Kronprins Frederik 50

Kronprinsesse Mary fik hele salen til at grine: - Skat, du står stadig ret skarpt

Det var en særdeles vittig kronprinsesse, der som den sidste af tre holdt tale for Kronprinsen ved aftenens gallataffel.

Aftenens sidste tale til Kronprinsen blev holdt af kronprinsesse Mary, som fyldte festsalen med latter og fejede benene væk under danskerne. 

Hun indledte talen med et at sætte ord på, hvad kronprins Frederik - hendes mand gennem 14 år - er for en person. 

- Du er et alsidigt menneske. Et sammensat menneske. Kompleks og lige til på én gang. Du kommer i mange, mange forklædninger så at sige. Du er i konstant bevægelse. 

Det var dog ikke de rørende roser, der stjal opmærksomheden og hjerter ude i de danske hjem. 

Under talen viste kronprinsesse Mary en vittig side, hvor hun blandt andet kom omkring Kronprinsens humor, hans påklædning og det faktum, at han er en dårlig taber. 

Kronprinsessen var den sidste af i alt tre talere ved aftenens officielle fejring af kronprins Frederik. Video: Ida Brodtkorb

Griner meget - især af egne jokes

Første gang, salen brød ud i latter, var da Kronprinsessen fortalte om, hvor lattermild en mand hun har. 

- Du er ikke nærig med dine grin – eller dine egne vittigheder. Ofte kommer det i par, for du griner utrolig meget af dine egne vittigheder. 

Hun underholdt med, at hun ikke længere havde tal på, hvor mange gange hun havde lyttet til de samme vittigheder blive fortalt igen og igen - dog med et forsøg på at forfine leveringen gang for gang. 

I den forbindelse fortalte hun, at Kronprinsen altid fyrer den samme vittighed af, hver gang de er på en udenlandsk restaurant. 

- Når tjeneren spørger: "Are you finish?", kan man være stensikker på, at du svarer: "No, no. I'm danish" hver gang. Og griner hver gang. 

En joke som i øvrigt vandt stort indpas i danskernes bevidsthed i forbindelse med en reklame for Squash-sodavand.

50 år og iført lycra

Som det blev bevist ved mandagens 'Royal Run', er kronprins Frederik en særdeles aktiv mand, og det var derfor naturligt, at kronprinsesse Mary også valgte at nævne den del af sin mands liv i den underholdende tale. 

- Der er delte meninger om, hvorvidt lycra og mænd på plus 40 er en god kombination, og vi taler faktisk plus 50 her, sagde hun og kvitterede: 

- Men skat, du står stadig ret skarpt i lycra. Dog har jeg det lidt svært, når det gælder kombinationen lycra, hjelm og rulleski. 

Her fortalte hun, at Kronprinsen og hans holdkammerater havde valgt at gennemføre et løb i hvide lycra-tights, og at hun hudløst ærligt måtte sige, at det simpelthen ikke gik. 

En god far, men dårlig taber

Festen var kun for voksne, og derfor var ingen af Kronprinsparrets fire børn fysisk med til fejringen, men deres mor nævnte dem i talen, hvor hun fortalte, at kronprins Frederik er deres helt.

Hun fik - ligesom aftenens to tidligere talere - også flettet den nu afdøde prins Henrik ind i talen. 

- Når du en sjælden gang bliver sur, så er du, som din far var, hurtig til at komme videre. 

Det bedste, deres fire børn ved, er ifølge Kronprinsessen at være sammen med deres far. Dog synes de, at Kronprinsen er en dårlig taber. 

- De er enige om, at Vincent er den af dem, der har arvet den side stærkest. 

Rundede festen af

I løbet af aftenens gallataffel har både dronning Margrethe og statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt tale for fødselaren. Forinden kronprinsesse Marys tale sang Lis Sørensen og Københavns Drengekor sangen 'Fuld af natten stjerner' af Sebastian fra musicalen 'Skatteøen'.

Afstemning

Hvem holdt aftenens bedste tale?

Mary var altså den sidste i rækken af tre talere, og hun fik lov at lukke ballet med den meget personlige tale.

- Det var en helt utrolig overraskelse og en fantastisk gennemført tale. Fantastisk bygget op, gennemført, morsom med alle de elementer, så der ikke var et tørt øje i hele Danmark, sagde Ulla Terkelsen efter at have hørt talen. 

- Fantastisk leveret. Det var jo en performance. En virkelig flot performance. Hun er inderlig hele vejen igennem.

Hele TV 2s panel var enige om, at det var en meget flot tale, og at det utvivlsomt er Kronprinsessen selv, der har skrevet de personlige ord.