Royale

Her er alt, hvad du skal vide om brylluppet mellem prins Harry og Meghan Markle

Fra diamanter til Donald Trump og fra karettur til corgier. Få svar på dine spørgsmål nederst i artiklen.

Meghan Markle og prins Harry nåede at være kærester i cirka halvandet år, før prins Harry røg på knæ og friede til den 36-årige 'Suits'-skuespillerinde. Og nu skal årets britiske bryllup stå.

For at gøre dig klogere på alt omkring den store dag, har vi her på TV 2 samlet et overblik over de mest almindelige spørgsmål om festlighederne.

Svarene vil løbende blive opdateret, efterhånden som der kommer flere oplysninger.

Husk desuden, at TV 2 er med på selve dagen, den 19. maj, hvor vi på hovedkanalen følger begivenheden fra Danmark og Storbritannien fra klokken 9.10 til 15.15.

Desuden vil du kunne følge brylluppet på en række andre kanaler, på TV 2 PLAY - samt selvfølgelig her på tv2.dk.

DET PRAKTISKE

Hvem skal giftes?

Det skal den amerikanske skuespillerinde Rachel Meghan Markle og den britiske prins Henry Charles Albert David af Wales – bedre kendt som prins Harry.

Fortæl mig mere om Meghan Markle

Rachel Meghan Markle, som oftest blot går under fornavnet Meghan, er amerikansk skuespillerinde og bedst kendt for sin rolle som advokatassistent Rachel Zane i tv-serien ’Suits’.

Hun blev født i Los Angeles den 4. august 1981 og er vokset op med en mor, Doria Loyce Ragland, som er socialarbejder og yogainstruktør, samt en far, Thomas Markle Senior, som er lysdesigner og i dag bosat i Mexico.

Forældrene blev skilt i 1987. Det samme gjorde Meghan Markle selv i 2013 efter to års ægteskab med produceren Trevor Engelson.

Meghan Markle har for øvrigt været kuffertpige i underholdningsprogrammet ’Deal eller no deal’ samt længe arbejdet for ligestilling, blandt andet som ambassadør for FN-organisationen UN Women.

Fortæl mig mere om prins Harry

Prins Henry Charles Albert David af Wales, bedre kendt som prins Harry, blev født 15. september 1984 som det yngste barn af prins Charles og afdøde prinsesse Diana.

Han er kendt som lidt af en rod i forhold til sin rolige storebror, prins William, og ramlede i sine unge dage ind i skandaler, der blandt andet involverede druk, et nazi-kostume og håndgemæng med pressen.

Det stod dog primært på i hans unge år, og i 2005 begyndte han en karriere i militæret og blev løjtnant i kavaleriregimentet Blues Royal.

I 2008 deltog han i krigen i Afghanistan, men han måtte sendes hjem af sikkerhedsmæssige årsager, da hans krigsdeltagelse kom frem i offentligheden.

I dag er prinsen især engageret i krigsveteraner og står bag Invictus Games, en sportsbegivenhed for sårede soldater.

Hvor og hvornår skal brylluppet stå?

Brylluppet afholdes lørdag den 19. maj, og vielsen begynder ved middag lokal tid og varer en time. Det vil sige fra klokken 13.00 til 14.00 dansk tid.

Husk, at du kan følge både ceremonien og bryllupsdagen direkte på TV 2 fra klokken 09.10 til 15.15.

Ceremonien foregår i St. George’s Chapel ved Windsor Castle, som ligger lidt over 30 km fra London.

Herefter kører brudeparret i karet gennem byen fra klokken 14.00 til 15.00 dansk tid.

Den efterfølgende reception finder sted i Frogmore House, som ligger ud til den kongelige begravelsesplads og tilhørende park, ligeledes i Windsor.

Byen Windsor er foruden det kongelige islæt kendt for privatskolen Eton College, hvor både prins Harry og prins William har været elever.

Blev prins William og Kate gift samme sted?

