Royale

Helt privat: Her skal regentparret fejre guldbryllup

Kronprins Frederik får lov til at passe på Danmark, mens hans forældre fejrer deres store mærkedag.

Danskerne skal ikke forvente "vinketur" fra balkonen, når dronning Margrethe og prins Henrik fejrer guldbryllup lørdag den 10. juni. 

Parret har nemlig valgt at tilbringe bryllupsdagen i fred og ro på havet. Det oplyser Kongehuset til TV 2.  

Denne udmelding er helt klart et brud på traditionerne.

Trine Villemann, kongehusekspert

- Dronningen og prinsen vil tilbringe dagen ombord på kongeskibet Dannebrog lørdag den 10. juni, hvor skibet er til søs, oplyser de til TV 2. 

Dronning Margrethe og prins Henrik

Den seks år ældre prins Henrik mødte dronning Margrethe i London i 1965.

Parret blev gift den 10. juni 1967. 

Den 26. maj 1968 kom kronprins Frederik til verden.

Prins Joachim kom året efter den 7. juni 1969. 

Den 14. januar 1972 døde kong Frederik. Margrethe og Henrik blev Danmarks nye regentpar. 

Parrets første barnebarn, prins Nikolai, kom til verden den 28. august 1999. Senere fik de prins Felix, prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine, prins Henrik, prinsesse Athena. 

Et klart brud med traditionerne

Allerede sidste år meddelte kongehuset, at dagen ikke ville blive markeret officielt, og det kom i den grad bag på flere kongehuseksperter. 

- Det er usædvanligt, fordi man jo traditionelt set har delt de store familiebegivenheder i kongehuset med offentligheden, lød reaktionen fra historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen til TV 2.

 - Hvis du kigger på alle andre kongelige, er det normalt sådan, at hvis der er den mindste mulighed for at trække i balkjolen og fejre noget, så gør det de. Så denne udmelding er helt klart et brud på traditionerne, tilføjede kongehusekspert Trine Villemann. 

Prinsesse Margrethe og grev Henri stillede op til fotografering i Fredensborg Slotspark i anledning af deres forlovelse.

50 års kærlighed

Forud for guldbrylluppet ligger en mere end 50 år lang kærlighedshistorie. Diplomaten Henri mødte for første gang sin danske prinsesse ved en middag i London i 1965. 

De så hinanden i hemmelighed i den engelske hovedstad, indtil prinsessens franskmand fløj til Danmark året efter, og de sammen kunne annoncere deres forlovelse. 

Uden min mand, så var jeg ikke, hvor jeg var i dag.

Dronning Margrethe

Siden gik det stærkt. Brylluppet stod i 1967, kronprins Frederik kom til verden i 1968, og allerede året efter blev familien udvidet igen med prins Joachim.

Prins Henrik og Margrethe med nyfødte søn prins Joachim og prins Frederik, der er et år ældre.

Men den nybagte børnefamilie fik kun få års ro. I 1972 døde kong Frederik, og dronning Margrethe overtog tronens mange forpligtende opgaver med sin prins Henrik som tro støtte. 

- Vi er egentlig to om tingene. Jeg er ikke alene med det, og jeg synes på mange måder, at min mand er den vægt, som holder tumlingen på plads. Vi giver hinanden et eller andet, som vi slet ikke kan undvære (…) Ja, uden min mand, så var jeg ikke, hvor jeg var i dag, har dronning Margrethe fortalt i bogen ’En familie og dens Dronning’.

Prins Henrik kan være årsag til at undgå fest

De seneste år har en aldrende prins Henrik dog været mindre og mindre synlig. 

Er der nogen som helst garanti for, at han vil møde op til fejringen af sit eget guldbryllup?

Trine Villemann, kongehusekspert

Nytårsaften 2015 meddelte dronning Margrethe i sin nytårstale, at hendes mand gik på pension fra sine officielle forpligtelser. De familiære forpligtelser kneb det allerede med. Prins Henrik valgte for eksempel ikke at stå ved sin kones side ved den dagelange fejring af hendes 75 års fødselsdag.

Det kan være en af årsagerne til, at guldbryllup ikke får samme opmærksomhed, vurderer Trine Villemann.

- Brudgommen er jo lidt af et løsgående misil. Er der eksempelvis nogen som helst garanti for, at han vil møde op til fejringen af sit eget guldbryllup?

Sådan så det ud, da Dronning Margrethe og Prins Henrik blev vækket af danskerne på deres sølvbryllupsdag.

Flere dage alene?

Selvom sløret nu er løftet for, hvor brudeparret vil søge til, når der ikke skal være stor fest, er det stadig usikkert hvor længe fejringen vil vare.  

Kronprins Frederik overtager sin mors officielle rolle som rigsforstander fra den 8. til den 11. juni, så hans forældre har potentielt hele tre dage sammen.

Kongehuset har dog ikke oplyst, om de vil udnytte friheden til at blive tiden ud alene på havet.