Royale

Margrethe og Henrik har guldbryllup: Frieriet foregik med 'anstandsdame'

Hvad tænkte prins Henrik første gang, han mødte Margrethe? Hvordan forløb den første date og frieriet? Læs hele regentparrets kærlighedshistorie her.

Det var en reserveret, genert og meget usikker ung kvinde, den 31-årige Henri de Larborde de Monpezat fik til bords ved et middagsselskab i London i 1965.

Sådan fortæller prins Henrik om sit første møde med dronning Margrethe, som han blev bordherre for den aften. Men han skulle hurtigt opdage, at han havde fejlvurderet sin borddame, da hun først begyndte at åbne munden.

Mere end 50 års kærlighed

Det første møde førte som bekendt til et af Danmarkshistoriens største bryllupper, og i år kan dronning Margrethe og prins Henrik fejre guldbryllup den 10. juni.

Dronning Margrethe og prins Henrik

Den seks år ældre prins Henrik mødte dronning Margrethe i London i 1965.

Parret blev gift den 10. juni 1967. 

Den 26. maj 1968 kom kronprins Frederik til verden.

Prins Joachim kom året efter den 7. juni 1969. 

Den 14. januar 1972 døde kong Frederik. Margrethe og Henrik blev Danmarks nye regentpar. 

Parrets første barnebarn, prins Nikolai, kom til verden den 28. august 1999. Senere fik de prins Felix, prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine, prins Henrik, prinsesse Athena. 

Her får du historien om parrets liv sammen. Du får blandt andet svaret på, hvordan deres første dates foregik i Londons pulserende natteliv, hvem der var til stede under frieriet, og hvilke fejl, de selv mener, de begik i løbet af deres parforhold.

Den generte pige havde talegaverne i orden

Men deres kærlighedshistorie begyndte en forårsaften i London i 1965. Den unge tronfølger, prinsesse Margrethe, studerede økonomi i London og var derfor inviteret til et middagsselskab, hvor hun blev placeret ved siden af den franske diplomat Henri.

Han var kendt som lidt af en kvindebedårer, og eftersom han fornemmede, at hans borddame var reserveret og usikker, brugte han, hvad han selv beskriver som pariser-vid for at få en samtale i gang, men han blev overrasket over den generte piges talegaver.

- Min bordfælle behøvede ikke mine forsøg for at få samtalen til at folde sig ud. Hun var kvik i replikken. Hun var kultiveret. Hun var seriøs, havde et strålende vid og kombineret med oprigtige meninger uden dog at vove sig ud i det originale. Jeg følte mig øjeblikkeligt tiltrukket af hende, fortalte prins Henrik i sin selvbiografi ’Skæbnen forpligter’.

Dronningen: Han så vanvittigt godt ud

Der skulle dog gå et helt år, før Henri og den danske tronfølger igen mødte hinanden – til et skotsk bryllup i april 1966 hos fælles bekendte. Denne gang holdt Henri bedre fast i sin prinsesse, som han inviterede på middag med franske delikatesser som frølår og snegle. Han gjorde kur, det bedste han havde lært, og det virkede:

- Den aften blev jeg klar over, at jeg var vildt forelsket i ham, fortalte Dronningen i bogen ’Enegænger’, og hun har senere forklaret, hvad hun mere præcist faldt for hos den unge franskmand:

- Han så vanvittig godt ud, var vanvittig sød ved mig og tog mig alvorligt, fortalte hun i TV 2-dokumentaren ’Prins Henrik 80 år – Når skæbnen forpligter’.

Kæderygende prinsesse

På mange måder lignede de næste måneder ethvert andet nyforelsket pars historie. Henri og prinsesse Margrethe gik ture i Hyde Park, spiste middage og tog efterfølgende ud i Londons pulserende natteliv, hvor der blev danset løs på de tilrøgede diskoteksgulve:

- I guder, hvor den prinsesse dog kæderøg og bidrog til tågerne, huskede prins Henrik i sin egen bog ’Skæbne forpligter’.

”Hvem skulle nogensinde binde an med sådan et apparat?”

Men én ting adskilte deres kærlighedshistorie fra andre pars. Den 27-årige Margrethe var ikke blot prinsesse, hun var også tronfølger og skulle en dag være Dronning af Danmark. Og det var noget, der bekymrede Prinsessen:

- Jeg havde godt tænkt, hvordan skulle det nogensinde lykkes for mig at finde nogen, der turde binde an med sådan et apparat, har hun fortalt i tv-dokumentaren ’Prins Henrik 80 år – Når skæbnen forpligter’.

Til trods for sin forelskelse havde den unge Henri også sine betænkeligheder ved parforholdet og tænkte meget over, hvilke konsekvenser det ville få for hans liv. Men hvorfor ikke gøre noget ”vanvittigt, noget virkeligt vanvittigt én gang i sit liv, én gang for hele livet”, konstaterede han.