Nej. Prins Harrys storebror blev gift med Catherine Middleton – populært kaldet Kate – i Londons Westminster Abbey, der ligger et kvarters gang fra Buckingham Palace. Det skete den 29. april 2011.

Til gengæld er både prins Harrys fætter, onkel og far blevet gift i St. George’s Chapel. Sidstnævnte da han efter Dianas død på ny giftede sig med Camilla Parker Bowles.

Desuden er prins Harry blevet døbt samme sted.

GÆSTER OG TILSKUERE

Hvem er inviteret?

1200 personlige gæster er blevet inviteret til ceremonien i kirken, mens cirka 200 personer er indbudt til den efterfølgende reception og fest i Frogmore House.

Desuden er 2640 fremtrædende personer fra blandt andet den britiske offentlighed blevet inviteret til at overvære indgangen og udgangen fra kirken på området foran slottet. Den mere præcise fordeling kan ses på det britiske kongehus’ hjemmeside.

Præcis hvem, der er inviteret, ved vi først med sikkerhed på selve dagen. Sikkert er det dog, at medlemmer af den britiske kongefamilie, Meghan Markles forældre samt venner af parret har modtaget en invitation med posten - men ikke alle har valgt at takke ja.

Meghan Markles far vil ikke være til stede, når datteren lørdag gifter sig med britiske prins Harry.

Det oplyser Kensington Palace i en besked fra Meghan Markle selv.

En række kendte personer, såsom David og Victoria Beckham og tennisspiller Serena Williams, forventes at være til stede ved brylluppet. Det samme gør tre af prins Harrys ekskærester: Juveleren Chelsy Davy, skuespilleren Cressida Bonas og popsangeren Ellie Goulding.

Deltager Donald Trump?

Nej. Brudeparret har fravalgt at invitere politikere til deres bryllup. Der vil derfor hverken være nuværende eller tidligere statsledere til stede – heller ikke Barack Obama, som prins Harry har interviewet for BBC, eller den britiske premierminister, Theresa May.

Hvem deltager fra det danske kongehus?

Kongehusets presseafdeling oplyser til TV 2, at ingen repræsentanter fra det danske kongehus vil deltage i prins Harry og Meghan Markles bryllup.

Kongehuset kommer ikke med nogen begrundelse, men den manglende deltagelse undrer historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen, der vurderede, at enten prins Joachim eller kronprins Frederik og eventuelt kronprinsesse Mary ville være blandt gæsterne.

Sidst der var britisk royalt bryllup var i 2011, da prins William giftede sig med hertuginde Kate. Her deltog danske dronning Margrethe i fejringen.  

​Kan man deltage i fejringen i England uden en invitation?

Ja. Selv hvis du ikke er en af de personer, som har modtaget en direkte invitation til enten festen, vielsen eller området foran kirken, er der stadig mulighed for at overvære brudeparrets tre kilometer lange karettur igennem Windsor.

Her vil de, trukket af to hvide heste kaldet Storm og Tyrone, køre i en åben Ascot Landau-karet - eller, i tilfælde af dårligt vejr, i en lukket skotsk karet.

Da Windsor er en relativt lille by, og der sandsynligvis vil være mange andre tilskuere til stede, kan det være en god ide at møde tidligt op for at sikre sig de bedste pladser på ruten.

Alternativt kan man fejre brylluppet på de britiske pubs, der i den royale anledning har fået ekstraordinær tilladelse til at forlænge åbningstiden fra klokken 23 til 01 om natten, både op til og efter brylluppet.

Er der bryllupsgaranti på de britiske pubs?

Nej. Samme dag som prins Harry og Meghan Markles bryllup er der fodboldfinale i den britiske FA Cup, som bedst kan sammenlignes med pokalfinalen herhjemme.

Finalen står mellem Manchester United og Chelsea og vil utvivlsomt tiltrække fokus fra de fodboldglade briter. Til gengæld starter den først om aftenen.

CEREMONIEN

Hvem har planlagt brylluppet?

