12 dage efter Kronprinsens store fest - prins Joachim fylder 49 år

Pseudotvillinger kan blive hinandens konkurrenter, siger forskning.

Danmark har netop bevidnet en fødselsdagsfest af de helt store: Kronprins Frederiks 50-årsfødselsdag. Og ganske som altid fylder prins Joachim år bare 12 dage efter sin bror. 

Han blev født den 7. juni 1969 - altså under 13 måneder efter kronprins Frederik, og dermed har de to prinser fulgt hinanden som pseudotvillinger gennem hele livet. En betegnelse, som ofte bruges, hvis der er under 18 måneders aldersforskel mellem søskende. 

De har gået i samme klasse på Krebs' Skole, da de var børn. De har gået på kostskole sammen i Normandiet i Frankrig, da de var unge. De blev studenter samme år og har uddannet sig i hver sin retning over den samme årrække.

Siden har de været hinandens forlovere ved deres respektive bryllupper, og er i dag begge familiefædre til fire. Men hvordan påvirker en opvækst som pseudotvillinger det forhold, man får til hinanden, som man bliver ældre?

Konkurrenter, der er afhængige af hinanden 

I bogen 'Forstå dit ophav og bliv fri' beskriver speciallæge Oluf Martensen-Larsen ud fra psykologisk orienteret slægtsforskning to pseudotvillingedrenge som nogle, der vil blive meget afhængige af hinanden. Samtidig vil de også være hinandens konkurrenter.  

Den ældste vil ofte blive tilbageholdende og indadvendt, fordi han føler sig presset, mens den yngste til gengæld ofte vil være udadvendt og selvsikker, lyder det.

Medierne har da også mange gange spekuleret i prinsernes indbyrdes forhold. Det har ført til overskrifter i ugebladene, der konstaterede splittelse, kold luft og decideret uvenskab mellem Joachim og Frederik.

Han har altid været der på en eller anden måde, og det er han stadig

Kronprinsen om prins Joachim, portrætbogen 'Under Bjælken'

Rygter, som prins Joachim blankt afviste i dokumentaren 'Den anden prins', som blev vist på TV 2 i december 2017. 

- Vi griner meget sammen, og vi er brødre på samme slemme måde, som vi også var det i teenageårene. På den måde er det ærgerligt, at der er verserende rygter om, at vi skulle være løbet fra hinanden og decideret være blevet uvenner. Man kan være tæt uden nødvendigvis at være fysisk sammen og uden at kommunikere, siger han. 

Joachim var Kronprinsens forbillede

Også kronprins Frederik har udtalt sig om sit forhold til prins Joachim. Det skete i portrætbogen 'Under Bjælken', som udkom sidste år.

Her beskriver Kronprinsen, at de to er forskellige både af udseende, størrelse, meninger og holdninger, men at de har et nært forhold.

- Han har altid været der på en eller anden måde, og det er han stadig. Et meget roligt menneske, som ikke prøver at gøre mere ud af sig selv, end han er, siger Kronprinsen og uddyber: 

- Jeg så ham i mange år meget som et godt eksempel på en retning, man kunne følge. Det var i starten af teenageårene, da vi kom på kostskole, hvor vi langt hen ad vejen var overladt til hinanden. Heldigvis var vi i samme hus. Jeg kan huske, det betød meget for mig, at han var der.

Deler noget særligt

Spørger man Trine Larsen, der er kongehusekspert og hofreporter ved Billed-Bladet, er hun ikke i tvivl om, at Kronprinsen og prins Joachims opvækst som pseudotvillinger har stor betydning for også den dag i dag. 

- Det har betydet rigtig meget for dem begge, og det gør det stadig. De har hver især nogle rigtig gode og nære venner, men de er de eneste to, der forstår det, de deler. Deres job og det at være medlem af Kongehuset, siger hun.  

Historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen er enig. Også han mener, at de to prinser har fundet stor styrke i at have hinanden gennem hele deres opvækst. 

- Det har betydet utrolig meget i forhold til, hvordan de har suppleret hinanden som de unge repræsentanter for Kongehuset gennem mange år. De har haft hinanden hele tiden, og det har selvfølgelig sat sine spor, lyder det. 

Kongens bror

Når det næste år bliver prins Joachims tur til at fejre sin 50-årsfødselsdag, sker det dog ikke med lige så stor festivitas, som vi så det ved kronprinsens fødselsdag, understreger Trine Larsen. 

- Det bliver selvfølgelig ikke i samme målestok, fordi han er længere nede i arverækkefølgen, men jeg håber, at han også bliver fejret.

Det er dog meget naturligt, at prins Joachim med alderen er mere gledet i baggrunden, forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

Kongefamilien har fået mange nye medlemmer, og derfor får prins Joachim ikke lige så meget opmærksomhed i dag, som da han var ung. Det er Prinsen også selv ganske afklaret med. 

- For hver gang Kronprinsen får et barn, så tager jeg et trin ned ad stigen, og på den måde er jeg stadigvæk en del af familien, men mere som en backup, siger han i dokumentaren 'Den anden prins' og tilføjer: 

- Min rolle skal være at være Kronprinsens og en dag Kongens bror - hverken mere eller mindre.