Dronningen har afsluttet sit sommertogt - se alle billederne her

Det er første sommertogt, siden prins Henrik gik bort, men det er alligevel ikke første gang, Dronningen tager alene afsted.

Traditionen tro har Kongeskibet Dannebrog sejlet dronning Margrethe rundt i landet på årets sommertogt for at møde danskerne.

Dronningen har blandt andet kørt i karet rundt i Silkeborgs gader og ringet et løb igang på på Skolerne i Oure Sport og Performing Arts nær Svendborg.

Togtets afslutning blev markeret med et stort fyrværkerishow efter en afskedsreception i den sydfynske by. Og onsdag var dronning Margrethe tilbage i hovedstaden, hvor hun gik i land ved Toldboden, København.

Dronningen blev budt velkommen af en skov af flag, da hun den 3. september startede sit sommertogt i Silkeborg.
Dronningen blev budt velkommen af en skov af flag, da hun den 3. september startede sit sommertogt i Silkeborg. Foto: Scanpix
Her ses Dronningen til den officielle modtagelse på rådhuspladsen i Silkeborg sammen med byens borgmester, Steen Vindum.
Her ses Dronningen til den officielle modtagelse på rådhuspladsen i Silkeborg sammen med byens borgmester, Steen Vindum. Foto: Scanpix
Efter modtagelsen blev Dronningen kørt i karret gennem byen.
Efter modtagelsen blev Dronningen kørt i karret gennem byen. Foto: Scanpix
Silkeborggensere i alle aldre stod klar langs ruten for at vinke.
Silkeborggensere i alle aldre stod klar langs ruten for at vinke. Foto: Scanpix

Sommertogterne rundt i Danmark er en tradition, som går helt tilbage til kong Christian 10., dronning Margrethes farfar. Han gjorde som den første konge det årlige togt til en del af sit program.

Turen med kongeskibet Dannebrog blev videreført af kong Frederik 9., dronning Margrethes far.

Både kong Frederik 9. og dronning Margrethe har som regenter lagt vægt på at bruge skibet til at skabe kontakt med alle dele af riget. 

I år er det første gang, at Dronningen tager på togt efter Prinsen gik bort i maj. Her sov han stille ind på Fredensborg Slot i en alder af 83 år.

Alligevel var det ikke første gang, at dronning Margrethe tog sejlturen rundt i landet uden sin mand ved sin side.

Prinsen har ikke deltaget siden 2016, hvilket Dronningen meddelte i sin nytårstale ved afslutningen af 2015. Her gav hun befolkningen beskeden om, at prinsen havde valgt at gå på pension fra sine offentlige pligter.

Dronningen ankommer til den sydfynske by Svendborg den 6. september.
Dronningen ankommer til den sydfynske by Svendborg den 6. september. Foto: Scanpix
Dronning Margrethe sætter et løb igang under sit besøg på Skolerne i Oure Sport og Performing Arts i Svendborg Kommune.
Dronning Margrethe sætter et løb igang under sit besøg på Skolerne i Oure Sport og Performing Arts i Svendborg Kommune. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Vejret viste sig ikke fra den bedste side, da togtet nåede til Svendborg, men Dronningen kunne alligevel se Skolerne i Oure Sport og Performing Arts tørskoet.
Vejret viste sig ikke fra den bedste side, da togtet nåede til Svendborg, men Dronningen kunne alligevel se Skolerne i Oure Sport og Performing Arts tørskoet. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Der skydes fyrværkeri af fra Skansen, efter at dronning Margrethe har afholdt reception i forbindelse med hendes sommertogt i Svendborg, torsdag den 6. september 2018.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Der skydes fyrværkeri af fra Skansen, efter at dronning Margrethe har afholdt reception i forbindelse med hendes sommertogt i Svendborg, torsdag den 6. september 2018.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Kongeskibet Dannebrog
Kongeskibet Dannebrog Foto: Scanpix

Mindes den afdøde prins i Sydfrankring

Sommertogtet er ikke den eneste tradition, som som Dronningen holder i hævd efter prins Henriks død. Regentparret har nemlig i mange år brugt tid i Sydfranking på vinslottet Château de Cayx.

Derfor vendte Dronningen også tilbage i år for at mindes de mange gode stunder.

- Selvom det selvfølgelig er anderledes, når man er her alene. Men det er godt at være tilbage, sagde Dronningen på et pressemøde under besøget og fortsatte:

- Nu kommer han (prins Henrik, red.) jo ikke lige ind og spørger, om vi skal lave dit eller dat. Nu må jeg selv tage stilling til, hvad man gør med dagen. Men det må man jo lære at leve med.