Royale

Dronningen 'skammer sig slet ikke' over det, hun følte, da hun trådte frem efter sin fars død

Dagen efter sin fars død blev Margrethe udråbt til dronning, og det er et øjeblik mange danskere, senere har spurgt hende til.

Op mod 75.000 danskere trodsede den bidende januarkulde og stimlede den 15. januar 1972 sammen på slotspladsen foran Christiansborg. De var kommet for at se landets nye tronfølger blive udråbt til dronning.

Dagen forinden var dronning Margrethes far, Frederik den 9., død, og midt i sin sorg skulle hun nu stå over for menneskemængden og påtage sig sin livsopgave.

Fotografer hang i telefonmasterne for at kunne se ud over menneskemængden på slotspladsen ved Christiansborg og få et billede af dronning Margrethe.

Folk troede, det var skrækkeligt

De fleste husker optagelserne af den 31-årige Margrethe klædt i sort, og flere havde ondt af hende. I hvert faldt bliver dronning Margrethe stillet det samme spørgsmål om netop den dag igen og igen. 

- Mange har spurgt mig, om det ikke var skrækkeligt at skulle stå frem, når man står midt i en sorg. Det kan jeg ikke påstå. Det har været en af de stærkeste oplevelser, jeg har haft i mit liv og en fornemmelse af, at nu sker det. Nu gælder det, fortæller hun i programmet 'Kongeligt guldbryllup - Kærligheden og Kaldet', der sendes på TV 2 i anledning af regentparrets guldbryllup torsdag klokken 20.00.

Den nyudnævnte Dronning havde først stillet sig lidt for langt fra mikrofonen, da hun påbegyndte sin tale, men efter flere af tilskuerne havde råbt "Højere" rykkede hun tættere på og fuldførte resten af talen.

Selvom folk måske forventer, at Dronningen skal sige, at oplevelsen blev overskygget af sorg, har hun intet problem med at sige, at hun faktisk havde det meget anderledes.

Dronning Margrethe og prins Henrik

Den seks år ældre prins Henrik mødte dronning Margrethe i London i 1965.

Parret blev gift den 10. juni 1967. 

Den 26. maj 1968 kom kronprins Frederik til verden.

Prins Joachim kom året efter den 7. juni 1969. 

Den 14. januar 1972 døde kong Frederik. Margrethe og Henrik blev Danmarks nye regentpar. 

Parrets første barnebarn, prins Nikolai, kom til verden den 28. august 1999. Senere fik de prins Felix, prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine, prins Henrik, prinsesse Athena. 

- Jeg følte egentlig, at her stod jeg frem i min fars ånd, og i allerhøjeste grad for Danmark og danskerne (...) Det var en meget betagende oplevelse og en stor dag for os alle. Helt bestemt. Det skammer jeg mig slet ikke over at sige i dag, fortæller hun.

Ville ikke være passager i tilværelsen

I det øjeblik Margrethe blev udråbt til dronning, så hendes tilværelse pludselig helt anderledes ud. Nu blev kalenderen fyldt med officielle statsbesøg, audienser, åbningsceremonier, ugentlige møder med statsministeren og meget mere. 

Den travle kalender var dog ikke et problem for regenten, den var snarere en lettelse. 

- Det var en glædelig overraskelse på det rent praktiske plan, hvor meget det (at være dronning, red.) fyldte. Nu havde jeg virkelig min tilværelse fyldt, og der var ikke på nogen måde tale om at blive passager i tilværelsen, som jeg altid har haft en skræk for at være, forklarer hun. 

"Prins Henriks kærlighed, beundring og kritik har betydet meget"

Efter daværende statsminister Jens Otto Krag sammen med danskerne havde udråbt Margrethe til dronning, blev hun kørt i karet gennem Københavns gader.

Her havde hun prins Henrik ved sin side, som hun på det tidspunkt havde været gift med i knapt fem år. 

Dronning Margrethe og prins Henrik vinkede til de mange fremmødte danskere, den 15. januar 1972. Sønnerne prins Frederik og Joachim var henholdsvis tre og to år, da deres forældre blev Danmarks regentpar.

Ifølge parrets allernærmeste venner, der også medvirker i programmet på TV 2, har prins Henrik siden den dag - den 15. januar 1972 - været en uvurderlig støtte for vores Dronning. 

- Uden prins Henrik ville Dronningen ikke kunne gennemføre den fuldstændig fremragende indsats, som hun har gjort. Det er prins Henrik, der har været fundamentet i Dronningens liv, fortæller tidligere generalløjtnant og nær ven Kjeld Hillingsøe og tilføjer: 

- Hvis ikke hun havde haft Prinsens kærlighed, beundring og kritik, så ville det ikke kunne lade sig gøre. Det har jo været hans hovedopgave, selvom han ikke så godt kan lide at tale om det.

Dronning Margrethe og prins Henrik nåede at fejre guldbryllup. Her er en fortælling om 50 års kærlighed. Video: Rikke Museth Janniche

Du kan se programmet  'Kongeligt guldbryllup - Kærligheden og Kaldet' på TV 2 torsdag aften klokken 20.00 på TV 2.​ Du kan også se programmet på TV 2 PLAY.