Royale

Minister kom til royal fest i sin brudekjole

Alle ankom i deres fineste skrud til royalt gallataffel, men Mai Mercado havde på mange måder aftenens fineste kjole på - nemlig sin brudekjole.

Der var både blonder, silke og tyl på kjolerne, da der blev afholdt gallataffel på Christiansborg Slot tirsdag aften. 

I anledning af det belgiske regentpars besøg i Danmark, havde det danske kongehus inviteret Regeringen og en række særligt indbudte gæster med til gallataffel, og som det sig hør og bør, var gæsterne trukket i deres stiveste puds. 

"Man kan aldrig have en dårlig dag i sin brudekjole"

Det gjaldt især Mai Mercado, der var iført intet mindre end sin brudekjole. 

Det belgiske regentpar besøger Danmark

 • Kong Philippe og Dronning Mathilde ankommer til Danmark tirsdag formiddag.
 • Det belgiske regentpar er inviteret til gallataffel på Christiansborgs Slot tirsdag aften, hvor blandt andet dronning Margrethe, kronprinsparret og en række indbudte gæster deltager. Du kan følge gallataflet på TV 2 klokken 20.50.
 • Onsdag formiddag tager kronprinsesse Mary og dronning Mathilde på en række officielle besøg, mens kronprins Frederik og kong Philippe besøger en række andre institutioner sammen. 
 • Kong Philippe og dronning Mathilde afslutter deres besøg i Danmark med en returmiddag på Den Sorte Diamant

- Mai Mercado er i sin brudekjole, som hun fik syet for tre år siden, som er blevet farvet og har fået taget lidt at slæbet af, og så bruger hun den så igen i dag. Og jeg har det sådan: Man kan aldrig have en dårlig dag i sin brudekjole, så jeg synes, det er rigtig fin brug af den her, siger kjoledesigner Jesper Høvring, der var med til at kommentere aftenen i studiet på TV 2. 

Mai Mercado er medlem af det Konservative Folkeparti og Danmarks Børne- og Socialminister. Tirsdag ankom hun til gallataffel på Christiansborg Slot med sin mand, Christopher.

Børne- og Socialminister Mai Mercado blev gift med Christopher Mercado i Odense Domkirke i 2014, og dengang var kjolen naturligvis hvid, men siden har hun altså farvet den og kortet noget af slæbet. 

Birgitte Hjort Sørensen fik fotografernes opmærksomhed

Der var også flere andre gæster der tiltrak sig kjoledesigneren og fotografernes opmærksomhed. Skuespillerinden Birgitte Hjort Sørensen ankom i en mørkeblå kjole med langt slæb og et stort gyldent blomsterdiadem, der fik fotograferne på Christiansborg Slot til at knipse løs. 

Birgitte Hjort Sørensen er blevet kendt i både ind- og udland for sin medvirken i tv-serien 'Borgen'.

- Hun ankommer i ren divastil, det er nærmest som til Oscarshowet. Jeg er specielt pjattet med hendes ”headpiece”, sagde designeren Jesper Høvring.

Det var Birgitte Hjort Sørensens andet gallataffel, hun blev nemlig også inviteret med, da det hollandske regentpar besøgte Danmark, og hun havde selv en ret god ide om, hvorfor hun blev inviteret med til festlighederne. 

Birgitte Hjort Sørensen havde forberedt et noget anderledes samtaleemne til det belgiske statsbesøg.

Jesper Høvring var også imponeret over flere af de royale kjoler, blandt andet dronning Mathildes orange kjole, og så havde dronning Margrethe, der ellers er stor fan af at genbruge sine kjoler, fået syet en helt ny kjole til anledningen. 

Kronprinsparret, dronning Margrethe, prins Joachim og prinsesse Marie bød velkommen sammen med aftenens hovedgæster, belgiske kong Philippe og dronning Mathilde.

Dronning Margrethe har fået en ny kjole. Det gør hun nogle gange til statsbesøg. Det er første gang, vi ser dronningen i så smal en kjole og uden slæb, det er også atypisk. Hun så smuk ud og forrygende ud, sagde Jesper Høvring.

