Royale

Prinsesse Marie lavede mad med skolebørn i privaten

Den royale køkkensession kom med et budskab om, at meget af den mad, som ryger i skraldespanden, sagtens kan bruges på middagsbordet.

- Vi skal bruge det hele. Også de skæve frugter og de skæve grøntsager, lyder det fra prinsesse Marie for enden af køkkenøen, mens hendes 10 arbejdende gæster flittigt snitter løg, kartofler, gulerødder og rødbeder.

Prinsessen havde nemlig inviteret børn fra Helsingør Skole hjem i sit private køkken i Klampenborg for at lave frokost. En frokost, der kom med et budskab om, at meget af den mad, som ryger i skraldespanden, sagtens kan bruges på middagsbordet.

Madspild i Danmark

Samlet set smider vi i Danmark over 700.000 ton mad ud, som kunne være blevet spist. 

Heraf kommer 260.000 ton fra de danske husholdninger.

Madspild koster danske husholdninger 13,5 milliarder kroner om året inkl. moms og afgifter.

Kilde: Miljøstyrelsen og Landbrug & Fødevarer

Fremtidens forbrugere

Den royale invitation var affødt af Prinsessens rolle som protektor for den årligt tilbagevendende madfestival Copenhagen Cooking & Food Festival, der løber af stablen i august og i år har særligt fokus på madspild – en mærkesag, som prinsesse Marie deler.   

- Jeg synes, det er så vigtigt at lære børn og unge om madspild. De er jo vores fremtidige forbrugere, og det er vores fremtidige generation, og de skal lære at være kreative og tænke fornuftigt og få stor respekt for mad, forklarer hun, mens hun skubber de sidste løg ned i gryden med kartofler.

For menuen, som Prinsessen havde udviklet i samarbejde med kokken Timm Vladimir, stod på to supper af kartoffel og rødbede, samt en pesto lavet af de gulerodstoppe, mange tænker, kun er til pynt. Til dessert blev stødte æbler fra haven bagt i ovnen og strøet med kanel. 

- Noget, jeg aldrig glemmer

Børnene i det kongelige køkkenværksted var udvalgt blandt hundrede 6. og 7. klasses-elever, der i 2017 fik trænet deres madlavningskundskaber på Arla-lejrskolen 'Madlejr'. Og de gik ikke skuffede fra Emiliekildevej. 

- Det er noget, jeg aldrig rigtig glemmer. Selve muligheden er helt vild, lyder det fra 12-årige Hector Amden Hald, mens jævnaldrende Sofie Wallin Siemsen kalder besøget hos Prinsessen "virkelig virkelig fedt og en stor oplevelse". 

Begge havde de fået nye inputs til madlavningen, som de kunne tage med hjem til deres forældre.  

- Normalt ville du ikke spise en gulerod, hvis den var lidt mærkelig, men vi brugte alle dele og prøvede at bruge dem max uden at spilde noget mad, forklarer Hector. 

Sådan undgår du madspild derhjemme

 1. Planlæg din tur i supermarkedet

  Væn dig til at gennemtænke og planlægge dine indkøb og behov, inden du køber ind. På den måde undgår du impulsindkøbte madvarer, som du ikke når at få brugt. Hav altid en indkøbsseddel med, som du har lavet hjemmefra, og husk at købe ind med hovedet - ikke maven. Inden du falder for stykrabatter eller mængderabatter i supermarkederne, skal du overveje, om du får brugt og spist det hele.

 2. Tænk over udløbsdatoen

  Husk at kigge på udløbsdatoen, så den passer til den dag, hvor du skal bruge varen. Når du skal bruge og spise maden samme dag, bør du altid købe de fødevarer, der er tættest på udløbsdatoen.

 3. Tænk over måltidet og sultens størrelse

  I køkkenet skal du planlægge måltidet inden madlavningen. Gennemtænk, hvor meget hver enkelt person i husholdningen spiser, og hvor store portionerne skal være. Tænk over, om du plejer at lave for meget af for eksempel spaghetti, ris eller kartofler. Hvis du kan se, at du har købt for store mændger kød, brød eller andet, er det en god idé at dele maden op i portioner og fryse det ned.

 4. Hvis du alligevel får lavet for meget mad

  Det er vigtigt at få madrester hurtigt i fryseren eller i køleskabet. Hold styr på maden i din fryser ved hjælp af etiketter med dato og indhold, så du har et godt overblik.Tænk over, hvordan rester fra måltidet kan genbruges i andre retter. Måske kan en hovedret blive til en forret til dagen efter.

 5. Hold din hverdag fri for spild

  Skab et bedre overblik over, hvad du spiser, ved at lave en madplan. Hold dit køleskab ordentligt og overskueligt, og stil altid de ældste fødevarer forrest. 

Kilde: stopspildafmad.dk