Royale

Prinsesse Benedikte fylder 75: - Hun har en vidunderlig sans for humor

Prinsesse Benedikte blev beskrevet som en meget elskværdig og intelligent dame, da dronningen holdt fødselsdag for hende.

Hun kom til verden 29. april i 1944 på Amalienborg Slot, og derfor kunne dronningens ældste lillesøster, prinsesse Benedikte, mandag fejre sin 75-årsfødselsdag.

Dagen blev markeret med middag på Amalienborg med dronning Margrethe som vært, rød løber og over 100 gæster.

Hovedpersonen selv ankom i hestekaret og blev modtaget i døren af sin storesøster og Gardehusarregimentet, der havde stillet sig an som en overraskelse til prinsessen.

Prinsesse Benedikte ankommer til sin 75 års fødselsdag og bliver modtaget af sin storesøster dronning Margrethe.

Farver bragte dem sammen

Inden da var de mange inviterede ankommet og var fortsat ind i riddersalen i Christian VII's palæ.

Heriblandt kronprinsparret, lillesøster dronning Anne-Marie, statsministeren og flere ansatte ved hoffet. Prinsesse Marie og Prins Joachim var ikke til middagen, da prinsen er udenlands i forbindelse med optagelsen af en dokumentar.

Prinsessens veninde Lotte Freddie, der er modeskribent, var ankommet i en pink gallakjole med et laksefarvet sjal. Hun og prinsessen har en fælles begejstring for farverigt tøj, lyder det.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.
Dronning Anne-Marie ankommer i en flot sommerkjole med blomster.

- Hun har en fantastisk sans for mode – det kan jeg jo godt lide. Vi er begge meget glade for farver, siger hun og forklarer, at selvom prinsesse Benedikte er meget kongelig og fornem, så er hun også en meget venlig person, siger Lotte Freddie.

- Hun har en vidunderlig sans for humor og er meget nem at være sammen med - en fantastisk dame, som repræsenterer Danmark på fornemmeste facon.

Prinsesse Benediktes veninde Lotte Freddie.

Fra nummer 2 til 11 i arvefølgen

Om prinsesse Benedikte

  • Prinsesse Benedikte fylder 75 år 29. april.
  • Prinsesse Benedikte er lillesøster til dronning Margrethe.
  • Benedikte er nummer 11 i den danske tronfølge.
  • Hun blev i 1968 gift med den tysk-svenske prins Richard af Berleburg.
  • Parret har tre børn: Gustav, Alexandra og Nathalie.
  • Hun er jævnligt i Danmark blandt andet i forbindelse med, at hun er protektor for en række danske organisationer.
  • Blandt hendes helt store interesser er ridesport og spejderbevægelsen.
  • I 2017 mistede prinsesse Benedikte sin mand, prins Richard.

Siden prinsessen var barn, har hun deltaget i en lang række officielle pligter, og i forbindelse med den nye tronfølgelov fik hun status som nummer to i arvefølgen til den danske trone.

Sådan forblev det i 15 år, indtil kronprins Frederik kom til verden i 1968. Flere er føjet til arvefølgen siden, og i dag er prinsesse Benedikte nummer 11 i rækken. Foran hende er dronning Margrethes to sønner og deres otte børn.

Hun er dog fortsat rigsforstander, når både dronningen, kronprins Frederik og prins Joachim er ude af landet.

Prinsesse Benedikte på Gråsten Rådhus.

- En meget intelligent dame

Den danske statsminister var ankommet til Amalienborg med sin kone, Sólrun, og havde mange rosende ord tilovers for fødselaren og hendes virke som rigsforstander.

- Prinsessen er en elskværdig og meget intelligent dame. Det, der slår mig, når jeg taler med hende, er, at hun er enormt vidende om danske samfundsforhold. Hun er meget oplyst om, hvad der rør sig, siger han til TV 2.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen med sin kone Solrun.

Prinsessen har brugt en stor del af sit liv i Tyskland, men det er stadig tydeligt, at hun er en prinsesse af Danmark, mener formand for Folketinget Pia Kjærsgaard.

- Det betyder utrolig meget, at hun ikke har glemt Danmark og er der, når der bliver kaldt. Hun er en umådelig venlig dame, der gør et godt stykke arbejde, siger hun.

Mødte sin mand til et bryllup

Den tyske forbindelse stammer fra prinsessens nu afdøde mand.

I slutningen af 1960'erne præsenterede prinsessen hele Danmark for sin forlovede, den ti år ældre og hidtil ukendte tysk-svenske prins Richard til Sayn-Wittgenstein-Berleburg.

Prins Richard og prinsesse Benedikte i 1967.

De to havde mødt hinanden i marts 1966 til prinsesse Beatrix af Hollands bryllup og var blevet forlovet året efter. Brylluppet blev afholdt i 1968 i Fredensborg Slotskirke, og parret slog sig efterfølgende ned på prinsens slot i Berleburg nord for Frankfurt.

I marts 2017 måtte prinsesse Benedikte sige farvel til sin mand gennem næsten 50 år, da han døde 82 år gammel. Sammen fik de tre børn - prins Gustav, prinsesse Alexandra og prinsesse Nathalie og senere fire børnebørn.

De to prinsesser var også mødt op på Amalienborg for at fejre deres mor.

Prinsesse Alexandra af Berleburg(tv) Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille og prinsesse Nathalie af Berleburg.

Datters overraskelse frembragte tårer

Der blev allerede taget hul på fejringen af fødselaren lørdag, hvor de 75 år blev markeret med hesteopvisning, nationalmelodi og en særudstilling på Koldinghus under navnet 'Prinsesse af tiden. H.K.H. Prinsesse Benedikte og 75 års Danmarkshistorie'.

Prinsessens datter havde snydt sin mor og fortalt, at hun ikke kunne nå at deltage i festlighederne. Så da hun, prinsesse Nathalie zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg, som en overraskelse som ridende ind på families gamle hest, Digby, fik det tårerne frem hos prinsesse Benedikte.

Hun beskrev det senere som dagens højdepunkt.

Prinsesse Benediktes datter Nathalie overraskede sin mor med en opvisning på Benediktes egen, ellers pensionerede hest Digby.