Kronprins Frederik – portræt af Danmarks kommende konge

Hvor er kronprins Frederik født, hvordan mødte han Mary, hvad hedder hans børn, og hvilke titler har han? Få alle svarene om Danmarks kronprins.

I dag - lørdag den 26. maj - fylder kronprins Frederik 50 år, og i den anledning kigger vi tilbage på hans liv.

Siden han blev født, har danskerne fulgt den sportsglade prins i tykt og tyndt, men har du egentlig styr på, hvor høj kronprins Frederik er, hvilket nummer Danmarks kommende konge får, og om vi kommer til at få en konge med tatoveringer?

Bliv klogere på Danmarks kommende konge her.

Hvor og hvornår er kronprins Frederik født?

Kronprinsen blev født den 26. maj 1968 på Rigshospitalet, hvilket betyder, at hans stjernetegn er tvillingerne.

Den lille prins blev født ved kejsersnit efter en ni timer lang fødsel. Han vejede 4100 gram og var 53 centimeter lang.

Hvad er kronprinsens fulde navn?

Kronprins Frederiks fulde navn er Frederik André Henrik Christian, og ligesom resten af kongefamilien har han ikke noget efternavn. Han er opkaldt efter sin morfar, farfar, far og oldefar.

Han blev døbt, inden han var en måned gammel, den 24. juni 1968 i Holmens Kirke.

Dronning Margrethe er Frederiks gudmor, da det var hende, der bar ham ved dåben. Derudover har han hele seks faddere: Hans moster dronning Anne-Marie af Grækenland, hans farbror grev Etienne de Laborde de Monpezat, baron Christian de Watteville-Berckheim, prins Georg af Danmark, storhertuginde Joséphine-Charlotte af Luxembourg og Birgitta Juel Hillingsø.

I dag er kronprinsens fulde titel Frederik André Henrik Christian, Hans Kongelige Højhed Kronprinsen, Prins til Danmark, greve af Monpezat, og ifølge Kongehuset er det sådan, han skal tiltales. Denne titel har han haft, siden hans morfar, Frederik 9., døde den 14. januar 1972.

Hvilket nummer er kronprins Frederik?

Kronprins Frederik bliver konge, når dronning Margrethe dør eller abdicerer. Han får dermed titlen Kong Frederik 10., og prins Christian overtager rollen som kronprins.

Hvad sker der, hvis kronprins Frederik dør?

I dag er kronprinsen den første i den danske arvefølge, og prins Christian er nummer to. Hvis både dronning Margrethe og kronprins Frederik dør, bliver prins Christian konge. Hvis prins Christian endnu ikke er fyldt 18 år, vil prins Joachim blive hans formynder, indtil kongen selv bliver myndig. Prins Joachim bliver altså ikke konge, og arvefølgen ændres heller ikke.

Hvor bor kronprinsparret?

Frederik og Mary og deres fire børn har to bopæle. De bor dels i Frederik VIII’s Palæ på Amalienborg Slot og dels i Kancellihuset på Fredensborg Slot, der ligger 40 kilometer nord for København.

Siden sommeren 2017 har husstanden også bestået af border collien Grace, som overtog arven efter familiens tidligere hund, Ziggy.

Hvor høj er kronprins Frederik?

183 cm lyder kronprinsens højde på. Det gør ham 11 cm højere end kronprinsesse Mary.

Hvor gik kronprins Frederik i skole?

Både kronprins Frederik og prins Joachim gik i skole på privatskolen Krebs’ Skole i København. Selvom der er et år mellem brødrene, gik de i samme klasse. De første tre år foregik undervisningen hjemme på Amalienborg, og fra 3. klasse begyndte prinserne på Krebs’ Skole.

Gennem hele deres skolegang fulgtes de to prinser tæt, og de gik således både i skole, på kostskole og i gymnasiet sammen.

Efter 9. klasse var kronprins Frederik og prins Joachim på kostskole på École des Roches i Normandiet i Frankrig.

Derefter begyndte de på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor prinserne gik på samme årgang, men i hver deres klasse. Kronprins Frederik og prins Joachim blev studenter den 16. juni 1986. Deres karaktergennemsnit er aldrig blevet offentliggjort, men ifølge Politiken har prinserne selv oplyst, at prins Joachims snit var ”på godt ni”, mens Frederiks var ”lidt over otte”.

Hvor meget tjener kronprins Frederik?

