GO'

Han gav Kongen én på hovedet og stoppede de frække prinser

Igennem fire årtier har Anker Andersen fulgt den kongelige familie på tætteste hold, nu deler han ud af anekdoterne.

I dag er Anker Andersen 85 år gammel. I 40 år arbejdede han hos kongehuset som kammertjener. Først for kong Frederik 9. og dernæst for prins Henrik.

I rollen som kammertjener kom han helt tæt på de royale profiler, lige fra når han vækkede dem om morgenen og gjorde dem klar til dagens program, til når han var deres højre hånd i de mest intime stunder.

Med velsignelse fra kongehuset udgiver han nu en bog om sit liv på Amalienborg fyldt med de sjoveste historier. Flere af de bedste anekdoter har vi samlet nedenfor, efter Anker Andersen mandag gæstede 'Go' morgen Danmark'.

Kanonslag på Cayx

I 1977 var prins Joachim og kronprins Frederik otte og ni år gamle, og som mange andre børn på den alder, så kunne de lide at lave ballade.

Det fik kammertjeneren Anker Andersen særligt at mærke, da han var med kongefamilien på Château de Cayx.

Han skulle ind til byen Cahors og købe ind, da Kronprinsen spurgte, om han og Joachim måtte komme med.

- Jeg sagde, de skulle spørge deres mor og far, og det måtte de godt. Så kom vi ind til Cahors, og Joachim sagde, at de lige ville ned i en forretning. Det fik de lov til, imens jeg handlede. Joachim var jo sådan en tynd splejs, så da de kom tilbage, kunne jeg se, han havde noget under blusen. Jeg spurgte: ”Hvad er det, du har der?” Så viste de mig forsigtigt pakken. De havde købt kanonslag, og dem havde de stoppet ind under blusen. Jeg sagde: ”Det der, det kender jeg altså ikke noget til”. ”Nej, nej”, sagde de.

Men ved frokosttid blev Anker Andersen alligevel konfronteret med prinsernes indkøb.

- Dronningen og Prinsen skulle spise frokost ude, så jeg var alene med prinserne og kammerfruen. Pludselig kom kammerfruen og sagde til mig, at der blev skudt udenfor. Da jeg kiggede ud, kunne jeg se Frederik ligge oppe på taget og Joachim stå neden for på jorden. Dér holdt Frederik udkig efter forbipasserende biler, og når der kom en bil, råbte han til Joachim, der så smed et kanonslag efter bilerne. Der måtte jeg sige: ”Så stopper vi!” til de unge prinser.

En dør i hovedet

Det var i 1963, at Anker Andersen begyndte at arbejde for Kong Frederik som kammertjener, og selvom han ikke havde tidligere erfaring indenfor feltet, fangede han hurtigt kammertjenerens funktion.

En dag i 1964 skete der dog alligevel et lille uheld i de royale gemakker.

Det var dagen, hvor prinsesse Anne-Marie skulle rejse til Grækenland. Her skulle hun giftes med prins Konstantin.

- Jeg var sammen med Kongen på Amalienborg, inden han skulle sendes til lufthavnen. Lige i det jeg skulle åbne døren, var Kongen så tæt på, at jeg hamrede døren lige i panden på ham. Jeg fandt hurtigt noget koldt, han kunne lægge på bulen, men jeg kunne godt se, det ikke var så godt, så jeg ringede til lægen. Jeg måtte sige, at jeg havde slået Kongen ned, fortæller Anker Andersen og fortsætter:

- Kongen bad mig om at gå ned i garderoben og hente hans kasket. Den tog han på til middagen. Næste morgen var jeg spændt på, hvordan det var gået. Kasketten lå på natbordet, og jeg spurgte: ”Hvordan går det med panden, Deres Majestæt?” Han havde haft lidt ondt, men det var godt nok.

Kong Frederik 9. tog kasketten på igen, da han skulle følge datteren i lufthavnen om morgenen.

Akut kejsersnit

I 1968 skulle et lille barn fødes på Amalienborg, og også her skulle Anker Andersen spille en rolle. 

- Prins Henrik havde sagt, det skulle foregå hjemme, men det gik ikke som det skulle, og derfor skulle Prinsessen (Margrethe, red.) til Rigshospitalet. Barnet havde vendt sig, så derfor skulle hun have kejsersnit, fortæller Anker Andersen og fortsætter:

- Hun skulle ned ad trapperne, så da ambulancen kom, måtte hun op på en båre og vi var fire mand, der bar prinsessen ned, ud af slottet og ind i ambulancen. Ambulancen kørte ud, og pressen nåede ikke at opdage det.

Kong Frederiks død

I slutningen af 1971 ville daværende prinsesse Margrethe og prins Henrik holde jul på Marselisborg, og Anker Andersen modtog derfor et vigtigt opkald. 

- Kongen ringede og spurgte, om jeg var der, og om jeg ville passe ham. Det ville jeg gerne, og det var ligesom i gamle dage, siger Anker Andersen.

På dette tidspunkt var kongen svagelig.

- Anden juledag, da de skulle af sted, sagde han: ”Farvel Andersen, og tak for denne gang. Og godt nytår”. Det var sidste gang, jeg talte med ham. Efter vi fik beskeden om kongens død den 14. januar, kom tronfølgerparret hjem kort efter, fortæller Anker Andersen.

- De kom op, og jeg spurgte, hvad de ville have. Prinsessen svarede: "Et glas hyldeblomstsaft", og så tilføjede hun: ”Andersen, om lidt kommer fanerne ovre fra mor”. Så sagde jeg bare: ”Nej, da ikke allerede?” Hun svarede bare: ”Jo. Jeg skal ned og udråbes”.

Her henviste Dronningen til, at livgardens faner markerer, hvilket palæ regenten bor i. De blev på dette tidspunkt flyttet til dronning Margrethes palæ.

Kisten med den afdøde konge skulle stå i Riddersalen i Frederik 8.s Palæ, og her skulle den bevogtes.

- Jeg blev spurgt, om jeg ville stå vagt ved hans kiste. Jeg kom ind klokken to om natten, og skulle overtage vagten. Jeg stod foran Kongen, og jeg gik hen til kisten og talte lidt til ham. Afskeden med Kongen var svær. Det var ligesom at tage afsked med min far. Man skal bare lige vide, at selvom man kommer tæt på, så kommer man aldrig i familie med dem. Men det var svært.