Royale

Her er de fire mest opsigtsvækkende ting fra prins Henriks samling

Priserne har taget en himmelflugt under auktionen, fordi hver enkelt genstand rummer en historie om den afdøde danske prins, siger vurderingsekspert.

Interessen for at købe prins Henriks private samling af afrikansk og asiatisk kunst har oversteget alle forventninger.

Masker af træ, falliske figurer og massevis af skulpturer har været under hammeren hos auktionshuset Bruun-Rasmussen tirsdag, onsdag og torsdag og er blevet solgt for helt op til det tidobbelte af vurderingsprisen.

- Folk er virkelig blevet grebet af stemningen under auktionerne, fortæller auktionarius Alexa Bruun-Rasmussen.

Bruun-Rasmussen bortauktionerer en stor del af prins Henriks samling, men enkelte ting vil blive solgt senere. Alle købere får et certifikat med, der beviser, at genstanden har været ejet af prinsen.

Samtlige af de næsten 900 genstande under hammeren blev solgt over vurderingsprisen. De har tilsammen indbragt mere end 3,5 millioner kroner.

Fire genstande gør sig dog særligt bemærket i mængden, siger vurderingsekspert David Utzon-Frank fra Bruun-Rasmussen. Læs nærmere om dem her:

1. Penisfigur til 42.000 kroner

Det er meget svært at vurdere, hvor gamle de afrikanske genstande er. De fleste er mellem 50 og 100 år gamle, vurderer Bruun-Rasmussen.

Da auktionen åbnede tirsdag, lå vurderingen på maksimalt 5000 kroner for prins Henriks 75 centimeter høje penislignende træfigur. Men allerede da den fysiske auktion begyndte i Bruun-Rasmussens lokaler i Bredgade i København, lå der et onlinebud på denne pris.

Herefter gik det hurtigt. Efter bare tre minutter - og en regulær budkrig med 66 bud - var prisen steget til 42.000 kroner, og hammeren faldt. Solgt.

Figuren, som stammer fra Ghana, har oprindeligt været brugt til ritualer og kontakt til åndeverdenen gennem dyreofringer, forklarer David Utzon-Frank, men for prins Henrik har det været en smuk ting at kigge på.

Den faldt lige i hans smag inden for den afrikanske kunst, som han tilkendegav i de mange år, hvor han kom i auktionshuset.

- Prins Henrik så den umiddelbare skønhed. Han så former og farver og symmetri - alt sammen noget, figuren udtrykker, siger David Utzon-Frank.

Prins Henrik havde flere figurer, der forestiller falliske symboler. Blandt andet disse to, der blev solgt til 24.000 kroner. De var vurderet til mellem 3- og 4000 kroner.

Den høje figur har dog også noget, som ikke kun tiltrækker bud fra et nichepublikum som prins Henrik. Udseendet har også generelt en bred appel, mener vurderingseksperten.

- Der er en renhed i stilen, men også noget fallisk i den, og der er faktisk mange, der interesserer sig for erotika, siger han.

2. Taburet til 50.000

Taburetten er et fertilitetssymbol og stammer fra Afrika.

Taburetten har været igennem en rejse, som ikke kun tæller prins Henriks private samling. Intet mindre end tre prominente samlere har kastet deres kærlighed - og penge - efter taburetten.

Det bidrog alt sammen til, at prisen under tirsdagens auktion tog himmelflugt.

Inden prins Henrik erhvervede sig den 75 centimeter høje træudskæring i 1973, var den nemlig ejet af kunstneren og skulptøren Robert Jacobsen, som selv var en passioneret samler af afrikansk kunst og havde haft den i sin samling i næsten 20 år.

Inden da var den i hænderne på den parisiske gallerist med det danskklingende navn Rene Rasmussen. Han var en af de største gallerister inden for afrikansk kunst på den tid, fortæller David Utzon-Frank.

