Grevinde Alexandra springer ud som sangerinde

16x9
Grevinde Alexandra kom til Danmark fra Hong Kong i 1995, da hun blev gift med prins Joachim. Foto: Sarah Christine Nørgaard / Scanpix Denmark

Den tidligere prinsesse udlever en stor drøm, fortæller hun.

Grevinde Alexandra debuterer fredag som sangerinde med singlen 'Wash me away'.

Nummeret har hun indspillet til fordel for den svenske velgørenhedsorganisation Star For Life, der hjælper fattige og udsatte børn i det sydlige Afrika til at få en chance i livet.

- Det har altid været en stor drøm for hende at afprøve sine sangevner, siger grevinde Alexandras sekretær, Helle Von Wildenrath Løvgreen.

Muligheden for at indspille i et musikstudie opstod, da grevinde Alexandra en dag i venners lag ytrede sit ønske, og med hjælp fra en nær ven fik hun mulighed for at komme ind og synge nummeret 'Wash me away'.

Sangen er oprindeligt blevet til på en sangskriverlejr, der årligt arrangeres af Star For Life.

Ifølge en pressemeddelelse havde grevinde Alexandra ikke modtaget træning, inden indspilningen fandt sted.

- Ideen med at udgive sangen i hendes navn opstod først efterfølgende, da de havde hørt, om der var noget kvalitet i hendes stemme, siger Helle Von Wildenrath Løvgreen.

Portrætteret udfordrende

I pressemeddelelsen om udgivelsen lyder det yderligere om grevinde Alexandras motivation:

- Udover det velgørende formål er grevinden samtidigt et sted i sit liv, hvor hun har haft lyst til at prøve grænser med og udfordre sig selv ved at gøre ting, hun måske ikke tidligere ville have gjort. Dog kun hvis det føles godt og giver mening for hende som menneske.

Den tidligere prinsesse er også aktuel med bogen 'Mit lykkelige land', hvor hun har undersøgt, hvorfor danskerne igen og igen bliver kåret som et af verdens lykkeligste folkefærd.

Grevinde Alexandra, da Galleri Plus Art på Frederiksberg afslører portrættet.
Grevinde Alexandra, da Galleri Plus Art på Frederiksberg afslører portrættet. Foto: Hauerbach, Peter / Ritzau Scanpix

Tidligere på året blev et portrætmaleri af grevinden, hvor hun er portrætteret med en kjole, hvis stropper er gledet ned over skuldrene, offentliggjort, hvilket blev mødt med kritik af kongehusekspert Søren Jakobsen, som mente, at det var en "kikser" af hende.

- Jeg mener, det er værre, end hvis der var taget strandbilleder af Alexandra i smug. For når man har den kendisstatus, så får kunstneren, som Alexandra endda selv har valgt, ofte ikke frie hænder til at gøre, som hun vil. Alexandra har derfor højst sandsynligt selv valgt, at billedet skal udformes sådan, og det synes jeg er ret dårlig stil, sagde Søren Jakobsen til BT.

Grevinde Alexandra vil altid høre hjemme i Danmark. Det fortæller hun i Go' aften Danmark. Video: Thomas Jørgen Seerup

Frasiger sig støtte fra kongehuset

I juni 2017 meldte grevinde Alexandra ud, at hun havde valgt at frasige sig sin apanage, som er den årlige ydelse, hun stadig modtager fra kongehuset, selvom hun i 2004 blev skilt fra prins Joachim.

Den endelige frasigelse sker dog først 22. juli 2020, når hendes yngste søn, prins Felix, fylder 18 år.

I dag får hun 2,4 millioner kroner om året. Til sammenligning får prins Joachim 3,5 millioner og kronprins Frederik 19,6 millioner, hvoraf de to millioner går til kronprinsesse Mary.

Apanagen er efter lov om årpenge livsvarig, hvilket vil sige, at den ikke kan fratages grevinden uden hendes eget personlige samtykke.

