Prins Nikolai var model på catwalken til modeugen i London

Uden apanage er Prinsen nødsaget til at tjene sine egne penge, men måske er modelkarrieren for vovet, mener kongehusekspert.

I august fyldte prins Nikolai 18 år, og dermed blev han myndig uden udsigten til at skulle modtage apanage, altså årpenge fra staten.

Til dagligt er prins Joachims ældste søn gymnasieelev på Herlufsholm Kostskole, men nu er han også begyndt at tjene sine egen penge.

I hvert fald gik han lørdag aften catwalk for Burberry under modeugen i London.

Iført en gulvlang frakke og en glinsende skjorte fra det eksklusive modebrand gik han næsten i et med resten af showets modeller, men TV 2 har fået bekræftet, at prins Nikolai var på catwalken.

Ikke første kongelige på catwalken

Kongehusekspert og navneredaktør på Politiken Peter Thygesen er umiddelbart lidt overrasket over, at prins Nikolai har været en tur på catwalken.

- Men det kommer ikke bag på mig. Prinserne får ingen apanage, så de skal jo selv skaffe sig deres løn. Derfor skal de finde på noget at lave i livet, og det må sætte fantasien i gang, siger han.

Prins Nikolai er da heller ikke den første kongelige i verdenshistorien til at sætte sine ben på en catwalk.

For et år siden sprang britiske Lady Amelia Windsor ud som ansigt for det italienske designmærke Dolce & Gabbana. Hun er nummer 36 i den britiske tronfølge.

Ifølge Sille Henning, der er modeekspert i ’Go’ morgen Danmark’, giver det dog ikke nødvendigvis en stor gevinst for Burberry at hyre en dansk prins som model.

- Prins Nikolai er ikke lige så internationalt kendt, som havde det været prins Harry. Nikolai er mere anonym i udlandet, og det er ikke noget, der har trukket international presse endnu, siger hun.

- Prinsen er den rigtige type

Sille Henning kan dog godt forstå, at Burberry har valgt Prinsen som en af deres modeller.  

- Typemæssigt passer han ret godt ind i Burberrys herremodeller, siger hun.

- Og når det er sagt, så har Burberry altid været god til at spotte talenter fra forskellige universer, siger Sille Henning.

Herunder kan du se Burberrys video fra showet lørdag aften, hvor prins Nikolai optræder sammen med resten af modellerne. 10 minutter inde ses Prinsen første gang.

Selv om prins Nikolai potentielt har en lysende modelkarriere foran sig, ved kongehusekspert Peter Thygesen dog ikke, om det ligefrem er en god idé for Prinsen at gå ned ad den karrierevej.

- Som model er man ekstremt eksponeret, så jeg ved ikke, hvor smart det ville være, siger han.

Ikke frit valg af job

Den opfattelse er en anden kongehusekspert umiddelbart enig i.

I forbindelse med prins Nikolais 18-årsfødselsdag fortalte Lars Hovbakke Sørensen, at Prinsen, når det kommer til stykket, ikke har frit valg på alle jobhylder.

- Man vil nok bestræbe sig på, at han får en videregående uddannelse, fordi han er kongelig. Det er ikke særlig sandsynligt, at han bliver for eksempel tømrer, selvom det ikke kan udelukkes fuldstændig. Og så vil det heller ikke være særlig hensigtsmæssigt, at han bliver politiker, sagde han i august.

Prins Nikolai er ikke den eneste af de royale børn, der kan se frem til et voksenliv uden apanage.

I 2016 meldte kongehuset ud, at det kun er prins Christian, kronprinsparrets ældste søn og dermed nummer to i den danske tronfølge, som vil komme til at modtage årpenge.