Prins Joachim
Royale

Fylder 50 i dag - her er ni skelsættende øjeblikke i prins Joachims liv

Fredag flages der for prins Joachim, der fylder 50 år. Se billederne fra nogle af de mest afgørende øjeblikke i prinsens liv.

Prins Joachim er blevet fulgt tæt af danskerne og den danske presse, siden han var bare få uger gammel og blev vist frem for offentligheden.

Han blev født som to’er. Fik et gods som 9-årig. Og blev den første danske prins i over hundrede år, der blev skilt.

Mange af de skelsættende øjeblikke i prins Joachims liv er blevet foreviget med billeder. Her får du billederne og historierne bag ni af de mest afgørende episoder i prins Joachims liv.

For hver gang kronprinsen får et barn, så tager jeg et trin ned ad stigen

Om sin fødsel som nummer to, 7. juni 1969.

Prins Joachim blev født som barn nummer to af daværende tronarving Margrethe og prins Henrik, 7. juni 1969. Storebroren, Frederik, var blot 13 måneder ældre. Alligevel var de to brødre født til to helt forskellige roller i kongehuset.

Prins Joachim var bare fire år gammel, da hans mor blev dronning, og hans storebror dermed blev kronprins.

- Fra den dag kronprinsen blev kronprins, var han dynastisk stillet over mig og ville derfra avancere. Jeg ville meget firkantet sagt kun reversere. For hver gang kronprinsen får et barn, så tager jeg et trin ned ad stigen.

Sådan fortalte prins Joacim om sin rolle som kronprinsens lillebror i dokumentaren ’Den anden prins.

Søskendeforholdet mellem de to brødre var stærkt og tæt, især i deres barne- og ungdomsår.

Selvom prins Joachim på mange måder blev født til en langt mere fri rolle end storebroren, blev hans skæbne pludselig beseglet ni år efter fødslen.

Jeg vidste fra niårig, at jeg skulle være landmand

Om gaven Schackenborg, 1978

Greveparret Hans og Karin Schack var 11. generation på Schackenborg Gods i Møgeltønder. Men parret fik aldrig børn. Derfor valgte de i 1978 at sælge det til kongefamilien, så prins Joachim kunne overtage slottet med 1013 hektar jord, når han blev voksen.

Dermed var vejen for prins Joachim lagt: Han skulle være godsejer og landmand.

- Jeg vidste fra niårig, at jeg skulle være landmand, så når jeg tænkte på min fremtid, tænkte jeg ikke i andre baner. Det kom helt naturligt, fortæller prins Joachim på slottets hjemmeside.

Men med slottet fulgte en gæld, der senere skulle tvinge prins Joachim til at træffe en svær beslutning.

Prinsen overtog først officielt driften af Schackenborg som 24-årig i 1993, da han vendte tilbage fra Hongkong, hvor han havde arbejdet for Mærsk.

Men prins Joachim vendte ikke tomhændet tilbage fra Hongkong til Møgeltønder.

Hun er helt sin egen, meget selvsikker

Om bruden Alexandra, 1995

Alexandra Christina Manley var navnet på kvinden, prins Joachim havde kastet sin kærlighed på i Hongkong.

Det lykkedes den 31-årige Alexandra og 26-årige prins Joachim at holde deres forhold hemmeligt, indtil den 31. maj 1995, hvor de overraskede danskerne med deres forlovelse.

- Hun er helt sin egen, meget selvsikker. Alt, hvad hun står for, er noget, jeg kan lide - noget, der interesserer mig, sagde prins Joachim blandt andet om Alexandra til pressemødet ved forlovelsen.

Parret valgte at holde et vinterbryllup i Frederiksborg Slotskirke i Hillerød den 18. november 1995. Da vielsen var slut, havde Alexandra fået den officielle titel ’Hendes kongelige højhed prinsesse Alexandra’.

Cirka fire år senere kunne Alexandra og prins Joachim igen annoncere en glædelig nyhed.

Jeg vil pinedød have en søn

Om første barn, 1999

Det var en stolt prins Joachim, der viste sit første barn frem foran verdenspressen i august 1999. Det blev en søn.

Kønnet var vigtigt. Prins Joachim havde nemlig ikke lagt skjult på, at han helst ville have, at første barn blev en dreng.

- Jeg tør da godt bekende, at jeg er en gammeldags og bagstræberisk mandschauvinist. For jeg vil pinedød have en søn. Jeg rokker mig ikke fra det, sagde han inden fødslen til Berlingske Tidende.

Planen var, at sønnike skulle overtage godset. Men sådan gik det ikke.

Barnet fik navnet Nikolai og strøg ind som nummer fire i arvefølgen, eftersom kronprins Frederik endnu ingen børn havde fået. I dag er den 19-årige prins nummer syv i arvefølgen.

Prins Joachim har senere fået lov at vise endnu tre børn frem for pressen: Prins Felix, prins Henrik og prinsesse Athena. Men han fik ikke børnene med samme kvinde.

Jeg stillede mig selv en masse spørgsmål i forbindelse med min skilsmisse og selvfølgelig også, hvad prisen var for den?

Om sin skilsmisse, 2004.

