Kronprins Frederik fejrer Danmarks mentale supermænd: - Jeg er en del af familien
Fredag er det præcis 60 år siden, at Frømandskorpset begyndte, og deres opgaver har ændret sig betydeligt siden 1957.
- Har jeg tiden - og det har jeg i dag - så vil jeg selvfølgelig gerne være til stede og fejre en enhed, der bliver 60 år gammel, siger kronprins Frederik til TV 2.
Det var en Kronprins klædt i militær fra top til tå, der som æresgæst markerede Frømandskorpsets 60-års-jubilæum fredag på Marinestation Kongsøre.
Her mødte Pingo alias frømand nummer 210 op til noget af et show, da Frømandskorpset viste en øvelse, hvor frømænd skulle tilbageerobre et kapret skib.
Kronprinsen fik kælenavnet Pingo, da han var i den maritime eliteenhed, Frømandskorpset, og det var et glædeligt gensyn med tidligere frømænd og de militære øvelser, der blev fremført.
- Det er klart, at jeg er en del af den her familie, som gør, at Frømandskorpset kan eksistere.
- Om man er gammel eller lidt ældre som mig, eller man kom igennem sidste år, så er vi jo alle sammen i samme båd, når først vi har bestået den her uddannelse, siger Kronprinsen.
I videoen øverst i artiklen kan du se, hvilke minder militærøvelserne bringer frem hos Kronprinsen. Herunder kan du se ham ankomme til arrangementet.
Kronprins Frederik: Nu gider jeg ikke undskylde mere
Kronprins Frederik var 26 år, da han startede i Frømandskorpset, og han gennemførte uddannelsen i november 1995.
Flere hundrede personer melder sig hvert år til optagelsesprøven, men kun cirka 10 kommer igennem uddannelsen, der først består af fem såkaldte "selektioner" (optagelsesprøver, red.), hvorefter feltet koges ned til omkring 10 aspiranter, der skal igennem hård fysisk og mental træning.
Det affødte en del respekt blandt danskerne, at Kronprinsen blev frømand, men uddannelsen gav også den dengang ret generte kronprins Frederik et bedre selvværd.
- Da jeg endelig kom igennem Frømandskorpset, tænkte jeg, "fandeme nej, nu gider jeg ikke undskylde mere. Jeg har alt for længe tænkt alt for meget over, hvad folk tænkte om mig. Jeg gider ikke længere skulle undskylde, at jeg er prins, og jeg har x antal privilegier".
- Nu har jeg givet den en skalle, nu har jeg gjort det her. De første seks måneder til et år efter var der folk, der sagde til mig, at jeg havde mere rank ryg og en skarpere udstråling, når jeg gik ind i et lokale, også når jeg var i civil. Den uddannelse blev et vendepunkt for mig, har han tidligere fortalt til Euroman.
I starten var der meget sabotagearbejde
Frømændenes opgaver har ændret sig gevaldigt gennem de 60 år, korpset har eksisteret. I begyndelsen var deres arbejde meget præget af den kolde krig. Det fortalte den tidligere frømand, 73-årige Benhard Anton Esbensen, i 'Go’ Morgen Danmark'.
- Opgaverne var beregnet på, at vi skulle ind bag fjendens linjer og lave sabotage og angribe skibe. Vi angreb alle de skibe, vi kunne træne på, og lavede sabotagearbejde, forklarede han.
Nu ser det politiske landskab helt anderledes ud, og det har blandt andet betydet, at Frømandskorpset ofte opererer langt væk fra Danmark.
- I dag er Danmark engageret i den store verden. Vi har bekæmpet pirateri nede i Adénbugten. Vi er nu i Afrika og laver kapacitetsoplysning, hvor vi er nede og lære vores afrikanske kollegaer at blive bedre til maritime ting. Og vi har været i Afghanistan og hjælpe med at bygge specialstyrker op dernede, fortæller Jens Bach, frømand og chef i frømandskorpset.