Prins Harry og Meghan Markle har understreget, at de selv har det overordnede ansvar for planlægningen.

De får dog hjælp til de logistiske og ceremonielle detaljer fra det såkaldte Lord Chamberlain’s Office; en afdeling af det britiske hof med ansvar for alle offentlige begivenheder involverende de kongelige.

Blandt andet har de ansatte i Lord Chamberlain’s Office hjulpet med at udsende invitationer og indsamle svar, fordelt kirkens siddepladser mellem gæsterne, koordineret den kirkelige ceremoni samt planlagt den efterfølgende karettur.

Hvem leder ceremonien?

Det gør dekanen af Windsor, David Conner, som er den nuværende åndelige leder af St. George’s Chapel, hvor ritualet skal foregå.

Selve ægteskabsløftet vil dog blive ledet af ærkebiskoppen af Canterbury, Justin Welby, som næstefter dronning Elizabeth 2. er overhoved for den engelske kirke.

Derudover ved vi, at prins Harrys ene moster Jane Fellowes i løbet af ceremonien vil foretage en lægmandslæsning. Det vil sige, hun vil læse op i kirken. 

Hendes rolle er at repræsentere sin familie og hjælpe med at fejre mindet om den afdøde prinsesse Diana, prins Harrys mor, på bryllupsdagen, oplyser det britiske kongehus. 

For at blive gift med prins Harry er Meghan Markle konverteret fra protestantisme til den engelske kirke.

Den engelske kirke kaldes også den anglikanske kirke. Som en særlig gren af kristendommen anser den sig selv for både at være katolsk og reformeret. For eksempel anerkender den ikke Paven som øverste autoritet, men den er heller ikke protestantisk som i Danmark.

Hvem er forlover?

Det er prins Harrys storebror, prins William.

Samtidig har Meghan Markles veninde Priyanka Chopra afkræftet tidligere rygter om at skulle stå ved alteret som kvindelig pendant til prins William.

Til gengæld skal prins Harry og Meghan Markles respektive gudbørn - heriblandt 4-årige prins George og 2-årige prinsesse Charlotte - være brudepiger og -drenge. Det samme skal børnene af Meghan Markles bedste veninde, Jessica Mulroney.

Hvad er dresscode - og hvad har brudeparret selv på?

Ifølge invitationen skal mænd bære uniform, jaket eller jakkesæt, mens kvinderne forventes at være i kjole og have hat på.

Meghan Markle vil bære en bryllupskjole af en endnu ukendt designer – muligvis af designerne Ralph & Russo eller Erdem Moralioglu, som er blandt hendes favoritter.

Prins Harry forventes at være i militæruniform fra det britiske regiment Blues Royal, hvor han er officer.

Senere på dagen eller aftenen forventes brudeparret at skifte til mere afslappet festtøj, om end stadig af den royale kaliber.

Hvad med ringene?

Forlovelsesringen, som prins Harry gav Meghan Markle, er designet af ham selv og udarbejdet af London-juveleren Cleave and Company. Det amerikanske magasin Fortune vurderer dens værdi til cirka 6,2 millioner kroner.

Ringen er udsmykket med en stor diamant fra Botswana – hvor parret rejste til i starten af deres forhold – som igen er flankeret af to mindre diamanter, som tilhørte prins Harrys afdøde mor, prinsesse Diana.

Prins Harry har udtalt, at parret dermed vil have hans mor med sig på deres fælles livsrejse.

Som vielsesring vil Meghan Markle sandsynligvis få en enkel ring af walisisk guld, som der er tradition for i det britiske kongehus.

Følger parret den aristokratiske tradition fuldt ud, vil prins Harry fortsat have bare fingre efter brylluppet, ligesom sin bedstefar og storebror, der aldrig har båret en vielsesring.

Men eftersom prins Harry er kendt for at gå imod strømmen, kan det være han overrasker på dette punkt og følger i skoene på sin far, prins Charles, der til dagligt bærer bryllupsring. En mulighed, der yderligere styrkes af Markles rolle som erklæret feminist, samt at man i USA har tradition for, at begge parter bærer vielsesring.

