Royale

Prinsesse frasagde sig titel for borgerligt bryllup - nu er det udskudt

Japans prinsesse Mako har valgt at udskyde sin borgerlige vielse med kæresten gennem fem år, Kei Komuno. Det sker få måneder, efter at Mako ellers gav afkald på sin prinsessetitel for at gennemføre brylluppet. POOL New / Scanpix Denmark

Tabloide medier i Japan spekulerer i, om kritik af den kommende brudgoms familiebaggrund skulle være årsagen.

Det var en stor nyhed i maj 2017, da den japanske prinsesse Mako valgte at frasige sig sin royale titel for at blive gift med sin borgerlige kæreste gennem fem år, Kei Komuro.

"En sejr for kærligheden" blev nyheden næsten beskrevet som. Men nu er der kommet nogle revner og krøller i det japanske glansbillede.

Prinsesse Mako og Kei Komuro annoncerede deres forlovelse tilbage i september sidste år, og selve brylluppet skulle stå til november. Det er dog nu blevet udskudt i to år til 2020.

- Vi har måttet erkende manglen på tid til at lave tilstrækkelige forberedelser til forskellige arrangementer, der fører op til vores bryllup i foråret og vores efterfølgende liv. Vi har forhastet forskellige ting for meget, siger prinsesse Mako i en pressemeddelelse. Det skriver amerikanske ABC News.

Intriger i svigerfamilien

Tabloide medier i Japan har på det seneste kunnet rapportere om en strid mellem Kei Komuros mor og hendes tidligere partner. Den skulle dreje sig om penge, hun lånte til at dække sin søns skolegang, men aldrig betalte tilbage.

De mange skriverier skulle have udløst bekymringer om den mand, som prinsesse Mako har valgt at gifte sig med. Det skriver Japan Times.

En talsmand for den japanske prinsesse afviser dog, at dette skulle have indflydelse på udskydelsen af brylluppet.

Prinsesse Mako er det ældste barnebarn af Japans 84-årige kejser, Akahito, der vil abdicere fra tronen den 30. april 2019, hvorefter hans søn, kronprins Naruhito, bliver den 126. kejser af Japan.

Både kejser Akahito og hans kone, kejserinde Michiko, har udtrykt respekt for deres barnebarns beslutning.

Prinsesse Mako og Kei Komuro mødte hinanden på jurastudiet på det Internationale Kristne Universitet i Tokyo. Mens Mako fortsat studerer for at få en doktorgrad, har Kei Komuro siden fået arbejde på et advokatkontor uden for universitetet.

Debat om arvefølgen

En borgerlig forlovelse i Japan og et senere bryllup er ensbetydende med, at Mako må frasige sig sin kongelige titel.

Men da kvinder fortsat ikke kan arve den kejserlige trone, ændrer Makos beslutning ikke ved tronfølgen.

Blandt befolkningen har forlovelsen imidlertid genstartet en debat om den vedvarende formindskelse af det japanske kongehus, hvor stadigt flere potentielle tronarvinger falder fra.

Udover Mako er der seks ugifte prinsesser i det japanske kongehus, som også vil miste deres royale status, hvis de bliver borgerligt gift, hvilket kan efterlade den kongelige familie med så få medlemmer, at den ikke kan udføre sine officielle pligter.

I 2005 anbefalede den japanske regerings ekspertpanel at ændre tronfølgeloven, så den ligesom i Danmark kan gøre en kvinde til tronarving.