Royale

Prins Nikolai holdt fødselsdag: Fik stor gave af far

Prins Nikolai blev fejret af familien på Kongeskibet Dannebrog.

Dronning Margrethe og prins Henriks ældste barnebarn er trådt ind i de voksnes rækker.

Om prins Nikolai

Prins Nikolai (Nikolai William Alexander Frederik, prins til Danmark, greve af Monpezat) (født 28. august 1999) er ældste søn af Prins Joachim og Grevinde Alexandra. Han er nummer syv i arvefølgen til den danske trone og nummer 326 i arvefølgen til den britiske trone.

Han har siden 2014 boet på kostskolen Herlufsholm ved Næstved, hvor han startede i 10. klasse og efter sommerferien skal begynde i 3.G.

Mandag fyldte prins Nikolai 18 år, og i dagens anledning var hans farmor, dronning Margrethe, vært for en middag for ham på Kongeskibet Dannebrog.

Med den nye titel som myndig fulgte også en ansvarlig gave fra Prinsens far.

- Han har fået fire hjul. Og alt det andet, der hænger på, røbede prins Joachim, far til prins Nikolai, over for de fremmødte.

Gaven faldt naturligvis i meget god jord hos Prinsen.

- Den er jeg rigtig glad for. Vi havde en lille prøvetur, sagde han og forklarede, at han har fået en mørkegrå Renault Twingo.

Prins Nikolai kom dog ikke kørende i bilen. Den blev hjemme i garagen, så han - med prins Joachims ord - ville have plads til at blive fejret.

En uvant situation

I takt med, at et medlem af kongefamilien er blevet myndig, har det været normen, at de ville begynde at modtage apanage.

Men det er ikke tilfældet med prins Nikolai. Som enhver anden ung fyr skal han altså ud og tjene sine egne penge.

- Det er jo det, vi alle sammen har ventet spændt på. I flere generationer har kongehuset været lille, men nu hvor det er blevet så stort, har man sagt, at det kun skal være tronfølgeren, prins Christian, der skal have apanage, siger Sebastian Olden-Jørgensen, lektor fra Københavns Universitet.

Ifølge kongehuseksperten skal vi tilbage til starten af 1900-tallet for at finde en større søskendeflok af prinser og prinsesser i det danske kongehus, der ikke modtog apanage og derfor måtte finde sig helt almindelige jobs.

Dronning Margrethes ældste bliver myndig den 28. august. Video: Rikke Museth Janniche

Uden apanage er prins Nikolai pludselig relativt fri til at vælge sin egen karrierevej og bestemme, hvor meget han egentlig gider at være en del af det danske kongehus, vurderer Sebastian Olden-Jørgensen.

De fremmødte ved Amaliehaven var derfor også nysgerrige efter, hvad den unge prins ville med sin fremtid. Han har tidligere fortalt, at han gerne ville være landmand eller racerkører.

- Jeg hælder nok stadig mere til at blive racerkører, lød det fra den 18-årige prins.

Prins Nikolai er søn af prins Joachim og grevinde Alexandra, der blev skilt i 2004. Begge forældre har modtaget penge hele hans opvækst, men det kommer deres søn altså ikke til at gøre.