Hvilke blomster vil der være?

Brudeparret har valgt, at brylluppet skal pyntes med hvide roser, bonderoser og fingerbølblomster.

Her kan det nævnes, at Meghan Markle tidligere har udtalt på sociale medier, at bonderoser gør hende ”uendeligt glad”, mens roser var en af prinsesse Dianas yndlingsblomster.

Buketter, dekorationer og guirlander er designet af blomsterbinder Philippa Craddock, og planterne vil blive taget fra haverne omkring de kongelige paladser samt fra Windsor Great Park.

FESTEN

Hvad står der på menuen?

Britiske medier formoder, at menuen vil blive serveret af cateringfirmaet Table Talk, som tidligere har stået bag bryllupsmaden for prins William og hertuginde Kate i 2011 samt for Kate’s lillesøster og brudepige, Pippa, i 2017.

Samtidig vil Meghan Markle som selverklæret ’foodie’ (madentusiast, red.) sandsynligvis have været særligt inde over retterne. Det samme gælder vinkortet, eftersom Markles blog, The Tig, er opkaldt efter den toskanske rødvin Tignanello.

Da der i det britiske kongehus er tradition for at lade sig inspirere – og navngive – bryllupsretterne efter de nygifte, vil gæsterne sandsynligvis også kunne smage på kombinationer af det britiske og amerikanske køkken.

Blandt andet gætter britiske og amerikanske medier på natmad i form af amerikanske snacks, såsom hotdogs og cheeseburgers, et californisk ostebord samt pommes frites som tilbehør til en form for ærkebritisk ret, såsom kylling farseret med lam.

Andre gæt tæller pasta med squash samt hot sauce – to af Meghan Markles favoritter – eller helstegt kylling – den ret, som parret blev forlovet over.

Hvad med det søde?

Britiske bryllupper byder ofte på frugtkager, hvilket også var tilfældet, da prins Charles giftede sig med Camilla Parker Bowles i 2005.

Prins Harry og Meghan Markle har dog fravalgt den klassiske frugtkage til fordel for en citron-hyldeblomst-kage dækket med smørglasur og forårsblomster.

Kagen kommer fra det hippe bageri Violet Cakes i London, hvor chefkonditor Claire Ptak, ligesom Meghan Markle, kommer fra Californien.

Til ganen vil der blandt andet blive serveret champagne, kaffe og – selvfølgelig – te.

Hvem sørger for underholdningen?

Helt sikkert er det, at der vil blive optrædener fra en 19-årig cellist, samt fra et gospelkor. Derudover er underholdningen, ligesom menuen, foreløbig mest spekulation.

Rygtebørsen gik således i selvsving, da Elton John, som er tidligere ven af prinsesse Diana, aflyste to koncerter i Las Vegas på grund af en såkaldt ”planlægningskonflikt”.

Ligeledes har sangerinden Melanie Brown bekræftet, at alle fem medlemmer af Spice Girls deltager i brylluppet. Og eftersom popgruppen er genforenet, er det ikke utænkeligt, at de giver et nummer til det royale dansegulv.

Hvem betaler brylluppet – og hvad koster det?

Storbritanniens kongelige familie betaler selv for brylluppet, herunder for ceremonien, musikken og den efterfølgende reception og fest. Meghan Markle betaler selv for sin brudekjole.

Sikkerheden omkring festlighederne betales til gengæld af britiske skatteydere.

Den præcise pris ligger endnu ikke fast – eller offentliggjort – men prins William og hertuginde Kates bryllup i 2011 anslås at have kostet mere end 210 millioner kroner, hvoraf op mod 200 millioner kroner gik til sikkerhed og blev betalt af britiske skattepenge.

Uanset prisen har flere virksomheder set deres snit til at lukrere på festlighederne med en række produkter med royalt bryllupstema - af varierende karakter. Ligesom at lokale forretninger, særligt i Windsor, i øjeblikket har kronede dage.

