Royale

92-årig kvinde til Royal Run: Jeg var nødt til at overhale

Mandagens Royal Run har samlet flere end 70.000 deltagere – deriblandt to kvinder på 92 år.

Mandag løber kronprins Frederik Royal Run sammen med flere end 70.000 løbere i Danmarks fem største byer.

Kronprinsen selv løber den korte rute på 1,6 kilometer i de fire byer vest for Storebælt, og kun i København giver han sig i kast med den lange rute på 10 kilometer.

I en video, der blev lanceret i forbindelse med offentliggørelsen af Royal Run-appen, fortalte kronprins Frederik i april, at det er bevidst, at både rutinerede og nye løbere kan være med til dagens fødselsdagsløb.

- Der er en god løbedistance i 10-kilometeren, men så skal der også være noget, som fremtidens 10-kilometerløbere kan tændes på. Jeg tænker selvfølgelig på børn og unge, men i virkeligheden også på bedsteforældre, som gerne vil følges med deres barnebarn, sagde han.

Og bedsteforældre, dem er der masser af til Royal Run – endda nogle, der har rundet de 90 år.

Hurtig 92-årig

I Esbjerg havde 92-årige Bitten Hansen kridtet løbeskoene i dagens anledning, og det var ikke for at gå en afslappet spadseretur.

- Det gik fint. Men dem foran mig gik bare for langsomt, så jeg var nødt til at overhale. Det var ikke mit tempo, siger hun, da TV 2 møder hende efter løbet.

Bitten Hansen, der netop har gennemført den engelske mil.

Bitten Hansen er efterhånden en erfaren løber, selv om hun først debuterede i en alder af 70 år.

Siden da har hun deltaget 21 gange i Vesterskovsløbet i Haderslev.

Tilmeldingen til dagens Royal Run var dog ikke helt frivillig, fortæller hun.

- Det var en julegave, jeg fik af min svigersøn. Jeg troede, det var en spøg, men for otte dage siden fik jeg at vide, at jeg virkelig skulle deltage, så det har jeg så haft dårlige nerver over siden, griner hun og afslører, at hun joker.

- Jeg har sovet udmærket i nat. Og så tænkte jeg: Lidt kongelig har man da lov at være, siger den 92-årige.

Det var med et stort smil, at 92-årige Bitten Hansen begav sig ud på ruten. Og i ægte kongelig stil vinkede hun til publikum undervejs.

- Men nu er jeg træt. Det er jo ved den tid, at jeg sover til middag. Men det har været en god dag.

Alderspræsident i kørestol

Selv om Bitten Hansens alder er imponerende, er hun faktisk ikke alderspræsidenten ved dagens løbefest.

Den pris går derimod til 92-årige Valborg fra Hjørring, som blev skubbet de 1,6 kilometer i sin kørestol af barnebarnet Mathilde i Aalborg.

92-årige Valborg fra Hjørring sammen med barnebarnet Mathilde, som hun netop har gennemført Royal Run sammen med.

Det er dog ikke kun alderen, de to kvinder har til fælles. Heller ikke Valborg har selv tilmeldt sig Royal Run.

- Jeg løber rigtig meget, og Mormor kan ikke helt forstå det. Det er faktisk Mormors første løb. Så jeg tænkte: ”Nu skal hun prøve det.” Så i stedet for bare at sidde derhjemme og bare kigge, så er det med at komme ud og opleve noget, så det gjorde vi, fortalte Mathilde til TV 2 Nord efter et veloverstået løb.

- Det gik da vist godt, siger Valborg, som dog ikke var helt tilfreds med dagen.

- Vi så ingen prins. Men vi så ham i fjernsynet i går, siger dagens alderspræsident.

Følg Royal Run på TV 2 eller TV 2 PLAY mandag den 21. maj.

TV 2 er mediepartner på Royal Run.