10 ting du bør vide om det belgiske regentpar

 1. Skandaleramt konge abdicerede

  Det belgiske kongehus har i dag to konger og dronninger. Kong Albert og dronning Paola (th) og det nye regentpar kong Philippe og dronning Mathilde (tv)

  Philippe blev konge, da hans far kong Albert II i juli 2013 meddelte, at han ville abdicere på grund af alderdom og dårligt helbred, men mange mente, at det også skyldtes en meget belastende faderskabssag. Den belgiske kunstner Delphine Boël har nemlig i flere år forsøgt at hive kongen i retten for at få taget en DNA-test, da både hun og hendes familie hævder, at hun er datter af kongen. Sagen kører stadigvæk, og selvom kong Albert nægter at være hendes far, har han, da skandalen var på sit højeste, forklaret, at han og hustruen Paola havde en ægteskabelig krise i netop den periode, hvor Delphine Boël blev født. 

 2. Philippe har mange ligheder med kronprins Frederik

  Kong Philippe og kronprins Frederik har både uddannelse, antallet af børn og deres skæbne som konger tilfælles.

  Ud over at være kongelige og fædre til fire har kong Philippe og kronprins Frederik også flere dele af deres uddannelse til fælles. Kong Philippe er nemlig uddannet i det belgiske militær og jagerpilot, derudover har han, ligesom kronprins Frederik, læst statskundskab, som han har en mastergrad i.  

 3. De betaler skat

  I 2013 blev det vedtaget, at medlemmer af det belgiske kongehus skulle betale skat af deres apanage. Dette gør man også i for eksempel Sverige og Storbritannien. 

 4. Hemmeligt forhold i tre år

  Prins Philippe fik sin Mathilde den 4. december 1999.

  Da prins Philippe endnu ikke havde fundet sig en kæreste i starten af 1990'erne, begyndte det belgiske folk at spekulere på, om han skulle være evig ungkarl. Men som 39-årig introducerede han pludselig sit land for sin forlovede, den adelige Mathilde d'Udekem d'Acoz. Parret havde mødt hinanden på tennisbanen allerede tre år før, men formåede at holde deres forhold hemmeligt. 

 5. Ungt kongehus

  Kong Philippe er Belgiens syvende konge. Landet fik nemlig først et selvstændigt kongedømme i 1831. 

 6. Tredje yngste regent

  56-årige kong Philippe er den den tredje yngste regent i Europa. Den yngste regent er den 47-årige spanske kong Felipe, der også blev konge i forbindelse med, at hans far abdicerede. 

 7. Datter overtager tronen

  (fra højre) Prinsesse Elisabeth, prins Emmanuel, prinsesse Eléonore og prins Gabriel.

  15-årige prinsesse Elisabeth kommer til at være den første belgiske kvinde, der arver tronen efter sin far. Hun er regentparrets ældste barn og storesøster til Gabriel, Emmanuel og Eléonore. 

 8. Ikke alle er lige begejstrede for Philippe

  Kong Philippe overtog tronen til et Belgien, der i mange år har været sprogligt opdelt. Belgien er delt i det flamsksprogede Flandern, det fransksprogede Vallonien og den tosprogede hovedstad Bruxelles. Men det er ikke kun sproget, belgierne ikke kan enes om. En undersøgelse fra 2013 viste, at 66 procent af de fransktalende belgiere havde stor tiltro til deres kommende konge, mens kun 49 procent af de flamsktalende havde det på samme måde.

 9. Fadder til prinsesse Isabella

  Prinsesse Isabella har seks faddere dronning Mathilde og prinsesse Alexia var dog de eneste royale faddere

  Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary er private venner med det belgiske regentpar, og det er sandsynligvis grunden til, at dronning Mathilde er blandt prinsesse Isabellas seks faddere.

 10. De taler fransk

  Den belgiske kongefamilies førstesprog er fransk, men når de optræder offentligt i Belgien, taler de på det sprog, der bruges i den region, de besøger.