Royale

Det britiske kongehus får sit første homoseksuelle ægteskab nogensinde

Det er dronning Elizabeths grandnevø, Lord Ivar Mountbatten, der har meldt ud, at han skal giftes med sin partner, James Coyle.

Endnu et historisk bryllup er sat til at finde sted i det engelske kongehus i år, efter at Prins Harry og Meghan Markle blev gift i maj.

Selvom der denne gang ikke vil være tv-transmissioner verden over, og Oprah Winfrey ikke er med på gæstelisten, er det alligevel en historisk begivenhed. Brylluppet bliver nemlig det første i kongehusets regi mellem to personer af samme køn.

Det royale islæt er 53-årige Lord Ivar Mountbatten, som er prins Philips fætters søn, og dermed dronning Elizabeths grandnevø. I 2016 skabte Mountbatten første gang historie, da han annoncerede, at han var homoseksuel – som det første medlem af det britiske kongehus nogensinde. Samtidig afslørede han sit forhold til James Coyle, som han nu skal giftes med.

Brylluppet bliver endnu mere specielt, fordi Lord Mountbattens ekskone vil spille en særlig rolle i ceremonien. Ifølge Daily Mail bliver det nemlig hende, der skal følge Lord Mountbatten op ad kirkegulvet.

- Jeg elskede Penny, da vi var gift, ligesom jeg stadig elsker hende højt, og jeg elskede den enhed, vores familie var, sagde Mountbatten.

Sammen har det fraskilte par tre døtre.

- Det var pigernes idé. Det gør mig helt følelsesladet. Jeg er virkelig rørt, sagde Lady Penny Mountbatten om bryllupsdetaljerne. 

Et markant skridt

Den danske historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen kalder det kommende bryllup for endnu et skridt i retningen af at modernisere det britiske kongehus. Både i det britiske kongehus, men også i andre europæiske kongehuse. Derfor er det markant nyt, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Han kender ikke til andre tilfælde med et royalt bryllup mellem to personer af samme køn, men han ser det som en udvikling, hvor det britiske kongehus bliver mere og mere ligesom den øvrige del af samfundet med flere muligheder for, hvad man kan gøre.

Samtidig tror han, at det britiske kongehus nu tager det her store skridt, fordi de hele tiden er nervøse for at blive beskyldt for at have meget konservative holdninger.

- Skandalen med prins Charles og prinsesse Diana i 1990'erne udsprang jo af en gammeldags tankegang. Man havde de her konservative holdninger, at Prins Charles skulle giftes med en bestemt, og hun skulle være fra adelen, selvom hverken Charles eller Diana åbenbart ikke var særligt interesserede i at blive gift med hinanden, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Fordi man ikke ville beskyldes for at være gammeldags, fornyer det britiske kongehus sig lige nu mere end flere af de andre europæiske kongehuse og er meget bevidste om det.

- De har de historiske erfaringer for, hvad det kan føre til, hvis man er alt for konservativ, og derfor går man måske til yderlighederne med en meget hurtig modernisering for at undgå beskyldninger og upopularitet, som de oplevede i slutningen af 1990'erne, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Et rygstød til miljøet

Udmelding fra Storbritannien vækker samtidig glæde i LGBT Danmark.

- Det er spændende og positivt at se, at så klassisk tænkende en institution som det britiske kongehus står frem på den måde og anerkender ægteskab af samme køn inden for egne rækker, siger Peder Holk Svendsen, der er forperson i LGBT Danmark.

Det er meget usædvanligt med et homoseksuelt ægteskab i et europæisk kongehus

Lars Hovbakke Sørensen, Historiker og kongehusekspert

Han mener, at det er med til at understøtte rettighedskampen og normaliseringeren af homoseksuelle.

- Det har en stor symbolsk værdi, at kongehuset nu også er at tælle blandt vore rækker. Det signalerer åbenhed, siger Peder Holk Svendsen.

Dronningen er støttende

Det er stadig uklart, om andre medlemmer af den kongelige familie vil deltage i brylluppet mellem Lord Mountbatten og James Coyle.

Dronning Elizabeth har endnu ikke kommenteret det kommende ægteskab, men hun har tidligere støttet homoseksuelles rettigheder i USA.

I en tale til parlamentet i 2017 lovede Dronningen også at gøre "yderligere fremskridt for at tackle lønforskellen mellem mænd og kvinder og diskriminering af mennesker på grundlag af deres race, tro, køn, handicap eller seksuelle orientering."