Royale

18-årsfødselsdag sætter kongehuset i uvant situation

Prins Nikolai får en helt ny rolle, når han bliver myndig.

Mandag bliver prins Nikolai 18 år, og han har, modsat sin far, prins Joachim, ikke nogen udsigt til at modtage apanage. Som enhver anden ung fyr skal han altså ud og tjene sine egne penge.

- Det er jo det, vi alle sammen har ventet spændt på. I flere generationer har kongehuset været lille, men nu hvor det er blevet så stort, har man sagt, at det kun skal være tronfølgeren, prins Christian, der skal have apanage, siger Sebastian Olden-Jørgensen, lektor fra Københavns Universitet.

Ikke set siden prins Valdemars børn

Ifølge kongehuseksperten skal vi tilbage til starten af 1900-tallet for at finde en større søskendeflok af prinser og prinsesser i det danske kongehus, der ikke modtog apanage og derfor måtte finde sig helt almindelige jobs.

- Det var prins Valdemars (bror til dronning Margrethes oldefar kong Frederik 8., red.) sønner, Aage, Erik og Viggo, der fik egne jobs. Den ene blev for eksempel direktør for ØK (Det Østasiatiske Kompagni, red.), forklarer han.

Går vi tilbage til 1953 har vi dog prinsesse Elisabeth, der ingen apanage fik, da hun fyldte 18. Det fik hendes bror Christian heller ikke, men han mistede sin titel som prins og blev til 'Greve' i 1971. 

Prins Nikolai er søn af prins Joachim og grevinde Alexandra, der blev skilt i 2004. Begge forældre har modtaget penge hele hans opvækst, men det har deres søn altså ikke udsigt til at gøre. 

Han kan blive privat borgerlig eller kendis

Uden apanage er prins Nikolai pludselig relativt fri til at vælge sin egen karrierevej og bestemme, hvor meget han egentlig gider at være en del af det danske kongehus, vurderer Sebastian Olden-Jørgensen.

- Man kan tænke sig alle mulige scenarier. Han kan glide tilbage til en slags privat, borgerlig tilværelse eller blive et fast inventar i kendiskredse og kulturen.

Helt privat vil hans liv dog aldrig blive, for med titlen som ’prins’ følger danskerne og mediernes opmærksomhed og sandsynligvis også en række protektorater, vurderer kongehusekspert og lektor i historie ved Københavns Universitet Lars Hovbakke Sørensen.

- Han vil ikke have en fremtrædende rolle, men sandsynligvis få nogle protektorater. Prins Nikolai spiller stadigvæk en stor rolle for danskerne, fordi han er Dronningens første barnebarn, så han fik stor opmærksomhed i de første år, hvor han også var langt oppe i arverækkefølgen, indtil prins Christian blev født, forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

Han kan ikke blive hvad som helst

Prins Nikolai gik på Krebs' Skole som barn, men har siden 2014 gået på Herlufsholm Kostskole, hvor han er i gang med gymnasiet. Når han har færdiggjort sin uddannelse, skal han sandsynligvis til at træffe en beslutning om, hvilken uddannelse og hvilket job han skal have. Men selvom han ingen apanage får, kan han ikke vælge helt frit på alle jobhylder, mener kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

- Man vil nok bestræbe sig på, at han får en videregående uddannelse, fordi han er kongelig. Det er ikke særlig sandsynligt, at han bliver for eksempel tømrer, selvom det ikke kan udelukkes fuldstændig. Og så vil det heller ikke være særlig hensigtsmæssigt, at han bliver politiker, siger han.

Kommer ikke til at lide nød

I 2016 meddelte kongehuset, at man kun forventede, at kronprins Frederiks ældste søn, prins Christian, ville modtage årpenge. Dermed skal resten af Dronningens syv børnebørn, prinsesserne Isabella, Josephine og Athena, samt prinserne Nikolai, Felix, Henrik og Vincent altså tjene deres egne penge.

Prins Nikolai vil dog næppe komme til at mangle penge, selvom han ikke får ydelser fra kongehuset, fastslår Sebastian Olden-Jørgensen.

- Nu har forældrene jo også en privatformue, så jeg tror ikke, han kommer til at lide nogen nød.

NB: Der er foretaget rettelser i denne artikel. Ved en fejl skrev vi, at prins Nikolai var det første danske kongehusmedlem i 100 år, der ikke modtog apanage. Dette er ikke korrekt. Enkelte prinser og prinsesser siden kong Valdemars børn har heller ikke modtaget apanage.

