Royale

Kærlighed til fraskilt kostede britisk konge sin status - men vil ikke ske for prins Harry

Sidst et medlem af den britiske kongefamilie faldt for en amerikansk, fraskilt kvinde, kostede det ham tronen.

Prins Harrys forlovelse med amerikanske Meghan Markle har trukket et hav af overskrifter, som royale familieforøgelser oftest gør. 

Men der lægger også mere bag interessen for Harry og Meghans kærlighedshistorie. For Meghan Markle er et brud med traditionen.

Hun er skuespiller og fraskilt - og det er faktisk ikke første gang, at en amerikansk kvinde med den biografi løber med et medlem af den britiske kongefamilie.

Kvinden, der stjal en konge

I 1936 giftede den daværende kong Edward den 8., der er bror til prins Harrys oldefar, sig med amerikanske Wallis Simpson, som havde hele to forliste ægteskaber bag sig.

Det kastede Storbritannien ud i en konstitutionel krise, for hverken regeringen, kirken eller hoffet accepterede, at deres konge ville gifte sig med Wallis.

Derfor tog kong Edward konsekvensen og abdicerede fra tronen, hvilket ikke var sket i mere end 800 år. I en radiotale til folket forklarede han sin beslutning med ordene:

- Jeg ved, at det ville være umuligt for mig at udføre mine pligter som konge uden hjælp og støtte fra den kvinde, jeg elsker.

Kong Edward den 8. valgte Wallis Simpson over tronen.

Tiden er en anden

Den modstand har prins Harry og hans forlovede ikke mødt. Og det er der flere grunde til, mener TV 2s korrespondent med base i London, Divya Das. For det første er den tid, da prinser kun giftede sig med prinsesser, for længst forbi. 

- Vi er i 2017. Det tror jeg, befolkningen ved, og det tror jeg også, kongehuset ved, siger hun og henviser til, at nyheden om den kongelige forlovelse blandt andet blev offentliggjort på Twitter.

 - Den kom på Twitter fra prins Charles, prins Harrys far. Det er rimelig 2017, lyder det fra korrespondenten.

Troen på kærligheden

Dertil kommer, at prins Harrys forældre, prins Charles og prinsesse Diana, levede i et ulykkeligt ægteskab.

- Deres ægteskab var ikke baseret på et fundament af kærlighed, og jeg tror, alle har forståelse for, at prins Harry gerne vil giftes med en kvinde, som han holder af, siger korrespondenten. 

Sidst men ikke mindst spiller prins Harrys arveret til tronen også en rolle i den positive modtagelse af fornyelsen i det britiske kongehus. Foran ham er både prins Charles, prins William og hans to børn.

- Hvis han stod til at blive konge i morgen, var det måske noget andet. Men for at sige det på den pæne måde, så er han jo ikke så vigtig, i og med at han er nummer fem i rækken, siger Divya Das.

Vil døbes og konfirmeres

Det royale bryllup skal stå i maj 2018, og Meghan Markle har tænkt sig at kvitte sin skuespilkarriere og vil blive britisk statsborger inden for det næste halve år. 

- Det behøver hun ikke. Det er noget Meghan Markle selv har valgt, siger Divya Das. 

Hun har også selv besluttet, at hun vil døbes og konfirmeres i den britiske kirke, selvom det ikke er et krav for at blive gift i den britiske kirke.