Kronprins Frederik 50

Mentor afslører: Skandale førte til, at kronprins Frederik blev maratonløber

Kronprinsens tidligere mentor og underviser fortæller, at han opfordrede Frederik til at løbe maraton for at give ham et bedre image.

Royal Run og fejringen af kronprins Frederiks 50-årsfødselsdag er i fuld gang i fem byer landet over.

Kronprinsen flyver i helikopter rundt mellem Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Odense og København, så han kan nå at være med til at løbe i hver af de fem byer.

Hvert sted møder han et nyt tema, der er bygget over en tidsperiode i hans liv.

I Aalborg handlede det om hans barndoms- og ungdomsår, og i Aarhus var tiden kommet til studietiden.

Mellem 1989 og 1995 studerede han statskundskab i den jyske hovedstad, som betyder noget særligt for ham.  

- Der er ingen tvivl om, at Aarhus sidder meget dybt i mit hjerte. Jeg har faktisk tilbragt mange år i Aarhus, i særdeleshed som studerende på statskundskab og på bakken her. Det var nogle uforglemmelige år, hvor jeg følte mig som en aarhusianer og kunne gå på gader og stræder og føle mig rigtig som en studerende, sagde han under sin tale, inden han løb ud på One Mile-distancen.

Mentor og lektor

Ikke nok med at Kronprinsen brugte sine studieår i Aarhus. Det var også her, han for alvor fandt glæden ved at løbe.

Det fortæller Erik Albæk, der var Kronprinsens lektor og mentor i studieårene, og ham, der for alvor fik Kronprinsen i løbetøjet.

For mentoren var det dog ikke kun på grund af de sundhedsmæssige fordele i løbet, at han foreslog den unge kronprins at kridte løbeskoene. Det var også for at ændre mediernes dengang noget negative syn på ham.

Kæresten dømt for spritkørsel

Nytårsaften mellem 1991 og 1992 skulle Kronprinsen og hans daværende kæreste Malou Aamund fra en nytårsfest til en anden. Angiveligt var Kronprinsen selv for fuld til at køre, så han havde overladt førersædet til Malou. Problemet var bare, at Malou ikke havde noget kørekort, og at hun også havde alkohol i blodet.

Bilen nåede at hoppede 18 meter, inden betjente stoppede parret, og Malou blev senere idømt en bøde på 4000 kroner. Det var en historie, der bragte Frederik ud i et stormvejr i medierne.

- Kronprinsen blev ret upopulær. Aviserne var imod ham. Alle var imod ham. Og han havde det rigtig, rigtig skidt, fortæller hans tidligere mentor.

- Han havde udtrykt ønske om, at han gerne ville løbe et maratonløb, og selvom vi var henne i januar, var han i så god form, at jeg godt kunne træne ham op til, at vi kunne løbe Københavns Marathon i maj. Om han så skulle krybe over målstregen, så havde han muligheden for at sige tak for sidst til pressen, fortæller Erik Albæk om sin baggrund for at motivere Kronprinsen.

Hemmeligholdt

I foråret 1992 løb kronprins Frederik og Erik Albæk således Aarhus tyndt i træningen mod Københavns Marathon.

Kun en enkelt gang deltog Kronprinsen i et officielt løb – et 10-kilometers stafetløb i Marselisborgskoven i Aarhus.

Til selve Københavns Marathon blev han først tilmeldt aftenen før.

- Det betød så, at de eneste, der vidste det, var Politiken, for det var deres løb. Så det stod i morgenudgaven i københavneravisen, men de havde ikke nået at få det med i de aviser, der blev trykt i Jylland, fortæller Erik Albæk.

Ville vise, at han kunne

Dermed var der ikke et stort medieopløb, da kronprins Frederik løb over mållinjen efter sit første af nu seks maratonløb iført en t-shirt med teksten ’Pain is only weakness leaving the body’ (Smerte er kun svaghed, der forlader kroppen, red.).

Ifølge hans mentor Erik Albæk blev det et vendepunkt for kronprinsen at gennemføre de 42,195 kilometer.

- For ham var det et spørgsmål om at få lov til at løbe et løb. Man kan altid have den der mistanke om, at han får ting forærende, at ting er nemmere for ham, men et maratonløb, der kan man følge hvert eneste skridt, han tager. Der er ingen, der kan hjælpe ham med det. Det var hans motivation.

- Derudover har han også løbeglæden og kan lide det der med at kunne sætte sig et mål, at kunne lave træningen og følge den systematisk, siger Erik Albæk.

Følg Royal Run på TV 2 eller TV 2 PLAY mandag den 21. maj.

TV 2 er mediepartner på Royal Run.