Ifølge Kongehuset modtager kronprins Frederik 19.948.764 kroner i årpenge i 2018, hvilket svarer til en løn på 1.662.397 kroner om måneden. Af dem går 10 procent til kronprinsesse Mary.

Desuden skal kronprinsen ikke betale indkomstskat, moms og registrerings- og grønne afgifter.

De årpenge, kronprins Frederik får, skal foruden hans private forbrug dække udgifter til personale, hof, administration og ejendomme.

Hvor og hvordan mødte kronprins Frederik Mary?

Kronprins Frederik mødte Mary, der dengang hed Donaldson, under OL i Sydney den 16. september 2000.

De mødtes på baren Slipp Inn, hvor Frederik var taget hen med sine græske fætre. Her mødte han Mary, som han ikke fortalte, hvem han i virkeligheden var. Det har kronprinsesse Mary blandt andet fortalt i bogen 'Under Bjælken', der udkom i 2017. 

Frederik og Mary snakkede sammen det meste af natten og delte en taxa hjem. Inden Mary blev sat af, fik kronprinsen et farvelkys på kinden og hendes telefonnummer, og allerede næste dag ringede han til hende. Parret nåede at ses et par gange under OL, inden Frederik rejste videre. 

Derefter sås parret i skjul for pressen rundt om i Europa i et års tid, og på en tur til Rom i 2003 friede kronprinsen til sin udkårne.

Hvor blev kronprins Frederik gift?

Kronprins Frederik og Mary Elizabeth Donaldsons bryllup blev holdt den 14. maj 2004 i Vor Frue Kirke i København, og bryllupsfesten blev holdt på Fredensborg Slot.

Det var også på Fredensborg Slot, at kronprinsparrets forlovelse blev offentliggjort den 8. oktober 2003. Her kunne Marys fremvise sin forlovelsesring, der med sin diamant og to rubiner er i rød-hvide farver. Ringen fik kronprinsen fremstillet i Brasilien.

Kronprins Frederik og Mary Donaldson blev gift den 14. maj 2004 i Vor Frue Kirke i København. Video: Karen Munk Ebbesen

Parrets vielsesringe er lavet i Danmark, og det guld, de er lavet af, stammer fra den første guldklump, der blev udvundet i Nalnuaq-minen i Sydgrønland. Kronprinsen har dog ikke længere den originale vielsesring, for den tabte han på en dykkertur i USA i 2008, og han har derfor fået fremstillet en ny i stedet. 

Hvad hedder kronprinsparrets børn?

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary har fire børn:

​Christian Valdemar Henri John, som blev født den 15. oktober 2005.

Isabella Henrietta Ingrid Margrethe, der er født den 21. april 2007.

Og tvillingeparret Vincent Frederik Minik Alexander og Josephine Sophia Ivalo Mathilda, der blev født den 8. januar 2011.

Hvilke kærester har kronprins Frederik haft?

Mary Donaldson var ikke den første kvinde, kronprins Frederik forelskede sig i.  Gennem tiden har offentligheden kendt til otte kvinder, kronprinsen har været kærester med. Først med den ottende kæreste – Mary Donaldson – har forholdet dog holdt mere end et par år.

Den første kæreste fik kronprinsen som 18-årig. Det var Mie Egmont Petersen, der var hans klassekammerat fra Øregaard Gymnasium.

Derefter mødte han sidst i 80’erne modellen Birgitte Vollerslev Hansen, og efter hende mødte han endnu en kvinde, der var vant til at stå foran kameraet, Nina Klinker Jørgensen, som var vært på ’Eleva2ren’. Hende mødte han på Aarhus Universitet, hvor han læste statskundskab, og hun læste jura.

I slutningen af 1990 blev kronprinsen kærester med Malou Aamund, der er datter af erhvervsmanden Asger Aamund.

Derefter var kronprins Frederik i et par år kærester med fotomodellen Katja Storkholm, og derefter datede han sangerinden Maria Montell.

I 1999 mødte han så den designstuderende Bettina Ødum i Paris, som han var kærester med, indtil han mødte Mary Donaldson under OL i Sydney i 2000.

Har kronprins Frederik nogen tatoveringer?

Kronprinsen har ikke bare en tatovering, men faktisk to. På højre læg har han en haj og et nordisk motiv pryder hans ene skulder.

Hvilken uddannelse har Kronprinsen?

Kronprins Frederik har læst statskundskab på Aarhus Universitet. Undervejs var han på udveksling på Harvard University i USA. Frederik blev færdiguddannet i cand. scient. pol. i 1995.

