Royale

Her er alt du skal vide om Harry og Meghans bryllup

Hvad er Meghan Markles fødenavn? Hvordan forløb hendes første date med prins Harry, og hvad ved vi indtil videre om parrets bryllup? Få svaret her.

Meghan Markle og prins Harry nåede at være kærester i cirka halvandet år, før prins Harry røg på knæ og friede til den 36-årige 'Suits'-skuespillerinde.

Parret skal giftes i 2018, men der er stadigvæk en del ting, vi mangler svar på. Til gengæld afslørede de en række detaljer om deres første dates og frieriet. 

Her kan du danne dig et overblik over, hvad vi ved om parret, og hvad vi endnu mangler at få at vide. 

Det ved vi om prins Harry

Han er født den 15. september 1984 og døbt Henry Charles Albert David. Hans forældre prins Charles og prinsesse Diana har dog altid kaldt ham Harry, det samme gør resten af verdenen. Hans forældre blev separeret i 1992, og i 1997 døde Diana i en voldsom bilulykke i Paris.

Prins Harry er parrets yngste barn og kendt som lidt af en rod i forhold til sin rolige storebror, prins William. I sine unge dage ramlede han ind i et par skandaler, der blandt andet involverede druk, et nazi-kostume og håndgemæng med pressen. 

Det stod dog primært på i hans unge år, og i 2005 begyndte han en karriere i militæret og blev løjtnant i kavaleriregimentet Blues Royal. I 2008 deltog han i krigen i Afghanistan, men måtte sendes hjem af sikkerhedsmæssige årsager, da hans krigsdeltagelse kom frem i offentligheden. 

Prins Harry har også været meget aktiv inden for en række velgørende organisationer og har blandt andet været meget aktiv i kampen mod AIDS, præcis som sin mor. Derudover har han stiftet 'The Invictus Games Foundation' til fordel for krigsveteraner. 

Det ved vi om Meghan Markle

Meghan Markles rigtige navn er Rachel Meghan Markle. Hun er født i Los Angeles den 4. august 1981 og har en amerikansk far og en afroamerikansk mor. 

Hendes forældre blev skilt, da hun var barn, og i begyndelsen af 20'erne begyndte hun at gå på teaterskole og forsøge sig som skuespiller. Det var en svær begyndelse, blandt andet fordi hun på grund af sin hudfarve oplevede, at hun ikke var sort nok til de sorte roller og hvid nok til de hvide roller. Det fortalte hun til Elle Magazine i 2015. 

I 2011 blev hun gift med produceren Trevor Engelson, men ægteskabet varede kun to år. Samme år fik hun sit store gennembrud i drama-serien 'Suits'.

Det ved vi om parrets første dates

Parret mødtes i foråret 2016 gennem en fælles veninde, de dog ikke ønsker at afsløre, hvem er.

- Det var helt sikkert et set-up. Det var en blind date, fortalte prins Harry i et interview med BBC i forbindelse med parrets forlovelse.

Cirka tre-fire uger efter fik han overtalt Markle til at besøge ham i Botswana i Afrika, hvor de camperede alene i fem dage under stjernerne. 

- Vi var helt alene, og det var altafgørende for mig. Vi lærte virkelig hinanden godt at kende, siger prins Harry og afslører, at han allerede ved første møde faldt pladask for sin udkårne.

I efteråret 2016 fik pressen nys om deres kærlighed, og det afstedkom en massiv pressedækning af parret, der til sidst fik nok, og kongehuset måtte i en pressemeddelelse bede journalister og fotografer om at holde afstand til Meghan Markle. 

Det ved vi om forlovelsen

Prins Harry gik på knæ og friede til Meghan Markle i begyndelsen af november 2017. Forinden havde han spurgt Meghan Markles forældre og adviseret sin farmor, dronning Elizabeth. 

Den britiske prins Harry og hans forlovede, Meghan Markle, fortæller i et tv-interview om deres første møde og om, hvordan prinsen friede. Video: Mie Leonora Heiberg

Frieriet foregik en stille aften hjemme i prins Harrys lejlighed i Nottingham Cottage i Kensington Palace, hvor parret var igang med at lave stegt kylling. 

- Vi var bare os to, og jeg tror, jeg formåede at overraske dig, siger prins Harry i interviewet med BBC.

- Ja, jeg blev meget overrasket. Faktisk kunne jeg slet ikke vente, til han var færdig med at tale. Jeg spurgte ham bare, hvornår jeg måtte sige ja, lyder svaret fra Meghan Markle.

Forlovelsesringen indeholder en stor diamant fra Botswana og sten fra prinsesse Dianas smykkesamling. 

Det ved vi om brylluppet: 

Parret skal giftes i maj 2018 i St. George's Chapel i Windsor Castle, der ligger ved kongeslottet Windsor vest for London og har været kongelig residens, siden Henrik I brugte det kort efter den normanniske invasion af England i 1066. Den præcise dato er dog endnu ikke offentliggjort. 

St. George's Chapel har plads til omkring 800 mennesker, og umiddelbart tyder det derfor på, at brylluppet bliver noget mindre, end da prins William og hertuginde Kate i 2011 blev gift i Westminster Abbey, som kan rumme 2000 mennesker. 

Disse ting om brylluppet mangler vi dog stadigvæk svar på:

Hvilken titel får Meghan Markle?

Den 36-årige skuespillerinde får næppe sin egen prinsesse-titel, da det ikke er normalt at gifte sig til den titel i England. Hun kan muligvis blive 'prinsesse Henry af Wales', men titlen er i så fald knyttet til hendes mand.

Lige nu forventes det, at dronning Elizabeth vil give parret en hertug- og hertugindetitel af et bestemt område, mange gætter på Sussex. Hvis det sker vil Meghans titel blive 'Hendes Kongelige Højhed Hertuginde af Sussex'.

Hvem skal med? 

Gæstelisten er endnu ikke frigivet. Lige nu interesserer de fleste briter sig for, hvem der bliver Harrys forlover. Han var selv forlover til sin storebrors bryllup, derfor forventer man, at valget falder på prins William. 

Hvem betaler?

Hoffet oplyser tirsdag på Twitter, at den kongelige familie vil betale prins Harrys og Meghan Markles brylluppet.

Prins William og hertuginde Kates bryllup kostede omkring 280 millioner kroner, men alle sikkerhedsomkostninger, som udgjorde en betragtelig del af de 280 millioner, blev betalt med skattekroner.