Mary modtog pris for tale til Frederik: - Jeg gik i panik, afslørede hun ved overrækkelsen

Eksperter kaldte talen "den bedste branding af kongehuset". Nu har den vundet en pris.

Kronprinsesse Mary måtte undskylde sig over for sin bordherre og sige, at hun skulle ud og vaske hænder.

Det er ellers imod den royale etikette at rejse sig for at gå på toilettet under royale gallamiddage, men for første gang nogensinde gjorde kronprinsesse Mary en undtagelse. Hun var nemlig rigtig nervøs.

Kort tid efter gik hun på talerstolen i Riddersalen på Christiansborg og holdt en 14 minutter lang tale til sin mand, kronprins Frederiks 50-årsfødselsdag på live tv. 

Talen blev en stor succes, og både gæsterne, seerne, retorikere og brandingeksperter lovpriste den efterfølgende.

Tirsdag fortalte kronprinsesse Mary i detaljer, hvor nervøs hun var, og hvordan talen blev til, da hun modtog prisen for 'Årets tale 2018' ved den årlige taleskriverkonference Logograf i Vartov, København.

Hvad nu, hvis det faldt til jorden med et kæmpe brag? Hvad nu, hvis det blev efterfulgt af en larmende stilhed i stedet for latter? 

Kronprinsesse Mary

Reagerede med panik

Kronprinsessen takkede mange gange for prisen og fortalte, at hun i starten havde det meget ambivalent med at skulle holde talen. 

Fakta om prisen 'Årets taler'

  • Bestyrelsen i Den Selvejende Institution Danske Taler beslutter, hvem der skal modtage prisen som 'Årets taler'.
  • Prisen bliver uddelt ved den årlige konference for taleskrivere, Logograf, som afholdes af Rhetor - Rådgivende Retorikere.
  • Kronprinsesse Mary vinder prisen inden for genren 'lejlighedstale'.
  • Om begrundelsen for prisen skriver Danske Taler blandt andet: "Retorisk er talen et mesterværk udi komposition, stilfigurer og levering", og "den giver tilhørerne et tydeligt og personligt billede af, hvordan hovedpersonen er som menneske set gennem talerens øjne".

- Da jeg blev gjort opmærksom på, at der var en forventning om, at jeg skulle holde tale til min mand til hans 50-årsfødseldag, var min reaktion delt. Den ene del tænkte: "Naturligvis". Den anden del tænkte: "Panik", sagde hun og fortsatte:

- Efter min første paniske reaktion fik jeg samling på mig selv. Jeg følte meget stærkt, at jeg havde noget, jeg gerne ville fortælle min mand, gæsterne, danskerne og alle, der gerne ville lytte.

- Hvad nu, hvis jeg gik jeg for langt?

Under kronprinsesse Marys fødselsdagstale fik danskerne blandt andet et meget personligt indblik i hende og gemalens liv. En ting, mange særligt hæftede sig ved, var de mange drillende og morsomme kommentarer om den danske kronprins.

Her fandt vi blandt andet ud af, at kronprinsen ikke går af vejen for god gammeldags far-humor. Han kvitterer for eksempel altid med et "no, I'm danish", når en engelsktalende tjener spørger ham, om han er "finish?" (færdig med maden, red.).

Humoren er netop en af grundene til, at bestyrelsen for Den Selvejende Institution Danske Taler har valgt at tildele hende prisen:

- Kronprinsessen leverer talen med indlevelse, humor og nærhed. Hun udviser med sine mange citater og referencer til dansk litteratur, sangskat og filosofi dyb indsigt i dansk kultur og væren, skriver de blandt andet i deres begrundelse.

Det var netop de drillende og morsomme kommentarer, som kronprinsesse Mary var mest i tvivl om, fortalte hun ved prisoverrækkelsen.

- Særligt humoren føltes som et sats. Hvad nu, hvis det faldt til jorden med et kæmpe brag? Hvad nu, hvis det blev efterfulgt af en larmende stilhed i stedet for latter? Eller endnu værre, at jeg gik for langt? Og så øvede jeg mig mange gange, sagde hun.

For mange er det at holde tale forbundet med en vis nervøsitet. Og den forsvinder ikke, bare fordi man er kronprinsesse og har taler som en fast del af sin arbejdsbeskrivelse, kunne kronprinsesse Mary afsløre.

- Jeg øvede mig mange gange. Jeg vidste, at jeg kunne blive virkelig, virkelig nervøs, når det blev min tur til at træde op på talerstolen. (...) Øvelse betød, at min nervøsitet ikke stod i vejen for det, jeg ville fortælle, sagde hun.

Branding, man ikke kan købe for penge

Øvelsen bar frugt. I hvert fald blev kronprinsesse Marys fødselsdagstale modtaget med en højlydt og langvarig klapsalve fra de 360 gæster i Riddersalen på Christiansborg, mens danskerne og en række eksperter roste talen til skyerne.

- Jeg kunne ikke have lavet en bedre branding af kongehuset - selv ikke hvis jeg havde fået flere millioner kroner til opgaven, udtalte Frederik Preisler, brandingsekspert hos Mensch, blandt andet dengang.

Den store succes kom bag på kronprinsessen, afslørede hun tirsdag.

- Jeg havde ikke forventet, at min tale ville få så meget omtale og opmærksomhed. Jeg havde ikke turdet drømme om, at talen gik så rent ind. At min fortælling om min mand fra mit ståsted ville blive forstået fra første ord til sidste punktum, sagde hun.

Du kan se hele kronprinsesse Marys tale til kronprins Frederik på TV 2 PLAY.