I 2009 endte taburetten også til offentlighedens skue, da dele af prins Henriks store samling blev udstillet på museet Gammel Holtegård. Dermed er genstanden en af dem, som har en vis status i samlingen.

Taburetten blev solgt for 50.000 kroner. Vurderingen lød på mellem 10.000 og 15.000 kroner.

3. Maske til 60.000

Masken gik langt over vurderingsprisen, da den blev solgt tirsdag.

Tirsdag blev en afrikansk træmaske solgt for 60.000 kroner - ti gange højere end vurderingsprisen.

Masken blev sandsynligvis budt så højt op, fordi den pryder forsiden af Bruun-Rasmussens auktions-katalog på et fotografi, hvor prins Henrik sidder med den foran sit ansigt.

- Vi har hele vejen igennem auktionen set, at genstandene bliver budt op, fordi de har været prins Henriks. I mange tilfælde er det historien, der giver de her voldsomme priser, og når prinsen står med masken i hånden, er der en meget direkte tilknytning, siger David Utzon-Frank om masken i patineret træ og messing.

Billedet af prins Henrik med masken blev taget i forbindelse med udstilingen 'Til Guder, Ånder og Aner" på Gammel Holtegård i 2009.

- Jeg var ikke i tvivl om, at det ville blive solgt godt i sådan en stor samling, men jeg er meget overrasket over, at den gik så meget over vurdering, siger han.

Auktionshuset kender ikke maskens præcise historie, men ligesom 95 procent af prinsens øvrige ting stammer den fra Afrika. Den er dog sandsynligvis købt på et dansk galleri, hvor prinsen altid så efter nye genstande til sin samling.

4. Prinsens yndlingsgenstand - og den dyreste

Det spinatgrønne fad har en særlig smuk udskæring, som ifølge vurderingseksperten var grunden til, at prisen endte så højt.

Auktionens absolutte kronjuvel var under hammeren torsdag.

160.000 kroner lød hammerslaget, som er væsentligt højere end vurderingsprisen på mellem 50.000 og 90.000 kroner. Det lå dog allerede i kortene inden auktionen, at prisen ville ende i de luftlag, da en kunde havde bud 85.000 kroner online.

Det store fad i den dybe mørkegrønne farve er i materialet jade, stammer fra Kina og var en af prins Henriks yndlingsgenstande i sin enorme samling.

Det gav han udtryk for, da fadet blev udstillet på Koldinghus i hele 2017.

- Det er et pragtstykke, og udskæringen er meget imponerende, siger David Utzon-Frank.

I forbindelse med udstillingen forklarede prins Henrik også, at han allerede som otteårig begyndte sin samling. Udstillingen havde mere end 1000 jadegenstande i forskellige nuancer, hvilket vil sige, at han gennemsnit har samlet 13 nye genstande hvert år frem til sin død i 2018.

Prins Henriks samling af jadekunst og afrikanske masker skal sælges på auktion.

Mange typer kunder

Det er prins Henrik selv, der har valgt, at hans samling skal bortauktioneres.

I sit testamente skrev han, at familien kan sælge genstandene, efter at de selv har valgt det, de ønsker at beholde, ligesom det er besluttet at bevare en repræsentativ samling af jader og afrikanske værker på vinslottet Château de Cayx i Frankrig.

Når den sidste auktion slutter torsdag aften, vil mange af tingene være spredt rundt i verden, da der har været kunder fra både nær og fjern. Blandt køberne er udenlandske samlere, indretningsarkitekter samt film- og modefolk, fortæller Alexa Bruun-Rasmussen, som dog ikke kan nævne navne på køberne.

- Nogle købere har haft en tilknytning til prinsen, men der har også været mange private, som synes, det er interessant, at "være en del af hele det kongelige univers". Det er noget af det, der har fået priserne op, siger hun.

Overskuddet fra salget vil ikke gå til dronning Margrethe, men vil blive placeret i Kronprinsparrets fond og Nikolai og Felix Fonden.