Dronning Margrethe i ærligt interview: - Min mand bliver ældre

I et langt interview med belgiske RTL fortæller den danske dronning om alderdom, rygning, det kommende guldbryllup og fremtiden på tronen.

Den 82-årige prins Henrik er ved at være gammel.

Sådan siger den danske dronning Margrethe i et langt interview med den belgiske tv-station RTL.

- Vi laver mange ting sammen, men vi har også aktiviteter hver for sig. Min mand bliver ældre, som vi alle gør. Han deltager ikke i så mange aktiviteter, som han gjorde tidligere, siger Hendes Majestæt.

Ordene falder i forbindelse med det kommende royale besøg i Danmark, hvor den belgiske konge Philippe og dronning Mathilde møder det danske kongehus.

Ved dronnings nytårstale 31. december 2015 lød det, at prins Henrik havde valgt at gå på pension og lægge titlen som prinsgemal på hylden.

Men selvom prins Henrik har taget et skridt tilbage, når det kommer til royale aktiviteter, vil han være til stede under det kommende besøg.

De unge har en energi, som man kan mangle hos en kvinde som mig.

Dronning Margrethe

Det understreger den 76-årige dronning Margrethe.

- Han ser meget frem til statsbesøget.

Mens prins Henrik i 2015 havde 66 arbejdsdage, var han sidste år blot på arbejde 44 dage som repræsentant for det danske kongehus. Det viser en optælling, som Ekstra Bladet har lavet.

Ingen fest efter 50 års ægteskab

Til sommer kan regentparret fejre deres guldbryllup – og med fare for at skuffe de danske royalister bliver der ingen stor fest.

- Vi har besluttet os at holde det stille og roligt. Vi havde en stor fest, da vi havde været gift i 25 år, og nu har vi besluttet at fejre det med den tætteste familie, siger dronning Margrethe.

Du bliver, så længe du lever,"

Dronning Margrethe

Hun og prins Henrik blev gift den 10. juni 1967 i Holmens Kirke og holdt efter en karrettur i de københavnske gader en stor bryllupsfest på Fredensborg Slot.

Giver ikke kronen videre

Dronning Margrethe har siden 14. januar 1972 været Danmarks regent – og gennem sine år som dronning har hun lært, at alle håndterer opgaven forskelligt.

- Det handler om, hvem man er. Det vigtigste er, at man kan føle sig naturlig og lade være at være noget, som man ikke er. Det føler jeg, at vi ser i alle Europas monarkier. Vi er alle i den samme situation, men vi gør det alle sammen forskelligt, siger hun og uddyber:

- Der er altid en forskel mellem generationer. De unge har en energi, som man kan mangle hos en kvinde som mig.

I det mindste er jeg ikke en hykler,"

Dronning Margrethe

Den belgiske kong Phillippe, der snart gæster Danmark, overtog posten, da hans far, kong Albert, abdicerede i 2013. Men det har Hendes Majestæt ingen planer. Hun vil gerne regere til sin død.

- Hvert land har forskellige traditioner. Her i landet har vi ikke givet jobbet videre. Her hedder det, at du bliver, så længe du lever, hvilket min far gjorde og alle, som kan jeg huske, har gjort. Det er den vej, jeg ser det for mig selv.

Stolt af Frederik

Når dronning Margrethe på et tidspunkt ikke længere skal regere, er det den 48-årige kronprins Frederiks tur. Han var kun tre år, da Frederik den 9. døde den 14. januar 1972, og han blev Danmarks kronprins.

- Jeg har aldrig undervist ham i, hvordan man skal være regent. Vi har altid sagt, at det vigtigste er at give den unge generation tillid til sig selv og det job, som de skal udføre, siger dronning Margrethe.

- Han har været en meget aktiv kronprins i lang tid, og han gør det rigtig godt. Jeg er meget stolt af ham.

- Jeg er ikke en hykler

Den danske dronning er ryger - men hvad siger danskerne til det, vil den belgiske journalist vide.

- Helt ærligt. Jeg ryger, og jeg prøver ikke at lade som om, at jeg ikke gør. Så i det mindste er jeg ikke en hykler.