Royale

Derfor nejede prinsesserne så dybt

Tirsdag ankom det belgiske regentpar til Danmark, hvor de blev budt velkommen med håndtryk og dybe nej af kronprinsesse Mary og prinsesse Marie.

Der stod en kongelig komité klar til at modtage kong Philippe og dronning Mathilde, da de ankom til Københavns Lufthavn klokken 10 tirsdag formiddag. 

Både dronning Margrethe, kronprinsparret, prins Joachim og prinsesse Marie bød regentparret velkommen, og mens dronning Margrethe, prins Frederik og prins Joachim nøjedes med et håndtryk, måtte de danske prinsesser både give et håndtryk og neje dybt for kongen og dronningen.

Det belgiske regentpar besøger Danmark

 • Kong Philippe og Dronning Mathilde ankommer til Danmark tirsdag formiddag.
 • Det belgiske regentpar er inviteret til gallataffel på Christiansborgs Slot tirsdag aften, hvor blandt andet dronning Margrethe, kronprinsparret og en række indbudte gæster deltager. Du kan følge gallataflet på TV 2 klokken 20.50.
 • Onsdag formiddag tager kronprinsesse Mary og dronning Mathilde på en række officielle besøg, mens kronprins Frederik og kong Philippe besøger en række andre institutioner sammen. 
 • Kong Philippe og dronning Mathilde afslutter deres besøg i Danmark med en returmiddag på Den Sorte Diamant

Mange har ikke lært det rigtige nej

Og måske hører du til en af dem, der undrede sig over, hvorfor et "almindeligt" let nej ikke var nok, prinsesserne var nemlig næsten helt nede på det ene knæ, da de nejede for regentparret. Men det er faktisk sådan, det skal se ud, forklarer journalist og kongelig kommentator Anna von Lowzow.

- Det dybe nej, er det rigtige. Man bør neje dybt, når man hilser på majestæter, men det er der mange, der ikke har lært og ved. Hvis man gik til dans, ville man vide det, siger hun til TV 2. 

Kong Philippe og dronning Mathilde skal nå igennem mere end 15 arrangementer på de to døgn, de er i Danmark. Efter frokost tirsdag mødtes de blandt andet med statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Derfor nejer dronning Margrethe ikke

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary er også private venner med kong Philippe og dronning Mathilde. Prinsesse Isabella har for eksempel dronning Mathilde som en af sine faddere. Og det kan måske synes lidt underligt, at kronprinsessen skal neje dybt for sine private venner, men det er, fordi der er et særligt royalt hierarki, der skal respekteres. 

- De nejer i princippet ikke for deres private venner, men for Belgiens øverste myndighed og det belgiske monarki. Med nejet anerkender de, at de er over dem i hierarkiet, forklarer Anna von Lowzow. 

Den eneste kvinde, der ikke nejede for regentparret var dronning Margrethe, hun er nemlig ligestillet med de belgiske regenter. 

Gallataffel med politikere og særligt indbudte

56-årige kong Philippe og hans 12 år yngre hustru, Mathilde, bliver i Danmark til torsdag morgen. Her skal blandt andet besøge Mary Fonden, Dansk Industri, BaneDanmark og Amager Fælled Skole.

Allerede tirsdag aften kulminerer besøget, når Dronningen afholder gallataffel på Christiansborg Slot, her kommer der foruden royale gæster også ministre, erhvervsfolk og særligt indbudte gæster. 

Du kan følge det store gallataffel kl. 20.50 på TV 2

10 ting du bør vide om det belgiske regentpar

 1. Skandaleramt konge abdicerede

  Det belgiske kongehus har i dag to konger og dronninger. Kong Albert og dronning Paola (th) og det nye regentpar kong Philippe og dronning Mathilde (tv)

  Philippe blev konge, da hans far kong Albert II i juli 2013 meddelte, at han ville abdicere på grund af alderdom og dårligt helbred, men mange mente, at det også skyldtes en meget belastende faderskabssag. Den belgiske kunstner Delphine Boël har nemlig i flere år forsøgt at hive kongen i retten for at få taget en DNA-test, da både hun og hendes familie hævder, at hun er datter af kongen. Sagen kører stadigvæk, og selvom kong Albert nægter at være hendes far, har han, da skandalen var på sit højeste, forklaret, at han og hustruen Paola havde en ægteskabelig krise i netop den periode, hvor Delphine Boël blev født. 

 2. Philippe har mange ligheder med kronprins Frederik

  Kong Philippe og kronprins Frederik har både uddannelse, antallet af børn og deres skæbne som konger tilfælles.

  Ud over at være kongelige og fædre til fire har kong Philippe og kronprins Frederik også flere dele af deres uddannelse til fælles. Kong Philippe er nemlig uddannet i det belgiske militær og jagerpilot, derudover har han, ligesom kronprins Frederik, læst statskundskab, som han har en mastergrad i.  

 3. De betaler skat

  I 2013 blev det vedtaget, at medlemmer af det belgiske kongehus skulle betale skat af deres apanage. Dette gør man også i for eksempel Sverige og Storbritannien. 

 4. Hemmeligt forhold i tre år

  Prins Philippe fik sin Mathilde den 4. december 1999.

  Da prins Philippe endnu ikke havde fundet sig en kæreste i starten af 1990'erne, begyndte det belgiske folk at spekulere på, om han skulle være evig ungkarl. Men som 39-årig introducerede han pludselig sit land for sin forlovede, den adelige Mathilde d'Udekem d'Acoz. Parret havde mødt hinanden på tennisbanen allerede tre år før, men formåede at holde deres forhold hemmeligt. 

 5. Ungt kongehus

  Kong Philippe er Belgiens syvende konge. Landet fik nemlig først et selvstændigt kongedømme i 1831. 

 6. Tredje yngste regent

  56-årige kong Philippe er den den tredje yngste regent i Europa. Den yngste regent er den 47-årige spanske kong Felipe, der også blev konge i forbindelse med, at hans far abdicerede. 

 7. Datter overtager tronen

  (fra højre) Prinsesse Elisabeth, prins Emmanuel, prinsesse Eléonore og prins Gabriel.

  15-årige prinsesse Elisabeth kommer til at være den første belgiske kvinde, der arver tronen efter sin far. Hun er regentparrets ældste barn og storesøster til Gabriel, Emmanuel og Eléonore. 

 8. Ikke alle er lige begejstrede for Philippe

  Kong Philippe overtog tronen til et Belgien, der i mange år har været sprogligt opdelt. Belgien er delt i det flamsksprogede Flandern, det fransksprogede Vallonien og den tosprogede hovedstad Bruxelles. Men det er ikke kun sproget, belgierne ikke kan enes om. En undersøgelse fra 2013 viste, at 66 procent af de fransktalende belgiere havde stor tiltro til deres kommende konge, mens kun 49 procent af de flamsktalende havde det på samme måde.

 9. Fadder til prinsesse Isabella

  Prinsesse Isabella har seks faddere dronning Mathilde og prinsesse Alexia var dog de eneste royale faddere

  Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary er private venner med det belgiske regentpar, og det er sandsynligvis grunden til, at dronning Mathilde er blandt prinsesse Isabellas seks faddere.

 10. De taler fransk

  Den belgiske kongefamilies førstesprog er fransk, men når de optræder offentligt i Belgien, taler de på det sprog, der bruges i den region, de besøger.