Royale

Hvem er Skandinaviens største hyggekonge - er norsk fødselar sjovere end prins Henrik?

Norske kong Harald runder 80 år i dag. Den sjove konge er yderst populær, men er han ligeså sjov som Danmarks prins Henrik?

I dag runder Norges populære kong Harald et 80 år skarpt hjørne. Kongen undgår dog gerne offentlige fejringer, og i år er ingen undtagelse.  

- Kongen holder vinterferie og fejrer dagen privat, lød det fra det norske kongehus op til den store dag.

Helt ufejret forbliver fødselsdagen dog ikke, for når dronning Sonja til april også fylder 80, vil regentparret i maj lade sig fejre af det norske folk.

Kong Harald har siddet på tronen siden 1991 med dronning Sonja ved sin side. De kunne derfor sidste år fejre 25-års jubilæum som regentpar. Parret har været gift siden 1968. 

Får befolkningen til at le

Selv uden fejringer er kongen meget populær hos sin befolkning, der elsker og respekterer ham, som de gjorde med hans far kong Olav V, der blev kaldt ’Folkekongen’ i de norske medier.

Måske er det hans folkelige humor, der gør ham så populær. Den norske regent er nemlig kendt for gerne at ryste en vittighed ud af ærmet.

- Han har jo en vidunderlig humor og er glad for at le. Og det gør vi også meget, sagde Dronning Margrethe om den norske konge til NRK ved hans 25-års jubilæum.

Den lunefulde konge har gentagende gange demonstreret hans form for humor for rullende kameraer. Det gjorde han blandt andet i et interview, hvor han ikke var for fin til at spørge sin kone, dronning Sonja, om den norske researchstation i Antarktis ikke var opkaldt efter hende.

- Nej, for den hedder jo ’Trold’, svarer hun.

- Ja, det er netop det, jeg mener, siger kongen og slår en latter op.

Danmarks egen fjolleprins

Det er ikke kun det norske kongehus, der kan præstere en humoristisk royal personlighed, for den lune humor deler den norske konge i dén grad også med Danmarks egen prins Henrik. 

Selvom prins Henriks store ønske om at blive konge som Harald aldrig er gået i opfyldelse, er det heldigvis ikke gået ud over den 82-årige prins’ humør.

Det blev helt tydligt ved en middag med Verdensnaturfonden WWF tilbage i 2014, hvor en oplagt prins Henrik noget opsigtsvækkende hoppede i et pandakostume og underholdt de smoking-klædte gæster, mens de spiste.

Men måske skulle man ikke være blevet så overrasket over den kongelige panda. Året før havde prinsgemalen nemlig også vakt opsigt med et dyre-relateret optrin. Under et besøg i Randers Regnskov i marts 2013 tog han nemlig en kongepyton på hovedet for at bruge den som en krone.

Prins Henrik har oftet kastet sig ud praktiske jokes, mens kong Harald holder sig til de mundtlige vitser. Hver sin smag.

Men hvem synes du er Skandinaviens hyggeligeste kongelige? Stem med herunder.

Afstemning

Hvem er den hyggeligste kongelige?