Hvad ønsker de sig?

Prins Harry og Meghan Markle har frabedt sig fysiske gaver og i stedet udvalgt syv velgørende organisationer, som de opfordrer folk til at donere penge til. Organisationerne er:

  • CHIVA (Children’s HIV Association): Støtter børn med HIV og deres familier.
  • Crisis: Hjælper hjemløse.
  • Myna Mahila Foundation: Formidler hygiejneprodukter til kvinder i Mumbais slumkvarterer.
  • Scotty’s Litte Soldiers: Støtter børn af faldne soldater.
  • StreetGames: Hjælper briterne med at få en sundere livsstil, særligt i socialt udsatte områder.
  • Surfers Against Sewage: Arbejder for bevarelse og beskyttelse af have og strande.
  • The Wilderness Foundation UK: Promoverer glæden ved vild natur for sårbare teenagere.

Også ved prins Williams bryllup med Kate Middleton i 2011 frabad brudeparret sig bryllupsgaver. I stedet modtog 26 organisationer dengang tilsammen cirka ni millioner kroner i donationer.

I Danmark har der dog endnu ikke været tradition for samme takter, og både prins Joachim og kronprins Frederik har således modtaget store mængder fysiske gaver til deres bryllupper.

For eksempel modtog kronprinsparret til deres bryllup i 2004 mere end 1800 gaver. De talte blandt andet et Wegner-spisebord med 14 stole, 60 Holmegaard-glas, en udstoppet grønlandsk jagtfalk, lamper til indkørslen ved Fredensborg Slot, den nu afdøde hund Ziggy, en bil samt et utal af malerier, keramik og porcelæn.

FAMILIEN OG FORHOLDET

Hvad bliver deres titler?

Det britiske hof har den 19. maj annonceret, at parret fremover kan kalde sig hertugen og hertuginden af Sussex. En status, som ikke har været i brug siden 1843.

Prins Harry beholder stadig sin prinsetitel, mens der i Meghan Markles kørekort formentlig fremover vil stå Rachel Meghan Mountbatten Windsor.

Windsor har siden 1917 været efternavn i den britiske kongefamilie, efter at kong George 5. i lyset af Første Verdenskrig lagde afstand til familiens oprindelige tyske efternavn: Saxe-Coburg-Gotha.

Hvad sker der med Meghan Markles karriere efter brylluppet?

Selvom hun ikke er tvunget til det, indstiller Meghan Markle sin skuespillerkarriere. Hun har til BBC udtalt, at hun ikke ser det som at give afkald på noget, men at begynde et nyt kapitel med prins Harry.

Det samme har hun gjort med sine profiler på sociale medier samt sin blog, The Tig.

Fremover vil hun formentlig, ligesom mange andre kongelige, kaste sig over protektioner og arbejde for velgørende og offentlige organisationer.

Som erklæret feminist er ligestilling et oplagt område at se Meghan Markle udøve indflydelse fremover.  Ligesom andre royale forventes hun dog at afstå fra at komme med decideret politiske udmeldinger.

Foruden sit karriereskift er Meghan Markle konverteret fra protestantisme til den anglikanske kirke, Englands officielle religion. Hun er allerede blevet døbt og konfirmeret i sin nye gren af kristendommen. Ligeledes har hun taget en prøve for at blive britisk statsborger.

Hvad er balladen med Meghan Markles familie?

Meghan Markles mor, Doria Loyce Ragland, arbejder som socialarbejder og yogainstruktør i Californien. Hendes far, Thomas Markle Senior, var i mange år lysdesigner i samme stat, men han bor i dag i Mexico.

Forældrene blev skilt i 1987, men de er begge inviteret til brylluppet.

Det havde længe været planen, at Meghan Markles far skulle følge sin datter til alteret samt give en tale til den efterfølgende fest.

