Sådan holder Dronningen sin første jul uden prins Henrik

Den kongelige familie skal blandt andet have en engelsk kage juleaften.

Dronning Margrethe vil i julen være omgivet af sin nærmeste familie, når hun traditionen tro fejrer højtiden på Marselisborg Slot i Aarhus, som hun har gjort siden 1967.

Modsat 2017 får hun i år selskab af kronprins Frederik, prins Joachim, kronprinsesse Mary og prinsesse Marie, der alle fejrede jul uden for Danmarks grænser sidste år.

Med dem følger også dronningens otte børnebørn, så der bliver trængsel om juletræet. De to ældste, prins Nikolai og prins Felix, er også med, da det i år er prins Joachims tur til at holde jul med sønnerne.

Julen anno 2018 adskiller sig dog især fra de foregående mange år ved, at det er den første uden prins Henrik, som døde 13. februar.

Dronningen har alligevel fuld tiltro til, at helligdagene bliver gode, fortalte hun for nylig i et interview med Ritzau i anledning af juleballetten "Nøddeknækkeren" i Tivoli:

- Jeg ser meget frem til julen. Det bliver dejligt med alle børnebørnene. Det bliver en god jul, det tror jeg helt bestemt, sagde dronning Margrethe.

Selvom det i år bliver uden sin mand igennem 50 år, vil hun holde fast i de traditioner, som hun og prins Henrik skabte sammen. For eksempel at spise risengrød til forret.

- Jeg tror, vi kommer til at gøre nøjagtig, som vi har gjort i alle årene. Vores julemiddag og den slags ting skal stadig være den traditionelle med risengrød og gås, og så får vi i vores familie den engelske "plum cake", som jeg lærte at kende af min mor (dronning Ingrid, red.), og som jeg er meget glad for, sagde dronning Margrethe.

Med til den traditionelle jul på Marselisborg Slot hører gudstjeneste i Aarhus Domkirke, som nogle år holdes juleaften og andre år juledag.

Selvom det ikke helt er juleaften endnu, er der allerede god julestemning i kronprinsfamilien, som man kan se herunder, hvor alle seks medlemmer er godt i gang med at bage julekager.

Gemte og glemte historier fra kongehuset

En anden tradition - omend af nyere karakter - som dronning Margrethe har holdt i hævd til den specielle højtid, er hendes julekalender på Instagram, som for tredje år i træk er at finde hos kongehusets profil på det sociale medie.

Hvor de mange følgere sidste år blev inviteret indenfor på Marselisborg Slot til et udsnit af den royale families julepynt, har man i år fået en nissefortælling.

- Frem til juleaften har dronningen sluppet en hjemmelavet nissefamilie løs på lofterne på Fredensborg Slot, lød det i starten af december på Instagram.

I løbet af måneden har nisserne i deres søgen efter risengrød fundet frem til ting og sager, der gennem tiden har været brugt af den kongelige familie.

Ting, der har kunnet fortælle glemte og gemte historier om konger, dronninger, prinser og prinsesser og om alle de spor, de efterlader sig på kongehusets lofter.

Det er blandt andet blevet til et kig på tidligere majestæters personlige ejendele, der har været pakket ned og gemt væk for eftertiden i kasser stuvet væk på hylder og i hengemte rum og sale.

Bryder med nytårstradition

Når julen er overstået rejser dronningen tilbage til Sjælland for at gøre sig klar til sin nytårstale.

Den holder hun normalt fra modtagelsesværelset i Christian IX's Palæ på Amalienborg, men det er der i år ændret på. I år taler dronningen nemlig fra Fredensborg Slot.

Årsagen er et stort gravearbejde og rørlægning under slotspladsen på Amalienborg, der skal medvirke til at sikre København mod fremtidige skybrud.

Husk at du kan se, de største øjeblikke fra kongehuset i 2018 på TV 2 PLAY