Royale

Færøerne fester med Kronprinsparret - og de har været ventet i mange år

Færingerne glæder sig over at se den royale familie, men måske er der også lidt murren i krogene.

Kronprinsparrets fire dages besøg på Færøerne blev torsdag skudt i gang, da Kongeskibet Dannebrog lagde til i Thorshavn.

Med sig havde de for første gang alle fire børn, og besøget blev fejret med en festmiddag, musik og dans i nationaldragter.

- Vi har fået en meget varm modtagelse, og det har været et spændende program fra starten - så det kunne ikke være bedre, siger kronprinsesse Mary.

Men selvom smilene var brede og talerne mange, så er der alligevel noget andet, der også har fyldt hos færingerne.

- Der har været et stort ønske

For de danske prinser har været sjældne gæster i det grønne ørige. Prins Joachim besøgte sidst den del af Rigsfællesskabet i 1978 og Kronprinsparret i 2005. Det er dermed første gang, at hele kronprinsfamilien besøger det grønne ørige.

Og det er ikke gået ubemærket hen, fortæller TV 2s royale reporter Camilla Slyngborg, der også befinder sig i Thorhavn.

- Folk er selvfølgelig rigtig glade for, at de er kommet, for de har spejdet lidt efter besøget i nogle år. Ingen af Dronningens børnebørn har været her før nu, siger hun.

- Så der har været et stort ønske om også at få besøg af den yngre del af den kongelige familie.

Ifølge den danske historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen, så er der ikke nogen regler for, hvor tit den kongelige familie skal besøge de forskellige dele af det danske rige.

Dronningen har jo været der adskillige gange de seneste år, og kronprinsparret har jo ikke tradition for at rejse så meget rundt i riget. Det er mere Dronningen, der gør det. Som statsoverhovedet rejser hun rundt og besøger de forskellige dele af riget, siger Lars Hovbakke Sørensen til TV 2.

Kongeligt besøg på Færøerne. Video: Jacob Carlsen

Blandt nogle færinger har der dog stadig rumsteret en holdning om, at kronprinsparret besøger Grønland lidt mere end Færøerne. 

Og det er ikke helt forkert, at Kronprinsparret og især Kronprinsen har været glade for Grønland.

- De har givet to af deres børn grønlandske navne, så det viser jo selvfølgelig en særlig opmærksomhed omkring Grønland, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Vil være en del af fællesskabet

Blandt de færinger, der torsdag stod klar på kajen i Thorshavn, stikker den kongelige families tilstedeværelse dog dybere end blot et besøg.

- Det er godt, at de kommer op og viser, at vi også er 'danske', siger Søren Richardt til TV 2.

Generelt er der da også en stor interesse for kongehuset på Færøerne. 

- Der er mange færinger, der er glade for den kongelige familie. Det er måske også derfor, at der hurtigt opstår en kritik, fordi de er meget populære, og så bliver folk skuffet, hvis folk ikke synes, at de kommer nok til deres del af riget, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Prins Vincent og prinsesse Josephine.

Der var heller ingen sure miner ved Kongeskibets ankomst. Tværtimod vakte det ekstra begejstring, at Kronprinsparret havde fået følgeskab på rejsen af de små prinser og prinsesser.

- Vi har jo ikke set dem her på Færøerne med deres børn, så det glæder vi os til, sagde Anne Eriksdóttir.

Dronningen viderebragte invitation

Det er ikke første gang, at færingerne har påpeget, at de har følt sig lidt overset, når det kommer til besøg af Dronningens børn og børnebørn.

For selvom dronning Margrethe var en populær gæst i det høje nord, da hun kom på sit 14. officielle besøg i juni 2016, så havde mange gerne set en anden del af den kongelige familie. Det fortalte flere færinger, som TV 2 talte med dengang.

Det fik TV 2s udsendte reporter til at viderebringe folkets efterspørgsel til Dronningen, der lovede, at hun ville sende invitationen videre til Danmark.

Her to år efter blev ønsket til virkelighed, og de næste par dage vil Kronprinsparret og deres fire børn tage på ture rundt i landet, hvor de skal tale med helt almindelige mennesker.

Den 26. august sætter Dannebrog igen kursen mod Danmark.