Kronprins Frederik 50

Kronprinsesse Mary imponerede stort med tale - den kaldes rørende, poetisk og morsom

Der var et drys af stand-up, lyder vurderingen af kronprinsessens tale til sin mand.

- Når tjeneren spørger: "Are you finished?", kan man være stensikker på, at du svarer: "No, no. I'm Danish" hver gang. Og griner hver gang.

Da vittigheden blev genfortalt, var der grin som respons i salen. Kronprinsesse Mary talte lørdag aften til Kronprins Frederiks 50 års fødselsdag, og det er en tale, der har vakt både opmærksomhed og stor begejstring. Det var blandt andet eksemplerne fra dagligdagen, der gav et indblik i parrets liv, som begejstrer.

- Det her var virkelig morsomt, skarpt og kærligt. Jeg sad og grinede, for der var et drys af stand-up, som jeg var helt vildt overrasket over, siger retoriker Heidi Jønch-Clausen.

Kronprinsessen var den sidste af i alt tre talere ved aftenens officielle fejring af kronprins Frederik. Video: Ida Brodtkorb

Havde scoret opad

Retorikeren roste især talen for ét element, der gik igen i løbet af talen.

Det var Kronprinsessens evne som historiefortæller, der gik rent hjem:

- En af dem var, at hun sad i sofaen en dag, hun var lige kommet til Danmark, og det var nyt og forvirrende det hele, og så skulle Frederik lige klæde om, og så var han kommet ud i fuld galla. Hun var sådan: Hvis jeg kunne tale dansk på det tidspunkt, så havde jeg sagt, at jeg scoret over evne. Der var mange af sådan nogle perler, siger Heidi Jønch-Clausen.

Det var ikke kun en tale for de retoriske eksperter. Det var en tale, der også begejstrede hofreporter for Billed-Bladet, Trine Larsen.

- Jeg er helt blown away. På godt gammeldags dansk. Jeg er helt overvældet, og jeg synes, Kronprinsessen har vist nye sider af sig selv. Hun er en stor performer, underholdende og poetisk. Fuldstændig fantastisk tale, siger hun til TV 2.

Kronprinsesse Mary fortalte blandt andet om, hvordan hendes mand både er vittig og en dårlig taber. Eksempler, der fra begyndelsen fik salens fulde opmærksomhed, hvor kronprinsessen undervejs også fik nævnt Kronprins Frederiks nu afdøde far.

- Det var rørende, poetisk, morsomt, hun havde folk i sin hule hånd fra start, siger Trine Larsen.

Kronprinsesse Mary var den sidste i rækken af tre talere, efter dronning Margrethe og statsminister Lars Løkke Rasmussen, og hun fik lov at lukke aftenen med den meget personlige tale.

Alle tre taler kan ses på TV 2 PLAY.

- Det var en helt utrolig overraskelse og en fantastisk gennemført tale. Fantastisk bygget op, gennemført, morsom med alle de elementer, så der ikke var et tørt øje i hele Danmark, sagde Ulla Terkelsen efter at have hørt talen. 

- Fantastisk leveret. Det var jo en performance. En virkelig flot performance. Hun er inderlig hele vejen igennem, tilføjede Ulla Terkelsen lørdag.

Kronprinsessen holdt tale til kronprins Frederiks 50 års fødseldag. Video: Nikolaj Albrectsen

Seernes roser

Mange af danskere, der sad lørdag aften og så talen, lod sig også begejstre - at dømme fra sociale medier. Flere brugere på TV 2 Nyhedernes Facebook skriver, at de blev rørte, da de fulgte med, og der i den grad var succes for kronprinsessen ved at bruge humor i talen.

Det samme indtryk har talen efterladt på Twitter, hvor brugere roser kronprinsesse Mary for den rørende tale, der blev holdt foran de 360 gæster.