Fotografer og journalister stod presset sammen i Det Gule Palæ på Amalienborg 16. september 2004, da hofmarskal Ove Ullerup trådte ind ad døren. Han satte sig i stolen, foran de knipsende kameraer, og meddelte, at prins Joachim og Alexandra havde ladet sig separere.

35-årige prins Joachim blev det første danske kongehusmedlem i mere end hundrede år, der skulle skilles.

Han blev boende på Schackenborg, imens Alexandra flyttede til København. Deres to sønner prins Nikolai og prins Felix flyttede med deres mor.

Skilsmissen var selvsagt hård for prins Joachim. Men titlen som prins havde gjort det endnu mere kompliceret, fortalte prins Joachim senere.

- Jeg stillede mig selv en masse spørgsmål i forbindelse med min skilsmisse og selvfølgelig også, hvad prisen var for den? Ikke bare for én selv og familien, men for institutionen og for hele den samlingskraft og kontinuitet, som en kongelig familie repræsenterer for sit land, sagde han i programmet ’Den anden prins’.

Han tilføjede efterfølgende:

- Det tog mig et par år at begynde at se lidt lysere på tilværelsen.

Jeg synes, prinsesse Marie er det mest interessante og givende menneske, man kan forestille sig

Om mødet med Marie, 2006.

Franske Marie Cavallier blev lyspunktet, prins Joachim havde søgt.

De to begyndte at date i 2005 og havde pressens fulde bevågenhed meget tidligt i forholdet. I 2006 gik de kortvarigt fra hinanden, men i 2007 annoncerede de deres forlovelse.

- Det var sådan en genfødsel at få lov til igen at skabe lykken sammen med et andet menneske, har prins Joachim senere fortalt i et interview med Alt for damerne.

Her forklarede han også, hvad han faldt for ved prinsessen.

- Jeg synes, prinsesse Marie er det mest interessante og givende menneske, man kan forestille sig

Parret blev gift i Møgeltønder Kirke 24. maj. De følgende år fik de børnene prins Henrik og prinsesse Athena sammen. De bosatte sig på Schackenborg. Men syv år senere følte prins Joachim sig tvunget til at tage en hård beslutning.

Jeg ville ikke kunne se mig selv i spejlet, hvis jeg bare skubbede snebolden foran mig og overlod den til mine børn

Om salget af Schackenborg, 2014

Efter 21 år som landmand måtte prins Joachim opgive drømmen om Schackenborg. I 2014 meddelte han danskerne, at han efter mange års kamp havde solgt slottet til en Fond.

Han fortalte, at han havde modtaget Schackenborg med en gæld, som det aldrig var lykkedes ham at rette op på.

Drømmen om, at hans børn skulle overtage godset, havde udviklet sig til et mareridt.

- Jeg ville ikke kunne se mig selv i spejlet, hvis jeg bare skubbede snebolden foran mig og overlod den til mine børn på et tidspunkt. Det kunne jeg ikke byde dem, sagde han i programmet ’Den anden prins’.

Få måneder senere flyttede han og prinsesse Marie med deres børn til en villa i Klampenborg.

Her boede parret fortsat, da en trist nyhed ramte Danmark.

Uanset hvor voksen, man tror, man er, så tager man et KÆMPE skridt længere ind i de voksnes rækker, når man bærer sin far til graven.

Om farens død, 2018

Den 13. februar 2018 tog prins Joachim afsked med sin 83-årige far, prins Henrik, der døde efter noget tids sygdom.

Store dele af danske befolkning tog del i kongefamiliens sorg og mødte talstærkt op ved bisættelsen ved Christiansborg Slotkirke, hvor både prins Joachim og hans hustru var meget berørte.

- Uanset hvor voksen, man tror, man er, så tager man et KÆMPE skridt længere ind i de voksnes rækker, når man bærer sin far til graven, sagde prins Joachim efterfølgende i et interview med Alt for damerne.

Her fortalte han også, at han var kommet tættere på sin far især under sin skilsmisse fra grevinde Alexandra, hvor prins Henrik havde været en stor støtte for ham. Prins Joachim oplevede faren som varm, favnende og stærk i den svære tid.

Et år efter prins Henriks død fik prins Joachim en mulighed for at komme endnu tættere på sin fars hjemland.

Det er en enestående chance

Om sit karriereskifte, 2019

- En enestående chance.

Sådan beskrev prins Joachim det jobtilbud, han fik i slutningen af 2018.

Den franske forsvarsminister havde inviteret prins Joachim til at tage et militært uddannelsesforløb i Paris i Frankrig. Landets højest rangerende militære uddannelsesforløb.

Prins Joachim takkede ja.

Derfor meddelte han danskerne, at han ville flytte med sin hustru og to børn til Paris i efteråret 2019.

Selvom uddannelsen kun tager et år, åbnede prins Joachim senere op for, at han og familien måske bliver boende i Frankrig efterfølgende.

- Den første udfordring er det første år. Lad os nu fokusere på det, der bliver rigeligt, sagde prins Joachim til TV 2 i februar.

Prins Joachim begynder først sin uddannelse i september 2019 og er derfor hjemme i Danmark i øjeblikket, hvor han fejrer sin fødselsdag under private former.