Royale

Prins Christian bliver teenager - han står i en vanskeligere situation end sin far, mener kongehuskender

For første gang i mange år er der en teenager i huset på Amalienborg.

Mandag fylder kronprinsparrets ældste søn, prins Christian, 13 år, hvilket betyder, at han nu kan kalde sig selv for teenager.

Præcis som sin far, kronprins Frederik, skal prins Christian en dag være konge af Danmark. Der vil dog være stor forskel på, hvordan prinsen kommer til at opleve sine ungdomsår i forhold til faderen, mener historiker og kongehuskender Lars Hovbakke Sørensen.

- Der vil være endnu større interesse for ham, så han skal være meget opmærksom på, hvad han foretager sig. Hver eneste lille detalje vil komme frem i pressen, modsat hvordan det var med hans far, siger han til TV 2.

En vanskeligere situation

Ifølge ham har forholdet mellem pressen og kongehuset ændret sig. Befolkningen er kommet meget tættere på de kongelige, og kongehuset er blevet mere uformelt.

Da kronprins Frederik og prins Joachim var små, fik pressen kun sjældent adgang til at filme og fotografere de royale børn.

- Tidligere levede kongefamilien mere beskyttet for offentligheden inde bag slottets tykke mure. Man vil følge prins Christian meget tættere, end man gjorde med kronprins Frederik. Han er på den måde i en vanskeligere situation end sin far, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Vil få mere frihed

Den nu 13-årige prins bærer det fulde navn Christian Valdemar Henri John og kom til verden i 2005 klokken 01.57.

Til daglig går han i 7. klasse på Tranegårdskolen i Hellerup, og han var det første medlem af kongefamilien, der ikke kom på privatskole, hvilket er en anden stor forskel fra hans far.

Kronprins Frederik træder frem til sin konfirmation i 1981. Video: Asger Manuel Jørgensen

Selvom der vil være en øget bevågenhed omkring kronprinsparrets ældste søn, så får han også nogle friere rammer, end kronprins Frederik i sin tid gjorde.

Og prins Christian vil i højere grad selv kunne vælge, hvordan hans ungdomsår skal se ud, mener Lars Hovbakke Sørensen.

 - Det er den anden store forskel. Han kan tillade sig at gøre nogle ting, der ikke var mulige for hans forældre og bedsteforældre. Hvilken karrierevej han vil vælge, når han bliver ældre, om han vil gå i gymnasiet, eller om han vil noget andet. Det er mindre fastlagt i dag, at de kongelige skal noget bestemt, siger han.

Prins Christian: Se hans liv i billeder

 1. 2005

  1. Prins Christian kommer til verden 15. oktober

   Det første officielle billede af Danmarks kommende konge prins Christian er taget ved Rigshospitalet få dage efter fødslen. 
   Han kom til verden 51 centimeter lang og 3500 gram tung - både mor og søn havde det godt efter fødslen.

 2. 2006

  1. Kronprinsessens eget baby-billede

   Dette skønne billede har kronprinsesse Mary selv taget af sin førstefødte søn, prins Christian. 

 3. 2007

  1. Fejrede farmor fra balkonen

   Halvandet år gammel var prins Christian med til at fejre sin farmor, dronning Margrethes, 67-års fødselsdag. På balkonen på Amalienborg fangede publikum i den grad hans fokus.

 4. 2008

  1. Med mor til julekoncert

   Som treårig var prins Christian med sin mor til julekoncert i Esajas Kirke i København i december måned. 

 5. 2009

  1. Til dåb i Møgeltønder Kirke

   Prins Christian viste sig som en lille spilopmager og charmerede hele pressen, da han tre år gammel hoppede ned ad den røde løber ved prins Henriks dåb i Møgeltønder. 

 6. 2010

  1. Prins Christian fylder fem år

   I anledning af prins Christians fem-års fødselsdag blev der taget en række sorthvide fotos, der viste en glad og storsmilende dreng.

 7. 2011

  1. Første skoledag

   Som seksårig starter prins Christian på Tranegårdsskolen i Gentofte flankeret af sine forældre. 

 8. 2012

  1. Prins Christian fylder syv år

   I anledning af prins Christians syvårs fødselsdag tog kronprinsesse Mary en række billeder af sin førstefødte søn ude i naturen. 

 9. 2013

  1. Otte år gammel

   Året efter tog kronprinsessen også selv de officielle fødselsdagsbilleder af prins Christian. 

 10. 2014

  1. Ni år gammel

   Prins Christian sammen med sin farmor, dronning Margrethe.

 11. 2015

  1. 10 år gammel

   I dag fylder prins Christian rundt, og der er blevet taget helt nye billeder i dagens anledning. 

 12. 2016

  1. 11 år gammel

   Et billede af en glad og smilende prins Christian udsendt af kongehuset i anledning af hans 11 års fødselsdag.

 13. 2017

  1. Prins Christian til åbning af et nyt kreativt oplevelseshus i Billund. Her var han tilstede med sin mor og far, kronprinsparret, og sine søskende, Isabella, Vincent og Josephine. På billedet ses Prinsen sammen med Jens Vilstrup, general Manager for LEGO House.

Men selvom prins Christian kan vælge at opføre sig relativt meget, som han vil og som alle andre unge, vil der stadig blive holdt intenst øje med ham, hvis han skulle træde det mindste forkert.

Kronprins Frederik var i sine unge år kendt for at tage nogle ture ud i byen, hvor han hyggede sig med vennerne. Det blev dog ikke opdaget af alle, som det med stor sikkerhed ville blive med hans søn i dag.

- Hvis prins Christian gjorde det samme i dag, så vil der straks være en, som tager et billede med en mobiltelefon og lægger det ud alle mulige steder. Det er den helt store forskel - de sociale mediers måde at holde øje med folk på, siger Lars Hovbakke.

Bedre end sin far i samme alder

Prins Christian bliver som tronarving den eneste af dronningens børnebørn, der kommer til at modtage penge af staten – den såkaldte apanage. De syv andre børnebørn må tjene deres egne penge, når de bliver myndige.

Selvom der nok kommer til at gå mange år endnu, før det bliver en realitet, så opfører den unge prins sig ifølge kongehuskenderen allerede som en rigtig konge.

- Det er tydeligt, at han fra helt lille er blevet opdraget til den rolle, han har. Han optræder meget fint og korrekt i forhold til opgaver, når man ser ham i offentligheden. Det kendetegner ham, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Den rolle var hans far meget mere usikker på og uvant med i samme alder. Derfor har man tidligt valgt at vænne ham til jobbet, så han har været mere afklaret med det fra begyndelsen.

- Det har i flere år været tilfældet, at han kender til rollen som royal. Man kan se det, når han går hen til folk og bukker. Han er god til at stå fra balkonen og vinke uden at lave alt muligt andet pjat. Han har styr på de formelle ting.