Royale

Dronningen inviterer til 18-årsfødselsdag på mandag

Prins Nikolai skal fejre sin 18-årsfødselsdag på Kongeskibet Dannebrog, meddeler kongehuset.

Nogle teenagere ville måske betakke sig for at fejre deres 18-årsfødselsdag hos deres farmor, men hvis farmor er Dronning af Danmark, er det måske ikke så ringe endda.

På mandag fylder dronning Margrethes ældste barnebarn, prins Nikolai, 18 år, og i den anledning afholder hans farmor en middag for ham på Kongeskibet Dannebrog, der lægger til ved Amaliehaven. Det oplyser kongehuset.

Dronningen hjemvendt fra Frankrig

Dronning Margrethe er netop hjemvendt fra sin ferie på sit vinslot Chateau de Cayx i Frankrig, hvor hun skulle have tilbragt nogle uger med sin mand prins Henrik. Men den 13. august måtte han flyves hjem i al hast til Rigshospitalet, da han havde fået tiltagende smerter i højre ben.

Smerterne var opstået efter en operation i juli, hvor han havde fået en infektion i benet. Prins Henrik blev udskrevet fra Rigshospitalet en uges tid senere, hvorefter han blev kørt til Fredensborg Slot, hvor han ifølge kongehuset trængte til ro og hvile.

Det har i det hele taget været en turbulent sommer for regentparret. I juli meddelte prins Henrik nemlig, at han modsat planen ikke vil begraves sammen med dronning Margrethe i Roskilde Domkirke. En udmelding, der har vakt stor opsigt i Danmark og skabt debat i både Europa og USA.

Gymnasieelev på Herlufsholm Kostskole

Om prins Henrik kommer til sit barnebarns fødselsdag, vides ikke. Kongehuset har blot meddelt, at grevinde Alexandra og kongefamilien deltager, og hvem der præcis kommer fra kongefamilien, er ikke oplyst. 

Prins Nikolai er ældste søn af prins Joachim og grevinde Alexandra, der også har sønnen Felix sammen. Siden 2005 har han primært boet hos sin mor, efter at hun og prins Joachim gik fra hinanden. Han har senere fået to halvsøskende, prins Henrik og prinsesse Athena, som prins Joachim har fået med hustruen prinsesse Marie. Prins Nikolai går i øjeblikket på Herlufsholm Kostskole, hvor han har gået siden 10. klasse.

Når Prinsen fylder 18 år, kommer han til at gå en anden fremtid i møde end sin far. Han kommer nemlig ikke til at modtage apanage. I sommeren 2016 meddelte kongefamilien, at man kun forventer, at det bliver prins Christian, der skal modtage apanage, dermed skal dronning Margrethes syv andre børnebørn altså ud og tjene deres egne penge.

Prins Nikolais liv i billeder

 1. 1999

  1. Prins Nikolai kommer til verden på Rigshopitalet i København som første søn af prins Joachim og daværende prinsesse Alexandra. Han er samtidig første barnebarn af dronning Margrethe og prins Henrik. Den stolte far viser pressen, hvor lang den lille ny er.

  2. Danmarks lille ny prins vises frem for offentligheden for første gang, da hans mor og far forlader Rigshospitalet efter fødslen. Turen går i første omgang til Amalienborg, inden den lille familie tager hjem til Schackenborg. 

  3. Den lille ny prins døbes Nikolai William Alexander Frederik i Fredensborg Slotskirke lørdag den 6. november 1999.

 2. 2000

  1. På årsdagen for sin dåb er prins Nikolai og familien tilbage på Fredensborg Slot. Her besøger de prins Nikolais oldemor dronning Ingrid, der er stærkt svækket. Hun dør dagen efter. 

 3. 2001

  1. Dagen, hvor prins Nikolai fylder to år, fejres med en tur i Tivoli. 

 4. 2002

  1. Prins Nikolai bliver storebror, da prinsesse Alexandra og prins Joachim bliver forældre til endnu en søn ved en fødsel på Rigshospitalet i København den 22. juli 2002. Lillebror kommer til at hedde prins Felix Henrik Valdemar Christian.

 5. 2003

  1. Prins Nikolai nyder sommeren med sin familie på bedsteforældrenes slot Châteu de Cayx i Sydfrankrig. 

 6. 2004

  1. Prins Nikolai starter i børnehaveklasse på Krebs' Skole i København. Hans forældre var netop forinden blevet separeret, men de fulgte begge deres søn på hans første skoledag.

 7. 2007

  1. Prins Nikolai ved sin mors bryllup i Øster Egede Kirke. Prinsesse Alexandra gifter sig med fotograf Martin Jørgensen, der i en årrække fungerer som prins Nikolais papfar. 

 8. 2008

  1. Prins Nikolais far, prins Joachim, gifter sig med prinsesse Marie.

 9. 2009

  1. Prins Nikolai får endnu engang en lillebror. Den lille ny får navnet Henrik Carl Joachim Alain ved dåb i Møgeltønder.  

 10. 2010

  1. Prins Nikolai nyder en skiferie med sin far, sine to brødre og prinsesse Marie ved schweiziske Col de Bretaye. 

 11. 2012

  1. Prins Nikolai ankommer til Rigshospitalet sammen med sin far og to brødre. Han skal hilse på familiens nyeste medlem. Prinsesse Marie har født en lille prinsesse, og prins Nikolai er blevet storebror for trejde gang. Lillesøster får senere navnet Athena Marguerite Françoise Marie.

 12. 2013

  1. 13-årige Prins Nikolai bliver konfirmeret i Fredensborg Slotskirke med sin familie omkring sig. Det bliver efterfølgende fejret med frokost på Fredensborg Slot.

 13. 2014

  1. Prins Nikolai flytter hjemmefra. Han starter i tiende klasse på kostskolen Herlufsholm. Han er ifølge politiken.dk det første af de kongelige børn til at gå på en dansk kostskole i 10. klasse. Hans far, prins Joachim, og farbror, kronprins Frederik, har også gået på kostskole, men det var i Frankrig. 

 14. 2015

  1. Prins Nikolai deltager i Ecco Walkathon i København sammen med sin mor, grevinde Alexandra, og lillebror prins Felix. Familien har deltaget i velgørenhedsarrangementet mange år i træk.

 15. 2016

  1. Prins Nikolai bliver fotograferet forud for sin 17-års fødselsdag den 28. august 2016.

 16. 2017

  1. Dronning Margrethe inviterede i anledning af prins Nikolais 18-års fødselsdag til middag på Kongeskibet Dannebrog, der lå til kaj ved Amaliehaven. 

 17. 2018

  1. Prins Nikolai kan udover elev på Herlufsholm Kostskole nu også skrive model på visitkortet.

   For modemærket Burberry var han model under modeugen i London. Hans meget omtalte catwalk var ikke en engangsforestilling, da han både blev tilknyttet modelbureauet Scoop Models og fik endnu et stort modeljob som kampagnemodel for det danske tøjmærke Won Hundred.