I ugen op til bryllupsdagen skabte både en paparazzi-skandale og et angiveligt hjertetilfælde imidlertid usikkerhed om, hvorvidt Thomas Markle Seinor ville dukke op til brylluppet. Torsdag meddelte Meghan Markle via Kensington Palace så, at brylluppet ganske rigtigt bliver uden deltagelse af hendes far.

I stedet skal Prins Harrys far, prins Charles, følge sønnens kommende hustru op ad kirkegulvet, meddeler Kensington Palace.

På sin fars side har Meghan Markle desuden to ældre halvsøskende, Samantha Markle og Thomas Markle Junior. De to er ikke inviteret til brylluppet, hvilket Thomas Markle Junior åbent har udtrykt utilfredshed over. Han har tilmed opfordret prins Harry til at afblæse brylluppet.

Heller ikke Samantha Markle lader til at være på god fod med sin halvlillesøster. Hun skriver i øjeblikket på en selvbiografi, som tidligere har gået under arbejdstitlen 'The Diary of Princess Pushy's Sister' - frit oversat 'Dagbogen af den anmassende prinsesses søster'.

I den helt kuriøse afdeling deltager en af Meghan Markles meget fjerne slægtninge ellers i brylluppet – i rollen som brudgom. I hvert fald hvis man skal tro det stamtræ, der kæder hende og prins Harry i familie med hinanden 15 generationer tilbage.

Hvordan mødte Harry og Meghan egentlig hinanden?

Parret mødte hinanden på en blinddate i 2016, der var arrangeret af en fælles ven.

Allerede dagen efter sås de igen, og få uger senere overtalte prins Harry Meghan Markle til at tage med sig til Botswana, hvor de blandt andet camperede under stjernerne.

Efter turen til Afrika datede de to hinanden på langdistancen i nogle måneder. Her besøgte de jævnligt hinanden i henholdsvis Storbritannien og i Toronto, Canada, hvor Meghan Markle arbejdede på optagelserne til tv-serien ’Suits’

Det var også i Toronto, at parret første gang blev set sammen offentligt. Det skete til en Invictus Games-tenniskamp for kørestolsbrugere mellem Australien og New Zealand i september 2016.

Efter den fælles optræden kom Meghan Markle i den grad i mediernes søgelys. Faktisk i en sådan grad, at prins Harry i november 2016 offentligt kritiserede både traditionelle og sociale medier for at viderebringe racistiske og sexistiske kommentarer og undertoner om sin kæreste.

Forholdet klarede skærene, og året efter gik prins Harry på knæ på en helt almindelig hverdagsaften, mens parret var i gang med at tilberede helstegt kylling.

Forlovelsen blev samme måned bekendtgjort af prins Harrys far, prins Charles, via Twitter, og i marts 2018 blev forlovelsen ligeledes formelt anerkendt af dronning Elizabeth 2.

Hvad synes kongefamilien om Meghan Markle?

Foruden den formelle anerkendelse fra dronning Elizabeth, spottede vakse seere i hendes juletale i slutningen af 2017 et af parrets forlovelsesfotos i kulissen. Noget, som iagttagere tolker som endnu et nik fra monarkens side.

Ifølge prins Harry har Meghan Markle da heller ikke blot charmeret hans farmor, men også hendes famøse hunde.

- Corgierne kunne lide dig med det samme, fortæller prins Harry i et interview med BBC og tilføjer:

- I de sidste 33 år har de gøet af mig. Men hende her (Meghan Markle, red.) kommer ind, og der sker absolut ingenting. Kun logrende haler.

Også med sin kommende svigerinde, Kate, går Meghan Markle ifølge britiske og amerikanske medier godt i spænd – ligesom med resten af den royale familie.

De to er naboer på Kensington Palace i London og er ofte blevet set sammen siden Meghan Markles forlovelse med prins Harry.

DET LØSE

Har brudeparret været på polterabend?

Meghan Markle var allerede i marts på polterabend i form af et spaophold med veninder på Soho Farmhouse mellem Oxford og Birmingham.

