Royale

Derfor er det dronning Margrethe, der har inviteret Trump

Det har højst sandsynligt ikke været dronningens personlige ønske, lyder det fra kongehusekspert.

Dronning Margrethe skal være vært, når USA's præsident, Donald Trump, og førstedame Melania Trump kommer til landet 2. og 3. september.

Som Danmarks statsoverhoved har hun nemlig sendt den officielle indbydelse, der har gjort besøget muligt. Sådan er de formelle regler, fortæller historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

- Fordi der er tale om et statsbesøg, skal det være arrangeret på allerhøjeste plan. Det er et statsoverhoved, der inviterer et statsoverhoved, siger han.

Det kan dermed ikke være en regeringschef, altså statsminister Mette Frederiksen, der sender indbydelsen over Atlanten.

Præsidenten har "inviteret sig selv"

Som vært for et statsbesøg har dronningen en helt central rolle, men det er sandsynligvis ikke hende selv, der har ytret et ønske om at invitere Donald Trump, vurderer Lars Hovbakke Sørensen.

- Ønsket kan sagtens komme fra den danske regering også, siger han.

Fordi Danmark er et konstitutionelt monarki har dronningen ingen politisk magt. Hun er underlagt folkets magt, der er repræsenteret af den siddende regering.

I dette tilfælde tyder meget dog på, at det er præsident Trumps eget ønske at aflægge Danmark visit.

- USA er en tæt allieret med Danmark, og så afviser man selvfølgelig ikke det ønske, men sender den officielle invitation, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Det samme peger TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz på:

- Jeg ved, det er amerikanerne, der har inviteret sig selv og spurgt den danske regering, om vi var interesserede i, at de slog et smut forbi, siger han og understreger, at et lille land som Danmark "siger ja tak", når sådan en mulighed byder sig.

Middag med Danmarks mest magtfulde mennesker

Når besøget er kategoriseret som statsbesøg, er der desuden en række obligatoriske begivenheder, som dronning Margrethe skal afholde for den amerikanske præsident.

Først og fremmest skal hendes hof arrangere en såkaldt statsmiddag - en gallamiddag, hvor de danske ministre, højtstående danske myndighedspersoner samt den danske kongefamilie deltager.

- Under middagen vil der være to officielle taler - en fra dronning Margrethe til præsidenten og den amerikanske befolkning og en fra Donald Trump til dronningen og danskerne, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Derudover mødes de to statsoverhoveder under fire øjne til en samtale om Danmark og USA. Dronningen kan dog ikke ytre politiske holdninger.

- Hun vil sikkert spørge interesseret ind, men der vil ikke være konkrete politiske udmeldinger. Trump skal ikke kunne sige, at hun har sagt noget om, hvordan Danmark skal føre udenrigspolitik. Det er udenfor hendes beføjelser, siger historikeren.

I løbet af sine to dage på dansk jord mødes præsidenten også med statsminister Mette Frederiksen, men derudover er Donald og Melania Trumps planer ikke fastlagt endnu.

Det er dog sikkert, at dronningen ikke selv kan deltage i andendagen af statsbesøget. På grund af den korte frist, hvormed besøget er arrangeret, har dronning Margrethe allerede planer den 3. september og fire dage frem.

Her besøger hun den tyske delstat Slesvig-Holsten som en optakt til den officielle markering af 100-året for fastlæggelsen af den dansk-tyske statsgrænse i 2020.

Donald Trump bliver den fjerde amerikanske præsident i historien til at besøge Danmark.

Hans tre forgængere, Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama, har alle gjort det samme, og i 1991 var dronningen sammen med nu afdøde prins Henrik på statsbesøg i USA, hvor præsident George Bush senior var vært for besøget.