Sådan startede kritikken af grevinde Alexandras apanage
1995
Romantisk vinterbryllyp
Her ses prins Joachim og tidligere prinsesse Alexandra danse brudevals til deres bryllup på Fredensborg Slot 18. november 1995. KELD NAVNTOFT / Scanpix Danmark
Den 18. november 1995 siger Prins Joachim og den fem år ældre asiatiske forretningskvinde Alexandra Christina Manley ja til hinanden ved et romantisk og sneklædt vinterbyllup. Sammen lever parret blandt andet af prins Joachims apanage. 
 
2004
Royal skilsmisse
Grevinde Alexandra, prins Nikolaj og prins Felix i 2004 Jeppe Michael Jensen / Scanpix Denmark
Efter ni år sammen som ægtepar bliver prins Joachim og prinsesse Alexandra det første royale par herhjemme i hundrede år, som bliver skilt. Kongehuset presser på for, at Alexandra med en særlov kommer på finansloven, så hun sikres apanage fra staten på trods af bruddet.
 
2007
Alexandra gifter sig igen
Prinsesse Alexandra og Martin Jørgensens bryllup i Øster Egede Kirke. Keld Navntoft / Scanpix
Efter den kongelige skilsmisse rygtes det, at Alexandra har fået en ny mand i sit liv, som hun og prinserne Nikolaj og Felix bor med. Martin Jørgensen hedder han, og han har blandt andet været fotograf på flere dokumentaroptagelser af kongehuset. I 2006 går parret første gang ud offentiligt sammen, og året efter lyder bryllupsklokkerne igen. 
2015
April
Danskerne vil ikke betale til grevinden
Arkiv. Annelene Petersen / Scanpix Denmark
En undersøgelse, som TNS Gallup gennemfører for BT, viser, at et flertal af danskerne synes, grevinden skal give afkald på sin livslange apanage. 
September
Endnu en skilsmisse
Grevinde Alexandra med prinserne Nikolaj og Felix. Scanpix
Grevinde Alexandra bliver endnu en gang alenemor. I en pressemeddelelse oplyser hun, at hun og Martin Jørgensen går hver til sit. 
2016
Februar
Beholder millionfortjeneste fra gratis villa
Alexandras bolig på Østerbro i København. Simon Bohr / Simon Bohr
Grevinde Alexandra sætter sit millionpalæ på Østerbro i København til salg. Palæet fik hun kvit og frit efter skilsmissen fra prins Joachim. Pengene fra salget beholder hun til at købe ny bolig for, og det får diskussionen om hendes apanage til at blusse igen. 
April
Parti vil sikre, ingen andre får grevindens særbehandling
Folketinget. Scanpix
Enhedslisten bebuder, at de vil stille forslag om, at grevindens indtægt ved eget arbejde fraregnes i hendes apanage. Samtidig vil de foreslå, at andre, der er gift ind i kongehuset, ikke vil kunne få en fast ydelse på samme måde som Alexandra i tilfælde af en skilsmisse.
2017
Februar
Voldsom lønstigning
Grevinde Alexandra. Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix Denmark
Ekstrabladet skriver, at grevinde Alexandra har fået en lønstigning på over 800.000 kroner, siden hendes apanage for første gang blev fastslået i 2004. Dengang fik hun 1,56 millioner kroner om året, mens beløbet i dag er steget til 2,4 millioner. Renset for inflation svarer det til en reallønsstigning på 400.000.
Juni
Grevinden siger selv stop
Grevinde Alexandra, prins Nikolaj og prins Felix. Sarah Christine Nørgaard / Scanpix Denmark
Grevinde Alexandra meddeler, at hun frasiger sig sin apanage fra 2020, hvor hun vil være 56 år, og indtil hun vælger at gå på pension. Året 2020 er valgt, da det er her, hendes yngste søn, prins Felix, fylder 18 år.