Prins Henrik

Prins Henrik har fået rose opkaldt efter sig

Prinsen nåede selv at udvælge rosen inden sin død.

Siden prins Henrik gik bort den 13. februar, er han blevet hædret og æret på forskellig vis.

Senest med en mindemedalje, der blev uddelt den dag, Prinsen ville være fyldt 84 år.

Søndag formiddag modtog den afdøde prins endnu en hyldest – denne gang i form af en rose.

En ny type rose blev navngivet til ære for prinsen foran 400 fremmødte på Fredensborg Slot, hvor halvdelen af hans aske ligger begravet.

Prins Henrik er kort og godt rosens navn, og Prinsen har selv været med til at vælge det. For det var ikke meningen, at æresrosen skulle komme efter hans død. Den er derimod resultatet af årelangt forædlingsarbejde.

10 år undervejs

Det er den danske rosenforædler med det meget passende navn Rosa Eskelund, der har skabt den orange rose.

For tre og et halvt år siden begyndte arbejdet på at udvælge en rose til prins Henrik, og i den forbindelse så han Rosa Eskelunds udvalg, fortæller hun til TV 2.

- Det er sådan, at jeg altid har mange roser på vej, som er gode. De står i et arkiv i små mængder, og mellem dem, jeg havde på daværende tidspunkt, faldt Prinsens valg på denne sort, siger hun og fortæller, at rosen faktisk er 10 år gammel, men altså indtil nu ikke har haft et navn.

Ghita Nørby stod for dåben

Det fik den til gengæld søndag formiddag i forbindelse med årets World Rose Convention, som Prinsens svigerdatter kronprinsesse Mary er protektor for.

Både Mary, dronning Margrethe og prinsesse Marie har roser opkaldt efter sig, og de har selv døbt roserne ved at hælde lyserød champagne ud over dem, som traditionen foreskriver.

Det kunne prins Henrik selvsagt ikke gøre, og i stedet trådte blomsterelskeren Ghita Nørby til.

Skuespilleren og den afdøde prins lærte hinanden at kende gennem deres arbejde i WWF Verdensnaturfonden, hvor prins Henrik var præsident.

Kan købes til efteråret

I første omgang bliver den nye rose plantet foran orangeriet i Fredensborg Slotshave.

Det vides ikke, om den også bliver plantet det sted i den private del af slotshaven, hvor halvdelen af prins Henriks aske ligger begravet.

Rosenforædler Rosa Eskelund gætter også på, at rosen får en plads på regentparrets franske vinslot, Chateau de Cayx.

Så langt behøver man dog ikke at tage, hvis man gerne vil have et glimt af den ildfarvede rose.

- Til efteråret vil man kunne købe den på planteskoler. Det første år vil der dog kun være begrænsede mængder af den, fortæller Rosa Eskelund.