Royale

Prinsesse Isabella fylder rundt: Sådan bliver hendes fremtid uden penge

Fredag har prinsesse Isabella fødselsdag, men hvilken fremtid går den 10-årige prinsesse i møde?

Kronprins Frederik og kronprinsesse Marys næstældste barn, der er kendt som kongehusets krudtugle, kan fejre sin 10 års fødselsdag i dag.

Indtil for et år siden var hendes fremtid usikker for offentligheden, men så meddelte Kongehuset, at det kun vil blive prins Christian, der som tronarving vil modtage penge fra staten, den såkaldte apanage. Dermed må dronning Margrethes syv andre børnebørn tjene deres egne penge, når de bliver myndige.

Anderledes liv end Joachim

Prinsesse Isabellas voksenliv bliver altså en del anderledes end prins Joachims, der ligesom hende er nærmeste søskende til en tronfølger. Prins Joachim har nemlig fået apanage hele sit liv og råder over 3,5 millioner kroner om året. 

Prinsesse Isabella er halvandet år yngre end sin storebror Christian.

Men selvom prinsesse Isabella således ikke bliver økonomisk afhængig af den danske stat, har hun alligevel ikke mulighed for at gøre, som hun har lyst til i sit fremtidige liv, det mener historiker og forfatter til flere bøger om det danske kongehus Jon Bloch Skipper.

Kronprinsparrets børn

  • Prins Christian, født 15. oktober 2005. Går i skole på Tranegårdsskolen i Gentofte. Er nummer to i tronfølgen efter sin far, kronprins Frederik, og dermed det eneste af de royale børn, der som voksen vil modtage apanage.
  • Prinsesse Isabella, født 21. april 2007. Går i skole på Tranegårdsskolen i Gentofte.
  • Prins Vincent, født 8. januar 2011. Går i børnehave i Garnisons Sogns Menigheds Børnehave i København.
  • Prinsesse Jospehine, født 8. januar 2011. Går i børnehave i Garnisons Sogns Menigheds Børnehave i København.

- Dronning Margrethes far, Frederik den 9., sagde det meget godt til sine egne døtre: "Husk at smile, og vink!". Det er dét, hun skal. Sagt lidt mere alvorligt, hendes opgave bliver at finde en balance i sit liv, hvor hun kan opretholde en fornuftig indkomst uden at rode sig ud i noget politisk, siger han.

Kan ikke vælge hvad som helst

Ifølge Jon Bloch Skipper kan prinsesse Isabella for eksempel ikke komme til at sidde i Danske Bank eller andre virksomheder, der kan være politiske.

- Men hun kan vælge et noget blødere erhverv. Det er en karrierevej, andre prinsesser har valgt, som for eksempel prinsesse Elisabeth (Dronning Margrethes kusine, red.), der var mange år i Udenrigsministeriet. Hun kan også - ligesom mange af mændene - uddanne sig inden for militæret, siger han.

Prinsesse Isabella, der bærer det fulde navn, Isabella Henrietta Ingrid Margrethe, blev født 21. april 2007 og døbt 1. juli i samme år. 

Prinsesse Isabella blev døbt den 1. juli 2007 i Fredensborg Slotskirke.

Isabella blev vildt populært

Efter 2007 steg navnets popularitet eksplosivt. I 2007 var der 399 piger, der fik navnet Isabella, og i 2010 toppede navnet, da 662 piger fik navnet. 

Isabella går i dag i 3. klasse på Tranegårdsskolen i Gentofte, hvor hendes storebror Christian også går. Hun har længe været kendt som kongehusets spilopmager, der ofte vimser lidt rundt og har svært ved at stå stille, når der er diverse officielle fotograferinger. 

Ingen automatisk medfødt respekt

Prinsesse Isabella er nummer tre i den danske tronfølge efter sin far kronprins Frederik og bror prins Christian. Men selvom både prinsesse Benedikte og prins Joachim, der er den ældste søskende til henholdsvis dronning Margrethe og kronprins Frederik, får apanage, kommer den regel altså ikke til at gælde for hende. 

Hun har altså ikke lige så gunstige vilkår som sine forgængere og kan i øvrigt regne med, at hun nok skal arbejde hårdere. Danskerne stiller nemlig større og større krav til det danske kongehus, mener Jon Bloch Skipper. 

- For to generationer siden var det nok bare at være født som kongelig. Men i dag er der ikke automatisk en medfødt respekt. Man skal arbejde hårdt for respekten, man kan ikke bare læne sig tilbage i lædersæderne i bentley’en, siger han. 

apanage kongefamilien