Royale

Dronningen og Livgarden flytter til Fredensborg til nytår

Det er ikke første gang, dronningen har været nødsaget til at udtale sit "Gud bevare Danmark" i andre omgivelser end Amalienborg.

Traditionen tro sidder over en million danskere klar i festpyntede stuer, når dronningen hvert år fremfører sin nytårstale.

Derfor ved de fleste også, at det er klokken 18 præcis, det foregår på Amalienborg Slot. Men i år kommer der et mindre brud på det ellers så fastlagte program.

- Nytårstalen holdes traditionelt fra dronningens modtagelsesværelse i Christian IX's Palæ på Amalienborg. I år holder dronningen nytårstalen fra Fredensborg Slot, skriver kongehuset i en pressemeddelelse.

Skal sikres mod skybrud

Dronning Margrethe har været nødsaget til at flytte fra sine vanlige gemakker over nytåret på grund af en større renovering på Amalienborg.

Slotspladsen er omfattet af skybrudssikringen af Frederiksstaden og Bredgadekvarteret, hvor der skal være bedre muligheder for at lede regnvandet væk for at undgå oversvømmelser.

Derfor vil der ikke være særlige foranstaltninger på Amalienborg Slotsplads i anledning af nytåret.

I stedet vil Livgardens traditionsrige æresbevisning umiddelbart inden nytårstalen finde sted i Indre Slotsgård på Fredensborg Slot. Ydre Slotsgård vil være åben for publikum.

Ikke første gang

Slottet fungerer hovedsageligt som residensbolig tre måneder om foråret og tre måneder om efteråret.

Derudover huser det også større begivenheder i den kongelige familie, herunder bryllupsfester og fødselsdagsfester samt modtagelser af statsoverhoveder.

Men det er altså ikke første gang, at den kongelige familie har indtaget Fredensborg Slot udenfor de sædvanlige måneder. Også i 2006, 2014 og senest i 2015 blev nytåret fejret der som følge af renoveringer.

Fredensborg Slot er oprindeligt bygget som jagtslot for Frederik 4. og danner ofte ramme om store begivenheder i kongehuset.