 Min far fik ret. Han sagde; Kan du se dig selv altid gå tre skridt efter din hustru?

Prins Henrik

Frieri med "anstandsdame" i køkkenet

Parret måtte også tage sig nogle forholdsregler på grund af den offentlige interesse for den danske tronfølgers kærlighedsliv. Derfor har parret senere forklaret, hvordan telefonopkald foregik under falske navne, og brevudveksling og personlige møder foregik gennem venner og mellemmænd.

Selv frieriet foregik hos en sådan mellemmand i form af Margrethes hofdame og veninde, komtesse Wawa Armfelt. Det var i komtessens lejlighed, at Henri bad om prinsessens hånd.

- Vi sad ved siden af hinanden i sofaen. Mens vi talte, gik Wawa og vaskede op efter vores middag. Vi var kun tre mennesker, men hun vaskede og vaskede og vaskede. Hun var godt klar over, hvor det bar hen, har Dronningen grinende fortalt om aftenen for frieriet i bogen ’Enegænger’.

Prins Henriks far støttede ikke op om ægteskabet

Hun måtte dog vente med at give et endeligt svar på frieriet. Kong Frederik og dronning Ingrid skulle nemlig først godkende forlovelsen, og de havde endnu ikke mødt den franske greve. Mødet, der igen foregik hos Wawa Armfelt, men denne gang i København, forløb dog ganske glimrende, og regentparret kunne med det samme lide deres svigersøn.

Anderledes gik det hjemme i Frankrig, da Henrik skulle fortælle om sit ”livs hjerterdame”. Hans far var nemlig alt andet end begejstret for at høre, at hans søn ville smide sin lovende karriere som diplomat – måske fremtidig fransk ambassadør - på gulvet til fordel for en dansk tronfølger og en titel som ’prins’.

- De må tale med Kongen om, hvilken position De får. Henri, jeg råder Dem til at få klarlagt Deres situation, sagde André de Larborde de Monpezat til sin søn, fortæller prins Henrik i bogen ’Skæbnen forpligter’.

Prins Henrik var skuffet over sin fars reaktion og tog ikke hans dommedagsprofetier specielt alvorligt. Det skulle han måske nok have gjort, for netop hans position og titel blev katalysator for den – i hvert fald i offentligheden – største krise imellem ham og dronning Margrethe.

Til trods for deres ihærdige forsøg på at holde deres kærlighed hemmelig lykkedes det Ekstra Bladet at opsnappe historien, og i september afslørede de Tronfølgerens nye kærlighed.

Dernæst måtte prins Henrik flyves i fuld fart til København, hvor en smilende prinsesse Margrethe modtog sin franskmand foran et stort presseopbud. I oktober annoncerede Kongehuset, at landets tronfølger var blevet forlovet.

Dødsfald afbrød familieidyllen

Den 10. juni 1967, blot to år efter parrets allerførste møde, blev dronning Margrethe og prins Henrik gift i Holmens Kirke. I sin bryllupstale takkede prins Henrik Margrethe for hendes yndige sind og lovede hende, at han altid ville støtte hende i sit arbejde – et løfte, han skulle komme til at leve op til langt tidligere, end både han og hustruen havde håbet på.

Året efter kom kronprins Frederik til verden, og i 1969 fik de prins Joachim. Familielivet var kun lige nået sin spæde start, da kong Frederik døde i 1972, og Margrethe blev udråbt til Dronning.

Både Dronningen og prins Henrik har senere fortalt, at de begge havde ønsket mere tid sammen med hinanden og sønnerne, inden de blev pålagt den store opgave som Danmarks regentpar.

Siden den dag har parrets liv i høj grad bestået af indvielser, åbninger, erhvervsfremstød, receptioner, statsbesøg, modtagelser, udlandsbesøg, middage, gallamiddage og meget, meget mere.

Prins Joachim: Jeg glæder mig over, at min mor har min far

Dronning Margrethe har gået i spidsen og lige bag hende, prins Henrik. Og selvom det måske ikke altid har været tydeligt for offentligheden, har prins Henrik, ifølge venner og familie, altid været en essentiel støtte for sin hustru.

- Jeg glæder mig over, at min mor har min far og i ham en uundværlig støtte. Han kan komme både med et kærligt og fagligt råd, når hun står over for en udfordring, De er som to puslespilsbrikker, der har været skåret perfekt, så de passede til hinanden. Han har givet hendes tilværelse kant både som privatperson og som Dronning, sagde kronprins Frederik i et interview med Ritzau i 2010.

For selvom Dronningen altid har gået forrest, altid har modtaget blomsterbuketterne og er personen, alle har ventet på, så har det været et parløb mere end et sololøb.

- Vi er egentlig to om tingene. Jeg er ikke alene med det, og jeg synes på mange måder, at min mand er den vægt, som holder tumlingen på plads. Vi giver hinanden et eller andet, som vi slet ikke kan undvære (…) Ja, uden min mand, så var jeg ikke, hvor jeg var i dag, har dronning Margrethe fortalt i bogen ’En familie og dens Dronning’.

