Kronprins Frederik 50

Kammertjener deler dramatisk historie om kronprins Frederiks fødsel

Anker Andersen var helt tæt på den dramatiske fødsel af Kronprinsen, hvor Margrethe frygtede for sit liv.

I 37 år havde kammertjener Anker Andersen sin faste gang i de kongelige gemakker på Amalienborg Slot.

I første omgang var han kammertjener for dronning Margrethes far, kong Frederik 9., og senere blev han prins Henriks kammertjener.

Det var han i maj 1968, da den daværende tronfølger var højgravid med sit første barn.

Selv om alting var planlagt ned til mindste detalje inden fødslen af den lille nye prins, blev fødslen alligevel noget dramatisk, fortæller Anker Andersen mandag i anledning af Royal Run.

Fødestue øverst oppe

Prins Henrik havde sørget for, at der var blevet indrettet en fødestue på Amalienborg Slot, hvor prinsesse Margrethe kunne føde.

Værelset var Anker Andersen med til at indrette, og det lå øverst oppe på en af slottets øverste etager.

Klokken lidt over 20 om aftenen den 26. maj 1968 begyndte veerne, og Margrethe og hendes fødselslæge, professor Trolle, gik op i fødestuen.

- På et tidspunkt kommer professor Trolle ud og siger: ”Andersen, jeg tør ikke tage fødslen her, så vi skal have Prinsessen på Rigshospitalet. Hvordan får vi hende ned herfra?”, fortæller Anker Andersen, som måtte svare, at den eneste vej ned var via trappen.

En bøn til jordemoderen

Anker Andersen en kollega og to ambulancefolk bar i fællesskab den fødende tronfølger ned ad trappen og forsøgte så vidt muligt at holde hende vandret, fortæller Anker Andersen.

På et plateau får prinsesse Margrethe en ordentlig ve, og det får hende til at række ud efter jordemorens arm og komme med en bøn.

- Jeg kunne høre, at hun hviskede: ”Vil de love mig en ting? Hvis der sker noget med mig, og mit barn overlever, så skal Prinsen være den første, der får ham i armene.”

Født ved kejsersnit

Den bøn blev heldigvis ikke nødvendig at opfylde, for efter en kort pause på reposen kunne de fire mand fortsætte ned mod den ventende ambulance, der kørte tronfølgeren til Rigshospitalet tre kilometer derfra.

Klokken 23.50 kommer prins Frederik til verden – bare fire timer efter, at veerne tog fat.

- Han bliver selvfølgelig taget med et kejsersnit. Mindre kan det ikke være, siger den tidligere kammertjener.  

Følg Royal Run på TV 2 eller TV 2 PLAY mandag den 21. maj.

TV 2 er mediepartner på Royal Run.