Kronprins Frederik 50

Fødselsdagen afslørede seks sandheder, som vi ikke kendte om Kronprinsen

Danskerne har nu fået et enestående kig bag de royale gemakker, mener hofreporter.

I løbet af en uges fejring af kronprins Frederiks 50-årsfødselsdag, har vi ad flere omgange fået et indblik i kronprinsfamiliens liv.

Det skete blandt andet under løbet Royal Run i landets fem største byer, hvor både prinser og prinsesser uddelte highfives til befolkningen og gav ærlige interviews om, hvor hårde deres løbeture havde været.

Endnu tættere kom vi på, da kronprinsesse Mary ved lørdagens gallataffel på Christiansborg Slot fortalte vittige sandheder om sin mand.

Ved søndagens ’Hele Danmark fejrer Kronprinsen’-show i Royal Arena kom der for alvor sandheder på bordet. Her havde Kronprinsens fire børn som en overraskelse nemlig ladet sig interviewe om deres far.

I listen nedenfor har TV 2 samlet seks af de sandheder, vi har lært om kronprins Frederik gennem ugens festligheder. 

Seks sandheder om Kronprinsen

 1. Han er den, børnene plager mest

  Ligesom alle andre børn har de fire prinser og prinsesser også gennemskuet, hvem af deres forældre det bedst kan betale sig at gå til, når de gerne vil høre et ja.

  Kronprins Frederik er den af kronprinsesse Mary og ham, der lettest giver sig, når børnene plager om at få lov at blive længere oppe. Til gengæld er det en anden sag, når det gælder is.

  - Ham, der er bedst at plage, det er hundrede procent far, siger prins Christian i en videohilsen ved søndagens fødselsdagsshow og tilføjer:

  - Men hvis det er is, er det nok mor.

 2. Han er en dårlig taber

  Kronprinsen har gennem en lang årrække vist, at han holder meget af sport og dermed også af konkurrence – og Kronprinsen holder også mest af at vinde.

  I kronprinsesse Marys tale lørdag nævnte hun, at deres børn synes, Kronprinsen er en god far, men også en dårlig taber. Den side af fødselaren kom vi også tættere på ved søndagens fejring.

  - Han bliver sur, hvis man får flest stik, lød det fra Kronprinsens yngste søn, prins Vincent, som i øvrigt ad flere omgange fik salen til at bryde i latter med sine hudløst ærlige kommentarer i en videohilsen til sin far. 

 3. Han griner ofte af sine egne jokes

  I løbet af ugen har både kronprinsesse Mary og børnene afsløret, at Kronprinsens smil og latter ofte kommer som følge af en vittighed, han selv har fortalt.

  - Du er ikke nærig med dine grin – eller dine egne vittigheder. Ofte kommer det i par, for du griner utroligt meget af dine egne vittigheder, lød det fra Kronprinsessen, da hun med sin tale ved lørdagens gallataffel stjal hjerter rundt i de danske stuer.

  Kronprinsesse Marys bemærkning om sin ægtemand blev yderligere bakket op af deres fire børn, da de dukkede op på en videooptagelse på storskærm i Royal Arena søndag.

  Her fortalte også de, at deres far ofte griner af sine egne vittigheder, og prinsesse Isabella tilføjede, at Kronprinsen er som en 15-årig indeni.

 4. Han kan godt være romantisk - nogle gange

  Mange husker billederne af Kronprinsen med våde øjne, da hans udkårne gik op ad kirkegulvet, sagde ja og blev til kronprinsesse Mary. 

  Nu har Kronprinsparret været gift i 14 år, og børnene har sat ord på, hvor romantisk Kronprinsen er i det daglige.

  - Han er ikke sådan virkelig, virkelig romantisk, men han kan godt nogle gange. På Valentinsdag og sådan noget kan han godt give nogle roser til mor, sagde prinsesse Isabella i en videohilsen til sin far ved DR’s fødselsdagsshow ’Hele Danmark fejrer Kronprinsen’.

 5. Klæder sig (for) ofte i det elastiske materiale lycra

  Ét af de absolutte højdepunkter fra Kronprinsens fødselsdagsfejring løb over skærmen lørdag aften, da kronprinsesse Mary holdt sin tale til fødselaren.

  Her fortalte hun, at hendes mand ofte iklædte sig sportstøj af det elastiske materiale lycra.

  - Der er delte meninger om, hvorvidt lycra og mænd på plus 40 er en god kombination, og vi taler faktisk plus 50 her, sagde hun og kvitterede: 

  - Men skat, du står stadig ret skarpt i lycra. Dog har jeg det lidt svært, når det gælder kombinationen lycra, hjelm og rulleski. 

  Her fortalte hun, at Kronprinsen og hans holdkammerater havde valgt at gennemføre et løb i hvide lycra-tights, og at hun måtte ty til at sige, at det simpelthen ikke gik. 

 6. Han er god til at motivere sine børn

  I TV 2s dokumentar ’Min vej – Kronprins Frederik 50 år’ har et tv-hold fulgt Kronprinsfamilien tæt i 2,5 år. Her bliver vi taget med bag hoffets lukkede døre og får et indblik i familiens hverdag.

  Det, der går igen, er, at kronprins Frederik motiverer sine børn og gør meget ud af at vise og lære ting til sine børn. 

  Under DR's fødselsdagsshow satte Kronprinsparrets børn ord på, hvordan deres far motiverer dem, når de eksempelvis er ude at løbe.

  - Han siger altid, at vi skal tænke os om og mærke i kroppen, sagde prinsesse Josephine.

  - Hvis man bliver lidt træt, siger han: ”Ej, kom nu. Vi kan godt nå det. Det er lige derovre”. Hvis man ikke tror på sig selv og siger: ”Jeg kan altså ikke”, siger han: ”Du kan godt” og hjælper os, fortalte prinsesse Isabella, mens hendes tre søskende sad ved siden af hende i sofaen og nikkede.

Kærlige og livsbekræftende sandheder

Med de små sandheder, der både blev leveret af Kronprinsen selv, hans hustru kronprinsesse Mary og deres fire børn, har danskerne fået et indblik i en kongelig families almindelige liv, forklarer Billed-Bladets hofreporter Trine Larsen.

- Det har været med til at gøre en i forvejen meget populær familie endnu mere populær, hvis det overhovedet var muligt, siger hun til TV 2.

Indslagene med Kronprinsens børn, som blev vist ved DR's fødselsdagsshow i Royal Arena søndag, var en fin måde at få de yngste medlemmer af kongehuset på banen. Det var tydeligt, at de også syntes, det var sjovt, at de selv var med i videoerne, mener hofreporteren.

- Jeg tror virkelig, at folk føler, de har fået løftet en ukendt flig ind til de kongelige gemakker. Det har været helt enestående.

Du kan se eller gense TV 2s portræt 'Min vej - Kronprins Frederik 50 år' på TV 2 Play.