Hvilken rang har kronprins Frederik?

Kronprinsens militære karriere begyndte lige efter gymnasiet. I 1986 blev han rekrut ved Den Kongelige Livgarde, og i 1988 blev han løjtnant af reserven, hvorefter han blev delingsfører ved Gardehusarregimentet i Slagelse.

I 1995 blev kronprins Frederik, der blev kaldt Pingo, frømand ved Søværnets Frømandskorps, og i 2002-2003 var han sagsbehandler ved forsvarskommandoen. I 2003 blev han lærer ved Forsvarsakademiet, Institut for Strategi. 

Kronprins Frederik har i løbet af sin karriere været på to ekspeditioner. Først til Mongoliet i 1986, og derefter til Grønland i 2000, hvor Kronprinsen i fire måneder var en del af slædeekspeditionen ’Ekspedition Sirius 2000’.

Gennem tiden er kronprins Frederik steget i graderne i både Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet. I dag er han således kontreadmiral i Søværnet og generalmajor i Hæren og Flyvevåbnet.

Hvad sagde kronprins Frederik i sin tale til prins Henrik?

Til prins Henrik og dronning Margrethes sølvbryllup i 1992 holdt den 24-årige kronprins Frederik en tale for sine forældre, der er blevet citeret et utal af gange sidenhen.

Midt i talen sagde han ordene:

- Papa, man siger, at den, man elsker, tugter man. Vi tvivlede aldrig på din kærlighed. Til tider var den måske lidt overvældende, måske også lidt tilfældig. Som barn følte jeg mig tit lidt magtesløs over for din stringente logik, din klare syntaks og dit galliske temperament, og jeg sagde tit, men ikke højt, som lammet i La Fontaines fabel om ulven og lammet: La raison du plus fort est toujour la meilleure (Den stærkeste får altid ret, red.).

Talen blev af mange tolket, som om de to prinser var blevet slået i hjemmet, men det har de begge afvist lige siden. Senest i en bog om Frederiks liv med titlen ’Under Bjælken’, der udkom i 2017.

Til forældrenes sølvbryllup fortalte kronprinsen om sit forhold til sin far. Video: Carina Buus

Hvem er kronprins Frederik fadder til?

Kronprinsen har stået fadder ved en række barnedåb.

I det danske kongehus er han fadder til sin første nevø, prins Nikolai, og til komtesse Ingrid, der er prinsesse Benediktes barnebarn.

Hun er dog ikke den eneste Ingrid, Frederik er fadder for. Også ved prinsesse Ingrid Alexandras, der er datter af det norske kronprinspar, barnedåb fik han denne ære – her var han dog ikke til stede, da han var på polterabend samme dag.

Kronprinsen stod også fadder for prins Oscar, hans svenske grandkusine kronprinsesse Victorias søn.

Blandt vennerne har kronprins Frederik stået fadder for lensgreve Bendt Wedells datter, Ingeborg, og hans studiekammerat Holger Voss’ søn, Hector.

Hvilken sport dyrker kronprins Frederik?

Kronprinsen er især glad for løb og har løbet maraton seks gange. Den bedste tid, han har opnået er tre timer og seks minutter. Derfor er det også naturligt, at Kronprinsens 50-års fødselsdag fejres med lige netop løb, når han sammen med danskerne løber RoyalRun i fem byer.

I 2013 skrev Frederik historie, da han var den første royale person nogensinde, der gennemførte en Ironman. Dette gjorde han under KMD IRONMAN Copenhagen i tiden 10:45:32.

Frederik gør det også i langrend og har flere gange gennemført det 90 kilometer lange svenske langrendsløb Vasaloppet. Den bedste tid fik han ved sit første løb i 2012 med tiden 6:36:32.

Udover løb og ski er kronprinsen også glad for sejlads. Kronprinsen ejer to både i bådklasserne drage og Farr 40, og de hedder begge Nanoq, som er det grønlandske ord for isbjørn. Kronprins Frederik har deltaget i en række mesterskaber i dragesejlads, og den bedste placering opnåede han med en fjerdeplads til Europamesterskaberne i 2003.

Kronprinsen store interesse for sport blev tydelig, da han i 2009 blev valgt som medlem af Den Internationale Olympiske Komité, IOC. I første omgang blev han valgt for en otteårig periode, men i 2017 blev han genvalgt og har derfor en plads i komitéen frem til 2025.