Royale

Kronprinsparret på Færøerne igen - for første gang som forældre

Det er første gang, at nogen af Dronningens børnebørn besøger det grønne ørige.

Det er 13 år siden, at kronprins Frederik og kronprinsesse Mary har besøgt Færøerne.

Sidst det skete var i 2005, et år efter de var blevet gift, hvor de var på besøg med Kronprinsens forældre. På den igangværende tur har de selv påtaget den rolle.

- Det har været et dejligt gensyn. Sidste gang var det lidt ligesom, at vi var børnene, og nu har vi vores egne børn med, siger kronprinsesse Mary til TV 2.

Netop de to prinser, Christian og Vincent, samt de to prinsesser, Isabella og Josephine har det færøske folk set meget frem til at møde.

De fire søskende har tidligere besøgt Grønland, men aldrig Færøerne og derfor var der også stor glæde, da kronprinsparret lagde til kaj i Thorshavn med Kongeskibet Dannebrog.

- Vi har jo ikke set dem her på Færøerne med deres børn, så det glæder vi os til, sagde Anne Eriksdóttir til TV 2.

Lærer om riget udenfor Danmark

I en tale torsdag aften ved en festlig sammenkomst, berettede kronprins Frederik om, hvordan hans fire børn har spurgt meget til Færøerne.

I forbindelse med kronprinsfamiliens besøg på Færøerne blev der holdt fest, hvor de skulle danske den traditionelle, færøske kædedans Video: Maja Kærhus Jørgensen

Og Kronprinsen vil da også gerne give dem en god oplevelse af den del af riget.

- Det er hele naturen, som er en meget indflydelsesrig faktor på Færøerne og på færingerne. Det er sundt for vores børn at komme ud i den gode del af rigsfællesskabet. Det er en helt anden oplevelse end noget andet sted, de har været, siger Kronprins Frederik til TV 2, mens hans kone supplerer.

- Jeg tror, de oplever bredden i rigsfællesskabet. Det vi har tilfælles, men også hvor anderledes vores kulturer er siger kronprinsesse Mary.

Kongeligt besøg på Færøerne. Video: Jacob Carlsen

Hele familien var trukket i færøske nationaldragter, da de torsdag gik i land i Thorshavn - ligesom de for fire år siden var iført grønlandske nationaldragter, de ankom til deres besøg der i 2014.

Dengang havde det været lidt en udfordring, at få de mindste børn i det traditionelle tøj, men de problemer var familien ikke udsat for her.

- De bærer dem med stolthed, som det nu skal være. Med respekt for den kærlighed som færinger har for deres folkedragt, siger kronprinsesse Mary.

Nemme royale børn

De fleste børnefamilier ved sikkert, at det kan være svært at være på tur alle sammen, da børn nogle gange ikke gør helt, som man havde forestillet sig.

Sådan er det også, selvom man er kongelig, og der kan være lidt at se til som far til fire på sådan en tur til Færøerne.

- Der kan altid komme hvide kaniner op af hatten, men de er spontane, nysgerrige og meget glade, og de tager det her som en stor oplevelse. Det er en fornøjelse for os at have dem med, siger Kronprins Frederik.

Kronprins Frederik, prinsesse Isabella, Prins Christian, prins Vincent, prinsesse Josephine og kronprinsesse Mary under deres besøg på Argjahamri skolen i Thorshavn

Samtidig så er meget af programmet tilrettelagt efter, at der er børn med.

- Det kendetegner færingerne, at børnene er i centrum. De er gode sammen, de holder øje med hinanden, støtter hinanden og hjælper hinanden, siger kronprinsesse Mary om sine fire børn.

Den ældste, prins Christian, var torsdag med ude på et besøg alene, og det kunne tænkes, at det var kronprinsparrets måde at udvikle deres ældste søn og gøre ham klar til senere i livet at blive tronfølger.

- Han er meget nysgerrig af natur og åben for at møde nye mennesker og nye kulturer, så han må gerne være med, siger kronprinsesse Mary.