Kronprins Frederik 50

Kronprins Frederiks 50-års fødselsdag: Her er alt, du skal vide om fejringen

Den 26. maj fylder kronprins Frederik 50 år, og det bliver blandt andet fejret med løb og et stort fødselsdagsshow.

Kronprins Frederiks fødselsdag 2018 bliver en særlig en af slagsen.

Den 26. maj fylder Danmarks kommende konge 50 år, og det er ikke noget, der går ubemærket hen.

Allerede på sin fødselsdag sidste år lancerede Kronprinsen startskuddet til det, der bliver et historisk stort løbearrangement, da han inviterede danskerne med ud at løbe til Royal Run.

Men ugen omkring kronprins Frederiks fødselsdag kommer også til at stå på åbningen af et nyt forskningscenter og et fødselsdagsshow.

Herunder har vi samlet de arrangementer, der finder sted i anledning af Kronprinsens runde dag. Listen opdateres efterhånden, som der kommer flere begivenheder til.

Kronprins Frederik overrækker jubilæumspriser – lørdag den 18. maj

Fejringen af Kronprinsen begynder allerede en uge før selve fødselsdagen, når han overrækker jubilæumspriser i sin fond, Crown Prince Frederik Fund. 

Fonden og dens midler var en folkegave, han fik af dansk-amerikanere i anledning af sin 25-årsfødselsdag. På det tidspunkt læste han på Harvard University. 

Efter overrækkelserne er kronprinsparret værter ved en jubilæumsmiddag for fondens bestyrelse og samarbejdspartnere i Frederik VIII's Palæ på Amalienborg.

TV 2 sender dokumentaren 'Min vej - Kronprins Frederik 50 år'– søndag den 20. maj

Søndag aften klokken 20 sender TV 2 en helt ny dokumentar om Kronprinsen. Et tv-hold har fulgt kronprins Frederik og hans familie i mere end to år, og det står klart, at Kronprinsen i en alder af snart 50 år har fokus på at finde sig selv og sine styrker. 

Kronprins Frederik løber Royal Run – mandag den 21. maj, 2. pinsedag

Sådan deltager du i Royal Run

Løbet finder sted 2. pinsedag, mandag den 21. maj 2018, i Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Odense og København.

Man kan vælge at løbe to distancer: En mil, der er 1,609 kilometer lang, eller en distance på 10 kilometer.

Man kan tilmelde sig på www.royalrun.dk.

TrygFonden og Nordea-fonden støtter Royal Run

Kilde: Royalrun.dk

Fem dage inden sin fødselsdag binder kronprins Frederik løbeskoene, når han skal løbe Royal Run med danskerne i fem byer landet over.

I løbet af dagen går turen forbi Aalborg, Aarhus, Esbjerg og Odense, hvor Kronprinsen hvert sted vil løbe en distance på en britisk mil – eller hvad der svarer til 1,609 kilometer.

Kronprins Frederik slutter dagen på Frederiksberg i København, hvor han skal løbe 10 kilometer.

Indtil videre har omkring 50.000 danskere tilmeldt sig Royal Run 2018. Der er stadig plads til flere deltagere, og du kan tilmelde dig her.

Har du ikke mulighed for at deltage i den store løbefest, kan du følge med hjemme foran tv'et. På TV 2 kan du dagen igennem følge arrangementet, som Morten Ankerdal og Natasja Crone vil dække live.

Kronprinsen fejres på Kongeskibet Dannebrog – tirsdag den 22. maj

Kongeskibet Dannebrog kommer også til at spille en rolle i forbindelse med fejringen af kronprins Frederiks 50 år. 

I anledning af fødselsdagen har Kronprinsen inviteret repræsentanter fra sine 28 protektioner til reception ombord på Kongeskibet.

Efter receptionen sejler kronprinsparret til Aarhus, hvor de vil tilbringe den følgende dag.

Kronprins Frederik besøger Aarhus – onsdag den 23. maj

Kronprinsen og Kronprinsessen besøger Aarhus i forbindelse med fødselsdagsfejringen. Her vil de besøge Filmby Aarhus og deltage i åbningen af et nyt internationalt sejlsportscenter på havnefronten.

Besøget står dog også på åbningen af et nyt forskningscenter på Aarhus Universitet, som lige netop åbnes i anledning af Kronprinsens 50-årsfødselsdag.

Centret får navnet Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse og kommer til at høre under Aarhus School of Business and Social Sciences.

Som navnet antyder, skal centret specialisere sig i offentlig ledelse. Det kommer til at høre under Institut for Statskundskab, hvor kronprins Frederik selv studerede i begyndelsen af 1990’erne. 

Udstilling om Kronprinsen og nyt portræt – torsdag den 24. maj

I forbindelse med den runde fødselsdag bliver der afsløret et nyt portræt af kronprins Frederik.

Det sker på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot, og Kronprinsen vil selvfølgelig selv være til stede ved afsløringen. 

Portrættet er malet af den australske billedkunstner Ralph Heimans og er en del af en udstilling, der også tæller portrætter af medlemmer af det britiske kongehus og internationale personligheder.

Det nye portræt bliver dog ikke museets eneste markering af kronprins Frederiks fødselsdag. Her kan danskerne også opleve fødselsdagsudstillingen 'H.K.H. Kronprins Frederik - Prins til Danmark', der viser tøj og billeder fra centrale begivenheder i Kronprinsens liv. 

Kronprins Frederiks fødselsdag – lørdag den 26. maj

På selve dagen, hvor kronprins Frederik fylder 50 år, kommer han ud på balkonen på Frederik VIII's Palæ på Amalienborg. Det sker klokken 12, hvor danskerne kan hilse på både Kronprinsen, kronprinsesse Mary, deres fire børn og dronning Margrethe.

Om aftenen er der en stor officiel fest, hvor særligt indbudte gæster vil fejre 50-årsfødselaren. Festen foregår på Christiansborg, og der vil komme gæster fra både Danmark og udlandet.

Turen til taflet foregår i karet fra Amalienborg klokken 19.30, og her kan danskerne få lov at hilse på kronprinsparret, når de blandt andet kører gennem Bredgade, Store Kongensgade og Strøget i indre København.

Kronprins Frederik fejres med fødselsdagsshow i Royal Arena – søndag den 27. maj

Under titlen ’Hele Danmark fejrer Kronprinsen’ inviterer DR til et stort fødselsdagsshow.

Og er der noget bedre sted at gøre det end i en arena med navnet Royal Arena? Formodentlig ikke.

Showet vil bestå af musik, gæster og forskellige indslag, og det bliver værterne Stéphanie Surrugue og Mads Steffensen, der kommer til at styre slagets gang.

Indtil videre er størstedelen af programmet endnu hemmeligt, men DR har afsløret, at både Oh Land og Lukas Graham vil optræde i løbet af aftenen.

I alt kan 14.000 danskere købe billet til showet, som også bliver vist i tv.

TV 2 er mediepartner på Royal Run.