Royale

Ekspert: Kronprinsen kunne have vist format til OL - men brændte sin chance

Der var nogle danske kongehusmedlemmer, der gjorde sig bedre bemærket end andre i 2016. Hvilken royal person, synes du, gjorde det bedst i år?

År 2016 har budt på både op- og nedture for den danske kongefamilie. Mens nogle mødte hård kritik for manglende arbejdsindsats eller forkerte holdninger, har andre solet sig i danskernes hyldest på talerstolen og til Copenhagen Pride.

I anledning af programmet 'TV 2 016: De kongelige øjeblikke', der sendes mandag den 19 klokken 20 på TV 2, ser vi nærmere på, hvordan året er gået for Kongehusets seks voksne medlemmer. Du kan også give din mening til kende i afstemningen nederst. 

Frederik viste ikke format

Ifølge historiker og lektor ved Saxo-Instituttet på Københavns Universitet Sebastian Olden-Jørgensen havde Danmarks kommende regent, kronprins Frederik, faktisk gode chancer for at brillere i år, men han udnyttede ikke rigtig sine chancer. 

- Kronprinsen havde en god mulighed for at gøre sig bemærket til OL i år, især fordi han er så sportsinteresseret. Og selvfølgelig fik han demonstreret sin sportsinteresse, men, jeg synes ikke, han viste format og var i stand til at markere sig. Han gjorde som alle forventede i stedet for at tage udfordringen op og sige noget uventet. Han klarede det ikke dårligt, men brændte sine chancer, siger han til TV 2.

Faktisk bragte Kronprinsens tilstedeværelse ved OL og hans medlemsskab af IOC (Den Internationale Olympiske Komité, red.) ham i stedet i store problemer, da der blev stillet spørgsmålstegn ved, hvorvidt de doping-skandaleramte russiske atleter måtte deltage. Den danske regering sagde 'nej', men IOC sagde 'ja'. Og så fik Kronprinsen svært ved at finde ud af, hvilket ben han skulle stå på. Han endte med at slutte op om IOC's beslutning. 

Kvinderne har klaret den bedst

Sebastian Olden-Jørgensen er til gengæld meget imponeret over Kronprinsens hustru. Faktisk mener Olden-Jørgensen, at det er kvinderne i kongefamlien, der har gjort det bedst i 2016. 

- Når man ser på dette år, er det, som det plejer at være - det er damerne, der har gjort sig mest bemærket. Her tænker jeg især på dronning Margrethe og kronprinsesse Mary, siger han og tilføjer: 

- Kronprinsessen gør sig fortsat positivt bemærket, for eksempel med 'Women deliver' hvor hun i år har sat fokus på piger og kvinders rettigheder. 

Dronning Margrethe havde ellers en hård start på året, da hun, få timer inden vi gik ind i 2016, meddelte hele den danske befolkning, at hendes mand gik på pension, og at hun fremover ville stå alene til de officielle arrangementer. Men den situation har hun klaret rigtig flot, mener Sebastian Olden-Jørgensen. 

- Dronningen har været ude i nogle prøvelser i år i relation til prins Henrik. Det har hun klaret på en meget standhaftig og pligtopfyldende måde. Det er mit klare indtryk, at hun har fået respekt fra danskerne, siger han.

Du kan læse om kongefamiliens op- og nedture i 2016 nedenunder. 

Dronningen blev alene

Som følge af prins Henriks pension har dronning Margrethe måttet udføre mange af sine pligter alene, blandt andet kunst og kulturbal, en række statsbesøg og diverse rejser, hvilket hun i manges øjne klarede godt. Hun kom til at forarge befolkningen, da hun i bogen 'De dybeste rødder', udtalte sig om indvandrere og danskhed. Til gengæld viste hun sig fra en sjældent set humoristisk side, da hun i forbindelse med udstillingen 'Fra Kongehusets gemmer' efterlignende kongehusets uartige abe, Monkey.

Prins Henrik som selvudnævnt pensionist

Prins Henrik startede år 2016 som pensionist - en tilværelse, der fik en del danskerne til at rynke på næsen. For skulle han stadigvæk have apanage, og var det ikke synd for Dronningen, at hun skulle stå helt alene fremover? Selv har han dog set ud til at hygge sig meget godt til en række småprivate arrangementer, såsom jagtture. 

Hæs kronprins til OL

År 2016 har stået i Olympiadens tegn for kronprins Frederik. Det startede ikke helt så godt, da Kronprinsen gik direkte imod den danske regering og erklærede sig enig med IOC i, at russiske atleter gerne måtte deltage i OL på trods af en stor dopingskandale i Rusland. Senere gjorde han sig dog særdeles positivt bemærket, da han hujende og hoppende støttede de danske atleter fra tilskuerbænken. Til håndboldfinalen var man i hvert fald ikke i tvivl om, at der var blevet jublet ganske højlydt, da en hæs kronprins blev interviewet af TV 2. 

Kronprins Frederik var meget begejstret for det danske håndboldlandsholds sejr til OL

Kronprinsesse Mary og kvinderne

Et erhvervsfremstød i Saudi Arabien i februar skabte noget furore omkring kronprinsesse Mary, fordi flere mente, at det var upassende, at hun som kvinde- og menneskerettighedsforekæmper besøgte et land, hvor politiske modstandere henrettes og kvinder bliver undertrykt. Den resterende del af året fik hun dog sat fokus på netop kvinder og menneskerettigheder til 'Women deliver' og 'Kvindernes internationale kampdag'. 

Tvivl om prins Joachims arbejde

I løbet af året fyldte prins Joachims arbejde, eller mangel på samme en del i pressen. Derfor måtte han ved flere lejligheder forsøge at forklare, hvad hans deltidsstilling som særlig sagkyndig i Forsvaret egentlig gik ud på, og hvor mange timer han arbejdede. Ligesom sin bror fik han dog også mulighed for at deltage i OL i Rio de Janeiro, hvor han ved flere lejligheder bakkede op om de danske atleter, blandt andet Jakob Fuglsang. 

Prinsesse Marie overraskede til pride

I år fyldte prinsesse Marie 40 år, selvom hun kunne fortælle TV 2, at hun "følte sig som en evig teenager". I løbet af året har hun fået meget positiv opmærksomhed, især da hun i august pludselig dukkede op til Copenhagen Pride i sin egenskab af protektor for AIDS-Fondet.

Afstemning

Hvilken person fra det danske kongehus, synes du, gjorde det bedst i år?