Ægteskabsskærmydsler for åben skærm

Men den tidligere diplomat, der havde ambitioner om at blive fransk ambassadør, har haft det overordentligt svært med at stå og gå bag sin kone dag ud og dag ind. Og selvom hans far havde advaret ham, fik hverken prins Henrik eller hans hustru helt styr på, hvad jobbet som Dronningens ægtemand egentlig skulle gå ud på.

- Min far fik ret. Han sagde; Kan du se dig selv altid gå tre skridt efter din hustru? Nu går jeg jo ikke tre skridt bag min hustru, hun holder mig bestemt ikke nede. Men i den folkelige opfattelse bør jeg være dér. Tre skridt bag min kone. Groft sagt er det som om, jeg ikke er værdig til at være ved min kones side, fortalte prins Henrik i bogen ’Enegænger’.

Prins Henriks frustration brød ud i lys lue, da han i februar 2002 gav et interview til BT, hvor han beklagede sig over, at han pludselig skulle stå bag kronprins Frederik til nytårskuren samme år. Han følte sig ydmyget. Samtidig brokkede han sig over sin position og titlen som ’prins’ – hvorfor var han ikke mere end det?

Som plaster på såret fik han senere titlen prinsgemal, men i 2015 beklagede han sig igen over at være ”under sin kone” til et pressemøde med hollandske journalister.

Her udspillede der sig en scene, hvor man pludselig følte sig som beskuer til et ægtepars småskærmydsler, da en tydeligt pinligt berørt dronning Margrethe lagde hånden på sin mands skulder i et diskret forsøg på at bremse hans talestrøm.

Dronningen: Det var ikke nemt

Dronningen har dog selv ved flere lejligheder påtaget sig dele af skylden for, at prins Henrik i årevis følte sig frustreret og ydmyget i forhold til rollefordelingen.

- Ingen af os havde rigtig tænkt til bunds, hvad det var for en opgave, han skulle have, og hvordan det rent faktisk skulle forløbe – hans liv i Danmark på langt sigt og også hans dagligdag på kort sigt, det var ikke nemt. Jeg ved heller ikke, om han fik den støtte fra mig og min familie, som han skulle have haft, sagde dronning Margrethe i dokumentaren ’Prins Henrik 80 år – Når skæbnen forpligter’.

Fælles projekter i kunsten

Skal man tro familien, hjalp det prins Henrik at få luft for sine frustrationer, og parret har fortsat mange af deres gøremål sammen – også i privat regi, hvor de to finder stor glæde ved blandt andet kunsten, som de begge holder meget af.

Mens Dronningen kaster sig ud i malerier, decoupage og kostumedesign til balletforestillinger, har prins Henrik fundet ro i at digte og lave skulpturer.

Flere af digtene har han dedikeret til sin hustru, for eksempel digtet ’Nætter og Dage’.

Mine længslers dronning. Et stykke af himlen tilfaldt mig som gave. Dine kys er min duftende have. Og min elskovsrus er dit smykke

Fra digtet 'Nætter og Dage' af prins Henrik

Selvom regentparret udøver hver deres kunstform, har de også slået pjalterne sammen i flere tilfælde. Det skete blandt andet, da Dronningen illustrerede Prins Henriks digtsamlinger, og da de i 2013 lavede udstillingen ’PAS DE DEUX ROYAL - et kunstnerisk møde’ på ARoS, der bestod af deres fælles kunstværker.

Efter et hårdt år kom pensionen

I de senere år er alderen begyndt at gøre sit indtog hos parret, der begge døjer med dårlige rygge, hvilket betyder, at de pludselig har fået lidt svært ved at følges ad. Det forklarede Dronningen under et besøg i Grønland, hvor de måtte trave meget.

- Problemet er lige i øjeblikket, at min mand kan ikke gå hurtigt, og jeg kan ikke gå langsomt. Så vi passer ikke helt godt nok sammen, sagde hun grinende.

I nytåret 2015 måtte prins Henrik tage konsekvensen af sit skrantende helbred. Dronning Margrethe meddelte hele den danske befolkning på live-tv, at han nu ville gå på pension og derfor ikke ville være ved hendes side til offentlige arrangementer længere.

Hun benyttede lejligheden til at takke prins Henrik for hans støtte, inspiration og opbakning igennem næsten 50 år.

Dronning margrethes nytårstale

Selvom dronning Margrethe har måttet klare mange af sine officielle pligter alene, kan parret stadigvæk ses sammen til private arrangementer, som for eksempel prins Felix’ konfirmation.

Guldbrylluppet fejrede de også sammen, men under helt private former.

Det skete næsten en hel uge inden den rigtige dato, på 2. Pinsedag, hvor de havde samlet børn og børnebørn på Fredensborg Slot.