Hvad prins Harry angår, er det småt med konkrete detaljer, men som forlover menes hans storebror at stå for arrangementet. Samtidig står prins Harrys bedste ven, Tom Inskip, angiveligt for at finde en passende lokation, som blandt andet kan blive et hotel i Mexico.

Sikkert er det dog, at parret allerede har haft en vild oplevelse sammen i form af obligatorisk terrortræning med britiske SAS-elitesoldater.

Hvem tager bryllupsbillederne?

Det gør modefotografen Alexi Lubomirski, som også har stået for parrets forlovelsesportrætter.

Han er blandt andet kendt for sit samarbejde med magasiner som Vogue, Haper’s Bazaar og GQ samt for sin særlige spidskompetence med at portrættere berømtheder.

Desuden har han boet i Botswana, som prins Harry og Meghan Markle har et nært forhold til – og nå ja, så er han polsk prins.

Hvad er næste skridt for brudeparret?

Et endnu uvist stykke tid efter brylluppet tager de nygifte på bryllupsrejse, formentlig til Namibia i det sydlige Afrika.

Landet er stadig en del af det britiske Commonwealth, og parret forventes inden for overskuelig fremtid også at tage på royal rundtur til en række andre lande igennem et til to år.

Derudover har parret ikke lagt skjul på, at de på et tidspunkt gerne vil have børn.

- Et skridt ad gangen, og forhåbentlig vil vi starte en familie i den nære fremtid, har prins Harry sagt til BBC.

Vil der være corgier til stede?

Selvom dronning Elizabeth 2. er kendt for sin kærlighed til hunderacen corgi, vil der næppe være hunde til stede under brylluppet. Heller ikke selvom dyrene angiveligt skulle være på god pote med Meghan Markle (se ’Hvad synes kongefamilien om Meghan Markle?’).

Heller ikke i tidligere britiske bryllupper har der været corgier til stede, men en af hundene var dog med dronning Elizabeth og prins Philip på bryllupsrejse.

I afdelingen for kære indslag bliver prins Harry og Meghan Markle fulgt op ad kirkegulvet af 10 børn i alderen 2-7 år.

De seks piger og fire drenge tæller gudbørn på både Harry og Meghans side samt børnene af Meghan Markles bedste veninde, Jessica Mulroney.

Blandt prins Harrys gudbørn er 4-årige prins George og 2-årige prinsesse Charlotte, der også var med ved Pippa Middletons bryllup sidste år.

De to er prins Williams ældste børn, mens det tredje, prins Louis Arthur Charles, blev født den 23. april og derfor højst vil befinde sig på tilskuerrækkerne.

Hvorfor bør man i det hele taget følge med?

Eftersom prins Harry er nummer seks i tronfølgen efter dronning Elizabeth, er brylluppet ikke interessant på den front.

Til gengæld kan man på grund af hans friere tøjler forvente et mere uformelt og overraskende bryllup end hos hans storebror, prins William – om end der stadig er tale om et kongeligt bryllup med planer og procedurer at overholde.

Allerede med bruden er der dog tale om et brud med tidligere traditioner i det engelske kongehus. Hvor det at blive gift med en fraskilt kvinde tre generationer tidligere kostede Edward 8. sin kongekrone, beholder prins Harry sin royale status.

Samtidig har det skabt stor debat i både Storbritannien og USA, at Meghan Markle er både amerikaner, fraskilt og tre år ældre end sin gom. Og så har især hendes hudfarve – som datter af en hvid og en sort amerikaner - prikket til fordomme i de to lande.

Debatten har blandt andet været så betændt, at partilederen for Ukip samt hans kæreste er blevet suspenderet fra deres poster, og at Scotland Yards antiterror-enhed har måttet efterforske en mulig racistisk hadforbrydelse mod brudeparret. Der har endda været kontrovers indenfor det britiske kongehus.

Omvendt har Meghan Markles hudfarve også skabt begejstring i befolkningerne i både Storbritannien og USA, blandt andet med hashtagget #blackprincess (sort prinsesse, red.) – om end hendes kommende titel reelt bliver hertuginde.