Prins Nikolais liv i billeder

 1. 1999

  1. Prins Nikolai kommer til verden på Rigshopitalet i København som første søn af prins Joachim og daværende prinsesse Alexandra. Han er samtidig første barnebarn af dronning Margrethe og prins Henrik. Den stolte far viser pressen, hvor lang den lille ny er.

  2. Danmarks lille ny prins vises frem for offentligheden for første gang, da hans mor og far forlader Rigshospitalet efter fødslen. Turen går i første omgang til Amalienborg, inden den lille familie tager hjem til Schackenborg. 

  3. Den lille ny prins døbes Nikolai William Alexander Frederik i Fredensborg Slotskirke lørdag den 6. november 1999.

 2. 2000

  1. På årsdagen for sin dåb er prins Nikolai og familien tilbage på Fredensborg Slot. Her besøger de prins Nikolais oldemor dronning Ingrid, der er stærkt svækket. Hun dør dagen efter. 

 3. 2001

  1. Dagen, hvor prins Nikolai fylder to år, fejres med en tur i Tivoli. 

 4. 2002

  1. Prins Nikolai bliver storebror, da prinsesse Alexandra og prins Joachim bliver forældre til endnu en søn ved en fødsel på Rigshospitalet i København den 22. juli 2002. Lillebror kommer til at hedde prins Felix Henrik Valdemar Christian.

 5. 2003

  1. Prins Nikolai nyder sommeren med sin familie på bedsteforældrenes slot Châteu de Cayx i Sydfrankrig. 

 6. 2004

  1. Prins Nikolai starter i børnehaveklasse på Krebs' Skole i København. Hans forældre var netop forinden blevet separeret, men de fulgte begge deres søn på hans første skoledag.

 7. 2007

  1. Prins Nikolai ved sin mors bryllup i Øster Egede Kirke. Prinsesse Alexandra gifter sig med fotograf Martin Jørgensen, der i en årrække fungerer som prins Nikolais papfar. 

 8. 2008

  1. Prins Nikolais far, prins Joachim, gifter sig med prinsesse Marie.

 9. 2009

  1. Prins Nikolai får endnu engang en lillebror. Den lille ny får navnet Henrik Carl Joachim Alain ved dåb i Møgeltønder.  

 10. 2010

  1. Prins Nikolai nyder en skiferie med sin far, sine to brødre og prinsesse Marie ved schweiziske Col de Bretaye. 

 11. 2012

  1. Prins Nikolai ankommer til Rigshospitalet sammen med sin far og to brødre. Han skal hilse på familiens nyeste medlem. Prinsesse Marie har født en lille prinsesse, og prins Nikolai er blevet storebror for trejde gang. Lillesøster får senere navnet Athena Marguerite Françoise Marie.

 12. 2013

  1. 13-årige Prins Nikolai bliver konfirmeret i Fredensborg Slotskirke med sin familie omkring sig. Det bliver efterfølgende fejret med frokost på Fredensborg Slot.

 13. 2014

  1. Prins Nikolai flytter hjemmefra. Han starter i tiende klasse på kostskolen Herlufsholm. Han er ifølge politiken.dk det første af de kongelige børn til at gå på en dansk kostskole i 10. klasse. Hans far, prins Joachim, og farbror, kronprins Frederik, har også gået på kostskole, men det var i Frankrig. 

 14. 2015

  1. Prins Nikolai deltager i Ecco Walkathon i København sammen med sin mor, grevinde Alexandra, og lillebror prins Felix. Familien har deltaget i velgørenhedsarrangementet mange år i træk.

 15. 2016

  1. Prins Nikolai bliver fotograferet forud for sin 17-års fødselsdag den 28. august 2016.

 16. 2017

  1. Dronning Margrethe inviterede i anledning af prins Nikolais 18-års fødselsdag til middag på Kongeskibet Dannebrog, der lå til kaj ved Amaliehaven. 

 17. 2018

  1. Prins Nikolai kan udover elev på Herlufsholm Kostskole nu også skrive model på visitkortet.

   For modemærket Burberry var han model under modeugen i London. Hans meget omtalte catwalk var ikke en engangsforestilling, da han både blev tilknyttet modelbureauet Scoop Models og fik endnu et stort modeljob som kampagnemodel for det danske tøjmærke Won Hundred.