Royale

Pind forklarer 'upassende' etikette: - Hellere for meget end for lidt

Søren Pind snublede i den royale etikette, da han havde iført sig en orden for meget ved gallataffel i går. Men der er, selvfølgelig, en forklaring.

Det var upassende, da uddannelses- og forskningsminister Søren Pind havde både ridderkorset og sin nye Dannebrogsorden på til gallataffel tirsdag aften. Det mener kongehusekspert og navneredaktør på Politiken Peter Thygesen.

Men der er faktisk en god forklaring på, hvorfor ministeren bar begge ordener.

- Jeg tænkte: Hellere for meget end for lidt. Da jeg ankom, spurgte jeg ceremonimesteren, der var helt enig i dispositionen, siger Søren Pind til TV 2.

Søren Pind fik sin første orden for to år siden, i marts 2015, da han blev udnævnt til ridder af Frankrigs fornemste orden - æreslegionen. Og det var faktisk netop den, der skabte balladen tirsdag.

- Franskmændene var de første, der dekorerede mig - med æreslegionen. Dem kunne jeg ikke svigte. Problemet er, at den orden siden er blevet hæftet til ridderkorset med en temmelig uoverkommelig messingstang. Men jeg skal have det løst en af dagene, siger Pind, som altså havde fået ceremonimesterens godkendelse, inden han gik ind og hilste på dronningen.

Mange og svære regler

Søren Pind modtog kommandørkorset af Dannebrog i sidste uge, da han fik det overrakt af ministeriets departementschef. Dannebrogsordenen gives typisk til ministre, der har aftjent deres pligt over en årrække.

Ordenen som ridder af æreslegionen modtog Pind på grund af sit mangeårige samarbejde med Frankrig. Dengang forklarede han selv til BT, at han lige siden sin tid som bygge- og teknikborgmester i København har haft et nært samarbejde med den franske ambassade, og på den kulturelle side udgav Søren Pind i 2004 et album med Charles Aznavour-sange på dansk.

Og var det ikke for de andre ordener, der siden er kommet til, ville han slet ikke kunne have iført sig ordenen fra æreslegionen tirsdag aften.

- Når det er passende, vil jeg gå med ordenen. Når jeg er i Frankrig, skal jeg have den på, men i Danmark skal man have bæretilladelse, når man ikke har en dansk orden i forvejen, har jeg forstået på Uffe Ellemann, sagde Søren Pind til BT.