Royale

Royalt særsyn: Mere end 35 kongelige samlet på én balkon

Det lykkedes det norske regentpar at samle mere end 35 kongehusmedlemmer fra hele Europa i en ganske særlig anledning.

Tirsdag aften skete der noget ganske unikt på balkonen på Det Kongelige Slott i Oslo.

Kong Harald og dronning Sonja fejrede fælles 80-års-fødselsdag, og i den anledning havde de inviteret royale såvel som ikke-royale gæster fra nær og fjern til deres fødselsdagsfest. 

Fra otte forskellige europæiske kongehuse havde man takket ja til invitationen, og det betød, at der - med den norske kongefamilie - var samlet kongefamilier fra intet mindre end ni forskellige kongehuse på slotsbalkonen. 

"Ret usædvanligt og unikt"

Og det er noget af et særsyn, for normalt inviterer europæiske regentpar nemlig ikke alle gæsterne med på balkonen. 

- Det er ret usædvanligt og unikt at se så mange royale vinke fra en balkon, det sker ikke særlig tit. Oftest vil det kun være landets egen kongefamilie, der stiller sig ud og vinker, siger kongehusekspert og ekstern lektor ved Københavns Universitet Lars Hovbakke Sørensen til TV 2. 

- Men det er meget typisk for det norske kongehus at gøre sådan noget, de er kendt som et meget folkeligt kongehus, der er i øjenhøjde med befolkningen, og man har sikkert synes, det var meget nærliggende at få alle gæster med ud og vinke.

Dronning Margrethe: Vi er virkelig gode venner

Med på balkonen var blandt andre dronning Margrethe, kronprinsesse Mary og kronprins Frederik, der hjalp sin mor hen på en stol, der var stillet frem, så den danske dronning kunne sidde ned, mens den norske skuespiller Bjarte Hjelmeland holdt tale og det norske kor Soul Children sang. 

Dronning Margrethe og kong Harald har samme oldefar - kong Frederik - men de er ikke kun nære slægtsmæssigt. Dronning Margrethe og dronning Sonja har længe været tætte private veninder, der blandt andet elsker at stå på ski sammen. Og i anledning af dagens store runde fødselsdag, har dronning Margrethe fortalt om sit forhold til det norske regentpar til den norske avis Aftonposten: 

- Vores bånd er meget tæt, fordi vores slægt er så tæt. Det er én side af sagen. Noget helt andet er, at der i årenes løb er opstået et tæt venskab imellem os. Kong Harald og jeg er ikke bare kollegaer og slægtninge, vi er også virkelig gode venner. Det tætte venskab med ham og dronning Sonja sætter jeg stor pris på. 

Flere royale gæster i morgen

På balkonen kunne man også se kong Carl Gustav, dronning Silvia, kronprinsesse Victoria og prins Daniel, prins Carl Philip og prinsesse Sofia fra Sverige. Det belgiske og hollandske regentpar var også til stede samt fyrst Albert af Monaco. I alt var der samlet mere end 35 royale medlemmer. 

Efter "vinketuren" på balkonen er gæsterne inviteret til gallamiddag på slottet for at fejre kong Harald og dronning Sonja, der har fødselsdag henholdsvis den 21. februar og 4. juni. 

Fødselsdagsfesten varer hele to dage, for onsdag er gæsterne nemlig inviteret med på en sejltur med Kongeskibet Norge, og om aftenen vil der blive holdt fest i Operaen. Her tilslutter spanske kong Juan Carlos og dronning Sofia og prins Joachim og prinsesse Marie sig til festen.