Der er en tanke bag det hele i det nye portræt af kronprins Frederik, fortæller kunstneren.
"Super flot", "fantastisk maleri", "det vil jeg gerne ind og se".
Siden det nye portræt af kronprins Frederik blev afsløret torsdag, er det nærmest væltet ind med rosende kommentarer på de sociale medier.
Og kunstneren bag, australieren Ralph Heimans, er også selv meget tilfreds med resultatet.
Han har brugt et år på at male portrættet af Kronprinsen og på at researche sig frem til de ting, der skulle være i motivet.
Intet er overladt til tilfældighederne. Og ser man rigtig godt efter, vil man opdage nogle små detaljer i maleriet, fortæller Ralph Heimans i 'Go' morgen Danmark'.
- Jeg synes, det er vigtigt, at et portræt tilskynder beskueren til at lære og søge en forståelse for emnet, de ser. Så derfor havde jeg researchetKronprinsen, inden han sad model for mig, siger kunstneren.
I maleriet kan man derfor se referencer til kronprins Frederiks mange interesser, liv og familiebånd, lyder det.
Her er detaljerne i Kronprinsens portræt
Omgivelserne
Kronprinsen er portrætteret i havestuen på Fredensborg slot, fordi stedet har en særlig betydning for Kronprinsen. Slottet er regentparrets mest benyttede residens efter Amalienborg, og det var i havestuen, han og kronprinsesse Mary bekendtgjorde, at de var blevet forlovet.
Det var i samme lokale, Kronprinsessen blev portrætteret i i 2006, og fordi ønsket var, at de skulle fremstå som et par, er de ifølge kunstneren Ralph Heimans malet, så kompositionerne matcher. Tilsammen er de to malerier et symbol på deres enhed.
Derudover er der den detalje, at de to stole, der står bag Kronprinsen, er de stole, som den kongelige familie ofte sidder i, når de har givet offentlige interviews.
De to tupilakker
På et bord bag Kronprinsen står to grønlandske tupilakker. Foto: Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot
I maleriets venstre side, på et lille konsolbord, står to tupilakker, der er figurer fra den grønlandske inuitkultur. De symboliserer Kronprinsens særlige kærlighed og forhold til Grønland, som han har besøgt mange gange. Dertil er tupilak et symbol for forfaderens sjæl eller ånd.
Tupilakkerne er også altid på bordet, når Dronningen holder nytårstale.
Den røde farve
Når man ser maleriet, er det næsten umuligt ikke at lægge mærke til Kronprinsens familie i spejlene, der ikke hænger i lokalet i virkeligheden. Dronning Margrethe ses i venstre side, mens kronprins Frederiks egen familie ses i spejlet direkte bag ham.
En detalje er dog den bordeauxrøde farve, som Dronningen og prins Christian har på. Det er den samme farve, som præger den mappe, der ligger på bordet bag Kronprinsen, som bærer hans eget monogram. Farven symboliserer den forbindelse, der er mellem de tre generationer og tronarvinger, og kontinuiteten, afstamningen og tronfølge.
Det er også derfor, dronning Margrethe er med i maleriet. Hun symboliserer fortiden i portrættet, mens prins Christian er fremtiden.
Statuen bag Mary
I vinduet bag kronprinsesse Mary kan man ane en skulptur i haven. Den er det ene af de to rigsmonumenter, der blev opført af Frederik 5. i Fredensborg Slotshave.
Monumentet kan normalt ikke ses fra vinduet, men er placeret som en reference til Danmark som nation.
Kronprinsen i bevægelse uden smil
Kronprins Frederik er uden smil på sit nye portræt. Det er kunstnerens valg. Foto: Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot
I modsætning til de fleste andre portrætter, er Kronprinsen i bevægelse på maleriet, og det er der en årsag til. Bevægelsen symboliserer, at han selv lever et meget aktivt liv, og at han selv er på vej fremad lige nu. Han bliver 50 år og bliver en dag konge af Danmark, forklarer kunstneren.
Derudover vil de fleste måske undre sig over, at Kronprinsen ikke smiler. Det er kunstnerens valg. Han ønsker at overlade det til beskueren at fortolke følelserne hos de personer, han portrætterer.