Royale

Prins Felix vil følge i storebrors fodspor

De kongelige skal helst have en uddannelse inden for Forsvaret, før de senere i livet kan tage en anden, fortæller ekspert.

To prinser kan blive uddannet fra Hærens Sergentskole i Varde inden for et par år.

18-årige prins Nikolai påbegynder efter sommeren sin militærkarriere som reserveofficer på skolen, men allerede nu har prins Felix fortalt, at han ønsker at gå i sin storebrors fodspor.

- Jeg kunne godt tænke mig det samme som min bror. Først i gymnasiet og så i Forsvaret bagefter, siger den 15-årige prins til Se & Hør

Prins Felix kommer ikke alene til at følge sin storebrors vej i livet. Han kommer også til at vælge den samme uddannelsesvej som sin far, prins Joachim, og sin onkel, kronprins Frederik.

De er begge uddannet fra Hærens Sergentskole, der siden deres tid i 1980'erne er flyttet fra Sønderborg til Varde.

Det er noget, som jeg har snakket en del med min far om

Prins Felix

Prins Joachims baggrund inden for militæret har også haft indflydelse på hans søns valg af uddannelse.

- Det er noget, som jeg har snakket en del med min far om, så der er også en klar inspiration fra ham, siger prins Felix til Se & Hør.

Ikke frit valg på alle jobhylder

I modsætning til de to ældste prinser skal både prins Nikolai og prins Felix opbygge sig en karriere, de selv kan leve af.

Ingen af dem kan nemlig se frem til nogen form for apanage, og de skal som andre unge fyre ud og tjene deres egne penge.

Ifølge kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen, lektor fra Københavns Universitet, skal vi tilbage til starten af 1900-tallet for at finde en større søskendeflok af prinser og prinsesser i det danske kongehus, der ikke modtog apanage og derfor måtte finde sig helt almindelige jobs.

Det er kun prins Christian, søn af kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, som vil modtage årspenge.

Selvom prinserne ikke får apanage og selv skal forsørge sig i fremtiden, kan de ikke vælge frit på alle hylder, når det kommer til deres uddannelse og job i fremtiden, har kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen tidligere forklaret i forbindelse med prins Nikolais 18-års fødselsdag.

- Man vil nok bestræbe sig på, at han (prins Nikolai, red.) får en videregående uddannelse, fordi han er kongelig. Det er ikke særlig sandsynligt, at han bliver for eksempel tømrer, selvom det ikke kan udelukkes fuldstændig. Og så vil det heller ikke være særlig hensigtsmæssigt, at han bliver politiker, sagde han.

Militæret er en tradition i kongehuset

Prinsernes valg af uddannelse i militæret er ikke den store overraskelse, da det er en lang tradition inden for det danske kongehus.

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen skal de kongelige helst have en uddannelse inden for Forsvaret, før de senere i livet kan tage en anden uddannelse. Årsagen er, at de to institutioner har været tæt knyttet gennem århundreder, forklarer han.

Den toårige reserveofficer-uddannelse kræver en optagelsesprøve, der består af skriftlige prøver, en fysisk test, en helbredsundersøgelse og en psykologsamtale.