Royale

Fornemt royalt besøg: Derfor flager busserne i dag

Dronning Mathilde og kong Philippe besøger Danmark tirsdag og onsdag, hvor især kronprinsparret vil følge med dem rundt på officielle besøg. Scanpix

Har du også undret dig over, hvorfor der er flag på store dele af landets busser i dag? Så kan du få svaret her.

Han er 56 år, har læst statskundskab og er uddannet løjtnant. Hun er 44 år, talepædagog og har samtidig en uddannelse inden for psykologi. Sammen har de fire børn, og i dag får de en stor del af Danmarks busser til at flage. 

Det belgiske regentpar besøger i Danmark

 • Kong Philippe og Dronning Mathilde ankommer til Danmark tirsdag formiddag.
 • Det belgiske regentpar er inviteret til gallataffel på Christiansborgs Slot tirsdag aften, hvor blandt andet dronning Margrethe, kronprinsparret og en række indbudte gæster deltager. Du kan følge gallataflet på TV 2 klokken 20.50.
 • Onsdag formiddag tager kronprinsesse Mary og dronning Mathilde på en række officielle besøg, mens kronprins Frederik og kong Philippe besøger en række andre institutioner sammen. 
 • Kong Philippe og dronning Mathilde afslutter deres besøg i Danmark med en returmiddag på Den Sorte Diamant

De er nemlig først og fremmest konge og dronning af Belgien - noget, de har været siden 2013, hvor den tidligere kong Albert valgte at abdicere - og i disse dage er de på statsbesøg i Danmark. 

Stort gallataffel

Kong Philippe og dronning Mathilde ankommer i Københavns Lufthavn kl. 10, hvorefter de køres til Amalienborg og mødes med dronning Margrethe og kronprinsparret, der vil følge det belgiske regentpar på en række officielle besøg rundt omkring i landet tirsdag og onsdag. Den store kulmination ligger allerede tirsdag aften, hvor Dronningen og resten af den danske kongefamilie afholder gallataffel for kong Philippe og dronning Mathilde, hvor ministre og en række særligt indbudte gæster vil komme. 

Kunne du tænke dig at blive lidt klogere på, hvem kong Philippe og dronning Mathilde er, så kan du blive klædt på med nogle af de vigtigste oplysninger om parret og det belgiske kongehus her. 

10 ting du bør vide om det belgiske regentpar

 1. Skandaleramt konge abdicerede

  Det belgiske kongehus har i dag to konger og dronninger. Kong Albert og dronning Paola (th) og det nye regentpar kong Philippe og dronning Mathilde (tv)

  Philippe blev konge, da hans far kong Albert II i juli 2013 meddelte, at han ville abdicere på grund af alderdom og dårligt helbred, men mange mente, at det også skyldtes en meget belastende faderskabssag. Den belgiske kunstner Delphine Boël har nemlig i flere år forsøgt at hive kongen i retten for at få taget en DNA-test, da både hun og hendes familie hævder, at hun er datter af kongen. Sagen kører stadigvæk, og selvom kong Albert nægter at være hendes far, har han, da skandalen var på sit højeste, forklaret, at han og hustruen Paola havde en ægteskabelig krise i netop den periode, hvor Delphine Boël blev født. 

 2. Philippe har mange ligheder med kronprins Frederik

  Kong Philippe og kronprins Frederik har både uddannelse, antallet af børn og deres skæbne som konger tilfælles.

  Ud over at være kongelige og fædre til fire har kong Philippe og kronprins Frederik også flere dele af deres uddannelse til fælles. Kong Philippe er nemlig uddannet i det belgiske militær og jagerpilot, derudover har han, ligesom kronprins Frederik, læst statskundskab, som han har en mastergrad i.  

 3. De betaler skat

  I 2013 blev det vedtaget, at medlemmer af det belgiske kongehus skulle betale skat af deres apanage. Dette gør man også i for eksempel Sverige og Storbritannien. 

 4. Hemmeligt forhold i tre år

  Prins Philippe fik sin Mathilde den 4. december 1999.

  Da prins Philippe endnu ikke havde fundet sig en kæreste i starten af 1990'erne, begyndte det belgiske folk at spekulere på, om han skulle være evig ungkarl. Men som 39-årig introducerede han pludselig sit land for sin forlovede, den adelige Mathilde d'Udekem d'Acoz. Parret havde mødt hinanden på tennisbanen allerede tre år før, men formåede at holde deres forhold hemmeligt. 

 5. Ungt kongehus

  Kong Philippe er Belgiens syvende konge. Landet fik nemlig først et selvstændigt kongedømme i 1831. 

 6. Tredje yngste regent

  56-årige kong Philippe er den den tredje yngste regent i Europa. Den yngste regent er den 47-årige spanske kong Felipe, der også blev konge i forbindelse med, at hans far abdicerede. 

 7. Datter overtager tronen

  (fra højre) Prinsesse Elisabeth, prins Emmanuel, prinsesse Eléonore og prins Gabriel.

  15-årige prinsesse Elisabeth kommer til at være den første belgiske kvinde, der arver tronen efter sin far. Hun er regentparrets ældste barn og storesøster til Gabriel, Emmanuel og Eléonore. 

 8. Ikke alle er lige begejstrede for Philippe

  Kong Philippe overtog tronen til et Belgien, der i mange år har været sprogligt opdelt. Belgien er delt i det flamsksprogede Flandern, det fransksprogede Vallonien og den tosprogede hovedstad Bruxelles. Men det er ikke kun sproget, belgierne ikke kan enes om. En undersøgelse fra 2013 viste, at 66 procent af de fransktalende belgiere havde stor tiltro til deres kommende konge, mens kun 49 procent af de flamsktalende havde det på samme måde.

 9. Fadder til prinsesse Isabella

  Prinsesse Isabella har seks faddere dronning Mathilde og prinsesse Alexia var dog de eneste royale faddere

  Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary er private venner med det belgiske regentpar, og det er sandsynligvis grunden til, at dronning Mathilde er blandt prinsesse Isabellas seks faddere.

 10. De taler fransk

  Den belgiske kongefamilies førstesprog er fransk, men når de optræder offentligt i Belgien, taler de på det sprog, der bruges i den region, de besøger.