Royale

Et år efter prins Henriks død: Dronningen har arbejdet sig ud af sorgen

Onsdag er det et år siden, at prins Henrik gik bort. Siden den dag er der sket flere forandringer for hans børn.

Dronning Margrethe tørrede diskret en tåre bort til lyden af 'Du som har tændt millioner af stjerner’, da hun tog afsked med prins Henrik. Over en million danskere så på, og mange tusinde havde lagt blomster i dagene forinden. 

13. februar 2018 gik prinsen bort. Det skete, efter at han i sin sidste tid havde været hårdt ramt af demens. 

Og prins Henriks fravær har været mærkbart lige siden, mener royal reporter på Billed-Bladet Trine Larsen, der har fulgt kongehuset gennem mange år.

- Det har været et meget mærkeligt og bevægende år, og der har nærmest ikke været en offentlig begivenhed med dronningen, hvor prinsen ikke er blevet nævnt, siger hun til TV 2.

For eksempel har både ministre, den franske præsident og diplomater benyttet officielle begivenheder til at nævne prins Henrik.

- Hun er blomstret op

Dronningen har selvsagt været alene med sine opgaver efter prinsens død. Det har man, ifølge Trine Larsen, ikke kunnet se på hendes kalender, der stadigvæk indeholder lige så mange arrangementer, som den altid har gjort.

- Det virker næsten, som om dronningen har arbejdet sig ud af sorgen. Jeg oplever, at hun har fået flere kræfter og faktisk er blomstret op, sammenlignet med årene lige inden prinsens død. Der var ingen tvivl om, at hans sygdom også tærede på hende, siger hun.

Kronprinsparrets børn er kommet i fokus

Historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen har også bidt mærke i, at dronning Margrethe ikke har droslet ned. Modtagelse af udenlandske gæster og statsbesøg er stadigvæk noget, hun tager sig af.

- Dronningen har tidligere været ude og sige, at der er visse ting, kun en monark kan gøre, siger han.

Til gengæld synes han, prins Henriks død har været med til at bane vejen for kronprinsparret og deres børn, der i højere og højere grad optræder i medierne.

- De har fået en mere fremtrædende placering. Det er især nyt, at deres børn er kommet så meget i medierne. Vi så dem både løbe og blive interviewet til Royal Run, og de udtalte sig også om private ting til kronprinsens store fødselsdagsshow sidste år, siger han.

Se højdepunkterne fra det største danske fællesløb nogensinde, da kronprins Frederik og den kongelige familie fejrede hans 50-års-fødselsdag og løb Royal Run sammen med 70.000 deltagere. Video: Rikke Museth Janniche

Prins Joachim skal finde sin rolle

Imens kronprins Frederik er trådt mere frem i rampelyset med sin familie, har prins Joachim valgt at gøre det modsatte. I januar meddelte han, at han sammen med prinsesse Marie og sine to yngste børn, prins Henrik og prinsesse Athena, flytter til Paris, hvor han vil tage en militær lederuddannelse.

Uddannelsen tager et år, men prins Joachim vil ikke udelukke, at familien bliver boende dernede længere endnu. Ifølge Lars Hovbakke Sørensen er det en meget naturlig udvikling.

- Man kan se det som et led i prins Joachims forsøg på at finde en ny rolle, efter han forlod Schackenborg og opgav identiteten som repræsentant for Jylland og landbruget, siger han.

20. februar afholder dronningen en mindekoncert for prins Henrik i Fredensborg Slotskirke.

Fredensborg Slot lå prins Henrik meget nært. Det var her, han sov stille ind for præcis et år siden. Det var også i slottets have, at den ene halvdel af hans aske blev spredt. Den anden halvdel blev spredt i danske farvande.