Royale

Udfordringen kun syv danskere har klaret

Roger Bannister klarer i 1954 som den første at løbe den engelske mil på under fire minutter.  TV 2

Kun meget få danskere har præsteret at løbe en engelsk mil på under fire minutter. En forsøgte at gøre det under Royal Run.

I løbet af mandagen begiver 27.153 børn og voksne sig ud på One Mile-distancen til Royal Run i Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Odense og København.

Den engelske mil svarer til en distance på 1609,34 meter, og selvom dens popularitet med tiden er blevet overtaget af 1500-meteren, er distancen nærmest blevet legendarisk i løbekredse.

I lang tid troede man ikke, at det var fysisk muligt at løbe de 1609 meter og 34 centimeter på under fire minutter, men i 1954 lykkedes det briten Roger Bannister med tiden 3.59,04.

Han sad dog kun på verdensrekorden i 46 dage, inden australieren John Landy slog ham med to sekunder.

Siden dengang har mange løbere kæmpet for at opnå den såkaldte ’drømmemil’ – at løbe den engelske mil på under fire minutter.

Første dansker

Den første dansker, der løb de lige godt 1,6 kilometer på under fire minutter, var Gunnar Nielsen i 1956. Han klarede det lige akkurat med tiden 3.59,02.

Siden har kun seks andre danskere gjort ham følge i den eksklusive klub.

En af dem er Lars Bøgh, som i 1988 klarede det på tiden 3.59,37.

Lars Bøgh opnåede drømmemilen i 1988.

- Det hemmelige kodeord er fart, fart og så spurt til sidst, fortæller han mandag til Royal Run.

Mens mange andre forgæves har forsøgt at nå drømmemilen gentagne gange, lykkedes det i sin tid Lars Bøgh i første forsøg.

- Jeg havde trænet i lige knap tre år. Det var en helt speciel fornemmelse at klare det i første hug efter tre års hård træning, fortæller Lars Bøgh.

Mislykket forsøg under Royal Run

Under mandagens Royal Run blev det tydeligt, at det ikke bare er sådan lige at opnå drømmemilen.

24-årige Mikkel Dahl-Jessen håbede at kunne blive den ottende dansker i det fornemme selskab ved at løbe den engelske mil på under fire minutter til Royal Run i Aarhus.

Den medicinstuderende gjorde et hæderligt forsøg, men endte med en noget dårligere tid end håbet. ”Først” efter 4.15 minutter krydsede han mållinjen.

Det er dog også yderst svært at opnå drømmetiden på asfalt og på en rute, hvor det er nødvendigt at sætte farten ned og skifte retning.

Det er kun lykkedes for Lars Bøgh og én anden dansker.

Danmarksrekorden er 21 år gammel

Danmarksrekorden for drømmemilen er fra 1997, den ejes af Robert Kiplagat Andersen og lyder på tiden 3.50,79.

I dag er han til Royal Run for at heppe på sine to børn, Victor og Emma Andersen, der begge løb i fine tider på omkring fem minutter.

Robert Kiplagat Andersen til Royal Run i Odense.

Robert Kiplagat Andersen selv er stolt over sin danmarksrekord, som han fortæller er en særlig vanskelig distance.

- Man føler, at den er lang, fordi der står 1609 meter, men hvis du kigger på det, er det næsten lige så langt som 1500 meter. Det er de sidste 100 meter, folk er bange for, fortæller han og tænker tilbage på sit ejet rekordforsøg.

- Jeg kunne ikke mærke benene de sidste 100 meter. Det var bare et spørgsmål om at komme i mål. Jeg kunne bare se mål, og jeg satsede på, at jeg kunne nå derhen uden at falde om. Da jeg kom i mål, var jeg totalt overrasket over, at jeg havde løbet den tid dér. Det var ikke det, der var i mine tanker. Det var at komme i mål og blive den bedste løber i den konkurrence, siger han.

Mistede sin nordiske rekord

Indtil 2014 havde Robert Kiplagat Andersen også den nordiske rekord på mellemdistancen.

Der blev han overgået med syv hundrededele af nordmanden Henrik Ingebrigtsen.

I første omgang var det ærgerligt at miste sin rekord, men nu er Robert Kiplagat Andersen glad på nordmandens vegne, fortæller han.

- Det er også en stolthed for mig, at nogen kæmper for at slå min rekord. Den tid, jeg løb, betyder åbenbart så meget, at der er folk, der kæmper for at tage det fra mig.

Indtil videre er der ingen kvinder, der er nået under de magiske fire minutter på distancen.

Følg Royal Run på TV 2 eller TV 2 PLAY mandag den 21. maj.

TV 2 er mediepartner på Royal Run.